Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

Védd a vizet, életed múlik rajta

AquaCenter
AquaCenter
2020.10.27 19:10
Védd a vizet, életed múlik rajta

Milyen apró változtatásokat tehetsz a víz védelme, óvása érdekében?
Összeszedtünk néhány könnyen megvalósítható fogást.
Ne csak olvasd, alkalmazd is őket!

Tegyél meg mindent a vizek védelmében. Ne szennyezd, ne használd feleslegesen. MIndannyiunk élete múlik hosszútávon rajta! Védd, óvd a vizeinket, mert ha nem marad belőle, az élet is eltűnik vele a Földről.


A Víz vagy a Föld világnapja elmúlt már ugyan, de sohasem késő a környezetvédelemről elmélkedni.

Nyilván ha felmerül a környezetvédelem kérdése, akkor - ha már Aqua Center - az első gondolatunk a vízbázisok védelme, a víztakarékosság, és a víz tisztaságának a megőrzése és biztosítása.

Ahogy nézzük az adatokat, annál nehezebb elfogadni, hogy a világ különböző részein egyes források szerint 1,5 milliárd, míg más források szerint majd 3 milliárd ember egész egyszerűen nem tud hozzájutni a biztonságos ivóvízhez.
Nehéz ezt elfogadni annak a tudatában, hogy nálunk - a világ fejlettebb, civilizáltabb részein) már a vécétartályba is ivóvíz tisztaságú vizet használunk

Ugyanakkor nem szabad elfeledni, hogy a friss kutatások és mérések szerint a víz szennyezettsége már hazánkban is élő, létező probléma. (lásd még ehhez: https://tudomany.hu/cikkek/milyen-az-ivoviz-magyarorszagon-109563 - megjelent a tudomany.hu oldalon, szerző: Vargha Márta, 2019. április)

A legnagyobb gondot a vizek természetes arzéntartalma okozza, de van olyan hely, ahol az ammóniumionok mennyisége túl magas.

Adódik tehát a klasszikus kérdés: ki mit tehet a víz szennyezettsége és pazarlása ellen. Hogyan óvjuk és védjük a vizet?

Ha ki-ki a saját területén megteszi a kis lépéseket, akkor a sok lúd disznót győz elve alapján összeadódik az eredmény, s értékelhető javulást tapasztalhatunk.

Ne feledjük ugyanakkor azt sem, hogy minden megspórolt köbméter víz duplán jelenik meg a pénztárcánkban is, hiszen a megspórolt víz és csatornadíj egyszerre csökken.

S mennyivel jobb érzés a tudatosan megspórolt forintjainkat más, hasznos környezetbarát, vagy ökotermékre költeni.

Nézünk néhány példát, s ne feledjük, az is fontos, hogy spóroljunk, takarékoskodjunk a vízzel, de az is, hogy amit leengedünk a lefolyón, az is minél környezetbarátabb, vagyis kevésbé szennyezett legyen!

Fontos egyúttal szem előtt tartani, hogy a higiénia nem eshet a takarékosság oltárán. Vagyi nem adunk olyan ötleteket, hogy hetente csak egyszer fürödj, vagy ritkábban cserélj ruhaneműt, mert akkor kevesebb vízet pazarolsz. 
Ajajj, ebbe még belegondolni is rossz ...


Tisztítás - takarítás - mosás

A mosogatógép, a gépi mosogatás sokkal kevesebb vizet fogyaszt, mint ha ugyanazt a mennyiséget kézzel mosogatnánk el. Az állóvízben mosogatók is higgyék el, ez nem csak a folyóvízben mosogatókra igaz. Persze érdemes a különböző programokat tanulmányozni a mosogatógépen, és használni, ha van rajta ökoprogram.

A mosogató- és persze a mosógépet is egyaránt telepakolva érdemes munkára fogni.

A kézi mosogatnivaló mennyisége is csökkenthető, hiszen egyáltalán nem szükséges minden egyes elfigyasztott pohár víz után új poharat elővenni.

A szárítógépből kinyert víz is használható növények locsolására, öntözésre.

Ha kevesebb mérgező és el nem bomló vegyszert engedünk le a lefolyóinkon, akkor az olyan mérgek, mint például a durva tisztítószerek kevésbé kerülnek bele a vízbázisba, szennyezve ezzel újra a leendő ivóvizünket.

Sajnos a vizelettel távozó gyógyszermaradványok is gondot okoznak, nehezen eltávolíthatóak, szűrhetőek.

Tény ugyanakkor az is, hogy a mosogatáshoz hasonlóan a gépjárművünk mosásához is elég kevesebb víz, ha nem házilag tisztítjuk a verdát, hanem elvisszük egy autómosóba. Sajnos ott azonban még mindig nem minden esetben ügyelnek a környezetbarát mosószerek használatára.

A takarító- és tisztítószerekből javasolt koncentrátumot vásárolni, hiszen azok gyártásához szintén kevesebb energiára és vízre van szükség.
Nem csupán a tisztítószer maga tartalmaz lényegesen kevesebb vizet, de a kisebb csomagolás előállítása is kevesebb energiát igényel.

Ha nem feledjük nagyanyáink, vagy lassan már dédanyáink receptjeit, akkor a mosószóda, az ecet, vagy éppen a szódabikarbóna is csodákra képes.

Minél inkább kevésbé káros szereket használunk, s áttérünk a bio-tisztítószerekre, anál inkább óvjuk a környzeteünket, s teszünk a klímaváltozás ellen is.

Az eldugulni készülő, vagy már eldugult lefolyót például kiválóan tisztíthatjuk durva vegyszerek helyett néhány evőkanál szódabikarbóna, ugyanannyi ecet és forró víz keverékével. Csak le ne forázzuk magunkat. Tegyük az előbbieket a lefolyóba, várjunk egy órát, s öblítsük le a lefolyót!


Konyha

Ha hideg vizet szeretnél kortyolni, inkább tarts egy-két kancsóval a hűtőszekrényben, ahelyett, hogy hosszú idejig, akár percekig folyatnád a vízcsapot, hogy a felmelegedett csövek lehűljenek, s élvezhető lehyen a végeredmény.

Hasonlóképpen, ha egy csupor jó meleg teára vágysz, ne forralj fel a vízforralódban akár többszörös mennyiségű vizet, amit majd kiöntesz a lefolyóba.

A zöldségeket, a gyümölcsökett is előmoshatod egy tálka vízben, mielőtt folyó vízzel végül leöblítenéd. A megmaradó áztatóvíz pedig jó szolgálatot tesz a szobanövényeid öntözésére alkalmával.

A különböző ásványvizek helyett sokkal takarékosabb és környezetbarátabb csapvizet fogyasztani.
Ha szeretnéd a minőségét javítani, érdemes beszerezni vízszűrőt

Ezek a víztisztító berendezések számtalan változatban kaphatók a néhány ezer forintos szűrőkancsóktól a pár tízezres, csapra szerelhető berendezéseken át az akár több százezer forintot kóstáló berendezésekig.
Ki-ki igénye, ízlése, pénztárcája alapján válogathat közülük.
Ha erre adod a fejed, akkor ne feledd, hogy a szűrő rendszeres cseréjét nem érdemes elfelejteni, mert a koszos/büdös szűrőbetét többet árt, mint amennyit használ!

Kert - növények - virágok

Gyűjtsd össze az esővizet például egy hordóban, kiválóan használható öntözésre!

Ha nem nyírod nagyon rövidre a füvedet, akkor az 5-6 centisre meghagyott gyep jobban megtartja a talaj nedvességet, emiatt pedig kevesebbet kell öntöznöd.

Figyelj a kerti locsolás idejére, inkább kora reggel, vagy még jobb, ha késő este teszed. Délben semmiképpen se tedd, mert akár pillanatok alatt elpárolog a nedvesség, s nem a növények gyökerénél hasznosul.
Nagyon meleg és száraz időben inkább késő este, míg hűvösebb, ugyanakkor öntözésigényes időszakban inkább reggel locsolj.

A növénytelepítések kialakításánál vedd figyelembe, hogy az egynyári növények lényegesen több vizet igényelnek, mint az évelő növények.

A virágágyásaid földjét érdemes mulccsal letakarnod, hiszen kevesebb vízre lesz szükséged.

Érdemes az időjárásjelentést is figyelni, hiszen ahogy permetezni sem érdemes eső előtt, öntözni sem, mert nem érdemes az esőt megelőzni ;-)

Mielőtt nekiállsz a locsolásnak, szúrj le egy pálcát a földbe, s ha azt tapasztalod, hogy a felszín alatt öt centivel már/még nedves, nem kell feltétlenül öntözni.


Fürdés, mosás, tisztálkodás - fürdő

Figyelj oda a vécétartályra!
Észrevétlenül súlyos ezrek és tízezrek csöpöghetnek el rosszul záró szelep miatt. S akkor veszed csak észre, ha jön a vízszámla ;-(
Apránként lecsorog a vécécsészén akár több köbméternyi víz is.

Nem véletlen, hogy a nyaralóban télire érdemes elzárni a vízcsapokat akkor is, ha van némi alapfűtés.

Nem felesleges perlátort sem szerelni a csapokra, és akár a zuhanyfejet is víztakarékosra cserélheted. A régi, nem takarékos vécétartály cseréjével is rengeteget lehet spórolni a vízszámládon. Nem mindegy, hogy melyik tevékenység után mennyi vizet pazarolsz.

Ha fogat mosol, érdemes elzárni a vizet. Ha végképp környezettudatosabb szeretnél lenni, akkor is elzárhatod a vizet, amikor a kezed szappanozod, vagy egy nagyobb edényt tisztítasz kézi mosogatás közben.

Persze igaz ez a zuhanyzásra is, jó hallani a zubogó vizet, de valójában felesleges, s a szappanozás idejére a csap elzárható.

Ha akárcsak egy percet is lefaragsz a zuhanyzás idejéből, azzal körülbelöl 10-12 liter vizet is megtakaríthatsz.

A zuhany beállításakor kiengedett még nem elég meleg vizet fel lehet fogni egy vödörben, s akár virágok öntözésére használni, akár párásítóba tölteni.

A nátrium-szulfátot tartalmazó tisztítószerek, tusfürdők, samponok nagy része nemcsak tisztít bennünket, de mérgez is. Arról nem beszélve, hogy mérgezi az élővizeket is, aztután, miután leeresztettük őket a csatornán. Keresd a természetest, s cseréld a régieket minél természetesebb alapanyagokból álló kozmetikumokra!

A hagyományos mosószerek helyett is találhatsz sokkal természetesebb és ugyanolyan hatékony alternatívát.

Étkezés, vásárlás

A legkisebb vízigényű élelmiszeripari tevékenység közé tartozik a zöldségek és gyümölcsök termesztése.

Fogyassz kevesebb hústerméket! Tudtad, hogy az állattenyésztés egyike a legvízigényesebb iparágaknak?

Kezdd rögtön a vörös húsokkal! Egyes adatok szerint cca. fél kilogramm marhahús előállítása körülbelül 7 000 liter vizet igényel. A szárnyasok és a sertés valamennyivel kevesebbet vízből előállítható.

Ha teheted, felejtsd el a nylonzacskókat. A nem lebomló nylonzacskók gyakran a tengerekben végzik. Persze, ha kutyakakit gyűjtesz vele, egy fokkal jobb, de sajnos, akkor sem bomlik le, csak a benne levő kutyaszar, azt azonban bezárja a nylon ;-(

Ha tudod, mondd le a papír alapú reklámkiadványokat, ugyanis a papírgyártás iszonyatosan vízigényes!

A ruhakészítés is az, ezért nem ciki, ha időnként meglátogatod a turkálókat. Amellett, hoyg egyedi, eredeti darabokra akadhatsz, egyúttal divatos, trendi és környezetbarát is lehetsz.

Tudtad, hogy a farmerodat addig érdemes használnod, amíg bírja a gyűrődést, hiszen egy farmernadrág elkészítése alatt mintegy 11 000 litert használnak fel.

Ez azért figyelemre méltó, és egyúttal elkeserítő is.

Ha szeretnéd beszerezni a legújabb segítőtársadat, a vizes palackodat, akkor irány a webáruházunk!

Tetszett a cikk, ha hasonlóan jókat küldtök, feliratkozom hírleveletekre!

Csak görgess tovább, olvass és tudd meg, amire kíváncsi vagy! Kattints ide és böngéssz a friss blogcikkeink között!

A szakértőnk válaszol bejegyzéseit itt találod. Nézd meg mire voltak kíváncsiak mások, vagy tedd fel a saját kérdésedet!

AquaCenter csapata a vidrákkal, Lottival és Ottóval úszik rendelkezésedre! Tovább az AquaCenter főoldalára!

A tiszta víz legyen Veled!