Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

A reggeli fáradtságot, akár ez is okozhatja!

AquaCenter
AquaCenter
2020.05.01 22:19

Rosszul alszol, már kora reggel fáj a fejed és úgy érzed, hogy soha nem tudod magad igazán kipihenni? A megoldás néha egyszerűbb, mint gondolnád.

Reggeli fáradtság oka. Betegség. Klímaberendezések szűrő tulajdonsága. Egészséges levegő légtisztító segítségével. A légmosó berendezések tisztítják és nedvesítik a helyiség levegőjét. Miért jobb a légmosó egy hagyományos légtisztítónál? Ideális páratartalom az emberi szervezet számára. Miért fontos a párásítás?

Csak nem az ágyat és a matracot kell kicserélni, hanem a levegőt érdemes megváltoztatni a hálószobádban, hogy messzire űzd a rossz álmokat. Mi okozza a nyúzott reggeleket? Olvass csak tovább, megmutatjuk.


Tipikus városi probléma és már neve is van

Pihentető, nyugodt alvásra számítasz, ám a hálószobában töltött órák cseppet sem hasonlítanak az elvárásaidra. Gyakran előfordul, igaz? Hosszú ideje keresed az okát: talán kevesebbet kellene vacsorázni, vagy nem kéne sokáig tévét nézni? Netán az ágy a hibás, ki kell cserélni az elhasználódott matracot?

Mindegyik okozója lehet a nyugtalan alvásnak, de van még egy nagyon fontos körülmény, amit sokan nem vesznek figyelembe. Pedig itt van az orrunk előtt, csak nem látjuk, hiszen színtelen, szagtalan, átlátszó. A levegő, amit belélegzel.

A szoba rossz levegője miatt kialakuló fájdalmas tünetek annyira gyakoriak, hogy neve is van már a betegségnek: ez a beteg ház szindróma, melyet a WHO már 1983 óta elismer. Sajnos, a kialakulása nem csak a levegőtől függ, nem lehet egy egyszerű szellőztetéssel megoldani a kérdést. A beteg ház szindróma lényege, hogy az épületek számtalan káros anyagot bocsátanak ki magukból. Ezek a szennyező anyagok, kipárolgások, por, egyenként nem ártalmasak, egyenként egyikük sem haladja meg az egészségügyi határértékeket. De egy ház zárt környezetében ezek a hatások összeadódnak és kellemetlen panaszokat okoznak. A végeredménye a nem múló fejfájás, a rossz alvás, nyugtalanság, légúti panaszok súlyosodása, hányinger, légszomj is lehet.


A beteg ház betegség kulcsa a levegő tisztasága

Egy ház összes szennyező forrását megszüntetni szinte lehetetlen feladat. Fel sem tudjuk mérni, mi mindent kellene figyelembe venni. Az építőanyagokból, festékekből, ragasztókból, burkolatokból származó por, kipárolgás, oldószerek gőze mind hozzájárulnak a káros hatásokhoz. Évtizedekbe telt az is, mire önmagában az azbeszt káros hatását felismerték, pedig az egy jól azonosítható, elkülöníthető anyag a sok közül, amiket a házakba építettünk. A forrás megszüntetésére tehát nincs túl sok esély. De van más, amit tehetsz: megoldhatod a másik végéről a problémát.

A felsorolt szennyező anyagokban egy a közös: mindegyik a levegőn keresztül terjed. Az irritáló anyagok többsége belégzés útján fejti ki káros hatását. Ha sikerül mindezeket kiszűrni a levegőből, akkor töredékére tudod csökkenteni az egészségedet otthon is veszélyeztető hatásokat.


Mindegy, hogy kinyitod-e az ablakot, ha bentről jön a szennyeződés
Ha rossz a levegő egy helyiségben, akkor a szellőztetés lesz az első, ami eszedbe jut. Ha a város közepén kinyitod az ablakot, akkor beengeded a kinti szmogos, poros levegőt. Ha csak ritkán szellőztetsz a szennyezett levegő miatt, akkor bent lesz egyre elviselhetetlenebb a légzés.


Önmagában a légkondi sem tisztítja a levegőt

Sokan túlságosan is megbíznak a beszerelt klímaberendezésben. Pedig a légkondi nem légtisztító. A klímaberendezések rendelkeznek egy bizonyos hatásfokú szűrővel. Általában minél olcsóbban akarja valaki megúszni a klíma beszerelését, minél egyszerűbb berendezést választ, annál kisebb hatékonyságú a beépített szűrő is.

A klímák szűrője a por és a pollenek ellen hatásos lehet, de csak akkor, ha a berendezést rendszeresen karbantartják, tisztítják. Az évi egy tisztítás nagyon kevés ehhez! A klíma belső, nedves, meleg alkatrészei között hamar szaporodásnak indulnak a kellemetlen kórokozók. Amikor a klímát bekapcsolod, akkor ezeket teríted szét egyenletesen a szoba levegőjében. A biztos jele a klíma teljes elszennyeződésének a bekapcsolás után érezhető áporodott szag.
A klímaberendezés ráadásul tehetetlen a bentről érkező szennyeződésekkel szemben. A légkondicionáló kültéri egysége kintről szívja be a levegőt és bentre fújja ki. Hiába jó a szűrője, az eleve bent keletkező szennyeződések soha nem haladnak át rajta, így nem is tudja tőlük megtisztítani a levegőt.


Levegőtisztítóra van szükség

Ha egészséges levegőben szeretnél aludni, akkor nem nélkülözhetsz egy hatékony légtisztító berendezést. A folyamatosan tisztított levegőn kívül semmi nem képes megakadályozni, hogy tartósan a lakás szennyező anyagait kelljen belélegezned.
Nem tudod megakadályozni, hogy a por, a kártékony vegyületek gőze a falakból, építőanyagokból a levegőbe kerüljön. De képes vagy csökkenteni ezeknek a szennyeződéseknek a hatását és megfelelő eszközökkel ki tudsz alakítani egy tiszta levegőjű, egészséges lakókörnyezetet vagy munkahelyi környezetet.

A legjobbak erre a célra a légmosó berendezések, melyek nem csak megtisztítják, hanem egyben nedvesítik is a helyiség levegőjét. Ha csak egy eszközt akarsz beszerezni, akkor ez legyen az.