Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

Tavasszal és nyáron sem nélkülözhető a párásító

AquaCenter
AquaCenter
2020.04.25 22:12

Hiába engedünk a lakásba friss levegőt, az ablakon beáramló por természetes úton nem fog a helyiségből eltávozni.

Túl száraz a lakás levegője

A fűtési szezon a legtöbb helyen még tovább fokozza a problémát, de önmagában nem csak ezen múlik, ha túl száraz a lakás levegője. A lakószobák ideális relatív páratartalma 50-60 százalék körüli. Ehhez képest a száraz levegőjű lakások páratartalma sokszor a 20-30 százalékot sem éri el.


Hogyan szárítja a fűtés a levegőt?

A levegő szárazságának kulcsa a hőmérséklet és a relatív páratartalom. Minél melegebb a levegő, annál több nedvességet képes befogadni. A 100 százalékos relatív páratartalom azt jelenti, hogy a levegőben annyi nedvesség van, amennyit csak képes befogadni.

Ha a levegő felmelegszik, akkor a relatív páratartalma akkor is csökken, ha ugyanannyi nedvesség van benne, mint korábban. Nem önmagában a levegőben lévő víz mennyisége lesz kevesebb, hanem ahhoz képest tartalmaz kevesebb vízpárát a levegő, amennyit képes lenne összesen befogadni.

Amikor fűtjük a lakást, akkor úgy emeljük a levegő hőmérsékletét, hogy közben nem gondoskodunk a nedvességtartalom pótlásáról. Az egyre melegebb levegő így egyre szárazabb lesz, s ennek káros hatásait érezhetjük az éjszakénként el nem múló köhögéssel vagy a bőrünk egyre szárazabb érzésével.


A párásító nyáron is pótolja a természetes légcsere hiányosságait

A levegő szárazsága nem kizárólag téli kérdés. Az első tavaszi hónapokban a levegőnek nagyobb a nedvességtartalma, s ha gyakran szellőztetünk, akkor ez jótékony hatású lesz a lakás levegőjére is. De ez a légcsere nem valósul meg automatikusan! Elegendő szellőztetés nélkül a párásabb levegő nem tud megfelelő mennyiségben beáramlani a helyiségekbe.A légnedvesítő a lakásban ragadt portól is megszabadít

A forró nyári hónapokban a száraz levegő különösen azért veszélyes, mert megnöveli a szálló levegőben por koncentrációját is. A növekvő portartalomtól egyre nehezebben veszel levegőt, éjszaka állandó köhögést okoz, súlyosbítja a légzőszervi problémákban szenvedők tüneteit.


A páratartalom mesterséges növelése jó módszer a szálló por mennyiségének a csökkentésére is.

Hiába engedünk a lakásba friss levegőt, az ablakon beáramló por természetes úton nem fog a helyiségből eltávozni. Minden lakás olyan, mint egy porcsapda. Az ablakon beszálló por itt marad, lebeg a szoba levegőjében. Minden lépésnél és mozdulatnál lebegő porfelhőt teremtünk magunk körül. Mi lehet ennek a megoldása? A megfelelő módszer a levegő relatív nedvességtartalmának a növelése.

A párásabb levegő megköti a porszemcséket, melyek így nem a levegőben lebegnek, nem lélegezzük be őket, hanem lerakódnak a bútorokon és a padlón. Ott már fel lehet takarítani, így el lehet távolítani a helyiségből. A párásító berendezés így hozzájárul a lakás pormentesítéséhez is.