Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

Rapid útmutató párásító vásárláshoz

AquaCenter
AquaCenter
2020.04.17 21:53

Ha nincs időd, hogy végigböngéssz több tucat oldalt ahhoz, hogy megtaláld a számodra legjobb levegőpárásítót, akkor ezt az útmutatót Neked állítottuk össze

Párásítót viszonylag ritkán vásárolunk. Ne gondold, hogy csak Neked okoz gondot a legmegfelelőbb párásító kiválasztása.

Első ránézésre minden párásító ugyanolyannak tűnik, pedig valójában más-más funkciókkal rendelkeznek.

Első blikkre az is érthetetlen, hogy kerülhet valami 7.990 Ft-ba, miközben van olyan párásító, aminek akár 50.000 Ft felett van az ára.

Nehéz különbséget tenni, ezért arra gondoltunk, hogy készítünk egy listát, ami segít megtalálni a Neked való párásítót.


A legfontosabb tényezők, amiket figyelembe kell venned vásárlás előtt!

  • A helyiség mérete és funkciója
  • A párásító mérete
  • A párásítás jellege
  • A párásító zajszintje
  • A párásító karbantartás igénye, alkatrészek, kiegészítők

A párásító vásárlása nem egyszerű feladat, ráadásul nagyon széles kínálatból választhatsz.

Nézzük sorban, hogy mit kell figyelned és mire kell figyelemmel lenned a vásárlás előtt!


1. Mekkora légteret kell párásítani?


Párásító vásárlás során nem a helyiség alapterületéből, hanem a helyiség légterének méretéből indulunk ki. Mert a párásító azt a légteret fogja párásítani, ami egybe van nyitva.

Nem mindegy, hogy egy 27 m2-es 2,3 m belmagasságú panellakásba keresel párásítót, vagy egy 150 m2-es 3 méter belmagasságú faszerkezetes családi házba. Ha mégis nm adatot találnál, akkor vedd figyelembe, hogy a gyártók átlagosan 2,5 m belmagassággal számolnak.
 
Aqua Center TIPP! Menj biztosra, és számold ki a párásítandó légteret (alapterület x magasság)! Az így kapott szám az a légköbméter, ami pontosan megmutatja, hogy milyen párásítóra van szükséged.


2. A párásító méretei

Mivel a párásításhoz sok vízre van szükség, ezért a párásítóknak több literes víztartályuk van. Több liter víz tároláshoz pedig nagy tartályra van szükség, ami helyet foglal.

Aqua Center TIPP! Az Aquacenter.hu-n minden párásító esetében megtalálod a termék pontos méreteit. Vásárlás előtt győződj meg róla, hogy van-e olyan hely a lakásodban, ahol el tudod helyezni a párásítót.


3. Hideg párásító vagy meleg párásító?  

  • A meleg párásítás előnye, hogy nagyon kemény vízzel is használható, rendkívül higiénikus, mert a felforralt víz baktériummentessé válik. Nagy légterek párásítására különösen ajánlott.
  • A hideg párásítást ajánlunk inkább, ha Te vagy a Veled egy lakásban élő családtagok közül bárki légúti problémákkal (krupp, száraz köhögés, asztma) vagy allergiával küzd.
  • A nedvesítőbetétes párásító a nedvesítő betéteken keresztül felszívja vizet és a ventilátor segítségével bocsátja ki a párát a légtérbe. Gyakorlatilag bármilyen helyiségben használható, viszont a zajszintet érdemes figyelembe venni a választásnál. A víz sterilizálásáról gondoskodni kell, és a nedvesítőbetéteket cserélni kell szezononként.
  • Az ultrahangos párásító a víz porlasztása révén éri el az optimális páratartalmat. Látványos páraködöt fúj ki a készülék.  Különösen halk, ezért javasoljuk használatát hálószobában, gyerekszobában is. Azzal számolj, hogy a víz lágyításáról és sterilizálásról gondoskodni kell (vízlágyító patronnal, ezüst ionnal).

Aqua Center TIPP! Ha légúti betegséged vagy allergiás problémáid vannak, vásárlás előtt kérd ki orvosod véleményét is, hogy milyen párásítást javasol számodra.


4. Zajszint 

Sokszor kérdezik tőlünk, hogy egy párásító halk vagy hangos. Nagyon nehéz erre válaszolni annak ellenére, hogy a zajszint pontosan mérhető és kifejezhető dB-ben. Viszont mindenkinek más az érzékenységre a zajokra. Ezt is érdemes figyelembe venni, valamint az adott helyiség funkcióját is.

A nappalit rendszerint napközben párásítjuk. A hálószobát, gyerekszobát inkább éjszaka párásítjuk, ezekbe a helyiségekbe érdemes csendesebb párásító készüléket választani.

Hasznos lehet az éjszakai üzemmód funkció is, hogy a fények és a zajok ne zavarják éjszakai nyugalmunkat.


5. Karbantartás és tartozékok

A két dolog szorosan összefügg. Ahhoz hogy a párásító hosszú távon működjön és egészséges párát bocsásson ki, időnként karbantartásra van szüksége, és időnként cserélni kell egyes tartozékokat is.

A párásító készüléket havonta legalább egyszer alaposan ki kell tisztítani. A szűrőt hideg vízzel át kell öblíteni, hogy eltávolítsuk belőle a szennyeződéseket. Ecetes vízzel érdemes átmosni magát a víztartályt.

A nedvesítő betétes készülékek esetében – a szennyeződés mértékétől függően – 3-6 havonta ki kell cserélni a nedvesítő betétet. Az ultrahangos készülékekben a vízlágyító patronokat és fertőtlenítést végző ezüst kockákat is cserélni kell.
 
Aqua Center TIPP! Vásárlás előtt tájékozódj a fenntartási költségekről is! Milyen tartozékokat kell rendszeresen vásárolnod a párásító egészséges működéséhez, és azok mennyibe kerülnek.

Megnézem a párásítókat!