Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

Nyolc intő jelzés, hogy több folyadékra van szükséged

AquaCenter
AquaCenter
2020.08.13 14:22

8 figyelmeztető jelzés, ami azt érzékelteti veled, hogy kevés folyadékot viszel be a szervezetedbe

Fogyassz több folyadékot, fogyassz több tiszta vizet!

Az emberi szervezet körülbelül 75 százaléka vízből áll. Ha nem látjuk el a testünket folyamatosan az éltető tiszta vízzel, az egészségünket veszélyeztetjük, s akár a kiszáradásig is eljuthatunk. Mely tünetek mutat(hat)ják, hogy szervezetünknek vízre van szüksége. Igyál tiszta vizet!

Az emberi szervezet nagyjából 75 százalékát alkotja víz.
Természetesen az életkor és a fizikai állapot függvényében ez változhat hiszen a  testszerveink eltérő mértékben tartalmazzák ezt az éltető folyadékot.

A tüdőnek körülbelül 90%-a víz, míg az izmok körülbelül 75%-ban tartalmaznak vizet, az agyunk pedig körülbelül 85%-a tartalmaz vizet

Ha belegondolunk, akkor a fentiek miatt nem véletlen, hogy a nem megfelelő, vagy elégtelen mennyiségű vízfogyasztás jellemzően meghatározza az egészségi állapotunkat és a közérzetünkre is hatással van.

Nem véletlen egyébként a rengeteg kókadozó ember, akik nem tudják, mitől olyan fáradtak.

A víz, mint hordozó közeg tranportálja a tápanyagokat a szervezetünkben, gondoskodik egyúttal a felesleges, gyakran káros melléktermékek eltávolításáról is.

Elengedhetelen mint látható, napról-napra gondoskodjunk minimum 2-3 (két-három) liter víz elfogyasztásáról.

Ha erre nem figyelünk, akkor egészségünk láthatja kárát ennek, hiszen a testünk és s különböző szerveink eltérő időben és erősséggel, de jelezni fognak. Ha nem vesszük ezeket e jeleket, akár a kiszáradás is fenyegethet bennünket.

Nem tudják sajnos az emberek, de a testünkben megtalálható víz másfél-két százalékának elvesztésekor már érzékelhetően csökken az energiánk szintje és hamarabb fáradékonnyá válhatunk.

Vannak azonban más jelei is annak, hogy nem elégséges a vízfogyaztásunk. Roppant egyszerűen is tudhatjuk víz és folyadékfogyasztásunk mértékét mérni.

Ugyanis a vizeletünk minél színesebb, avagy sárgásabb, annál kevesebb folyadék van a szervezetünkben (lásd bővebben 1. jel a cikkben)

Nem ezek azonban az egyedüli jelei annak, ha túl keveset iszunk a nap folyamán.

Az alábbiakban felsorolunk néhány tünetet, mely az elégtelen folyadék illetve vízfogyaztásra vall.

AquaCenter tipp: igyál folyamatosan, igyál tiszta vizet!
A vízfogyasztáshoz EQUA kulacsokat itt találsz.


1. jelzés - Megváltozik a vizeleted színe (egyre sötétebb, sárgább)

Alapesetben a vizelet világossárga vagy aranyszínű.

Ha nem iszunk elég folyadékot, akkor hamar sötét színt láthatunk viszont a toalettben.

Ez biztos jele annak, hogy a vesék nem működnek a megfelelő hatékonysággal, hiszen a méregtelenítéshez nem áll rendelkezésükre a szükséges vízmennyiség.

A hólyagban pangó baktériumok miatt akár fertőzésre, húgyúti problémákra is számíthatunk, ráadásul a vesekövesség kockázata is megnő a nem megfelelő folyadékbevitel hosszú távú következményeként.


2. jelzés - Emésztési problémák, emésztési nehézségek

Az emésztés folyamatához sok folyadékra van szükség.

Amennyiben ez hiányzik, úgy nem csak székrekedést tapasztalhatunk, hanem rossz közérzetet is.

Ennek nem más az oka, mint az, hogy a kiválasztás nem történik meg a szükséges hatékonysággal, és így a méreganyagok újra a véráramba kerülnek.

Tény az is, hogy a súlyfelesleg kialakulása részben a nem megfelelő folyadékfogyasztási szokásokra is visszavezethető.

Ennek tekintetében a fogyáshoz is sok víz kell, ezzel jelentősen megtámogathatod az életmódváltást.


3. jelzés - gyakori fejfájás, migrén

A fejfájás egyike a leggyakrabban előforduló panaszoknak. Vannak, akiknél egyik percről a másikra elmúlik, mások előbb-utóbb a fájdalomcsillapító után nyúlnak.

Tény pedig, hogy fejfájás esetén érdemes lenne egy-két pohár vízzel megpróbálkozni, ugyanis a folyadékhiány gyakran jár együtt fejfájással.

Amint pótoltuk azonban a  folyadék egy bizonyos mennyiségét, viszonylag gyorsan el is múlhatnak a panaszaink.

Emiatt tehát célszerű megelőzésként is odafigyelni arra, hogy mennyi és milyen minőségű folyadékot viszünk be a nap folyamán a szervezetünkbe.

Természetesen a fejfájás sok egyéb más tényezőre is visszavezethető, ezért ha rendszeresen jelentkezik, és nem segít a vízivás sem, akkor érdemes és javasolt orvoshoz, szakemberhez fordulni.

Az orvosi vizsgálatok kapcsán a szervi okok kizárása egyrészt megnyugtathat bennünket, hogy nincs semmi komolyabb probléma, másrészt edig akár olyan kezelési technikákra irányíthatja a figyelmünket, amelyekre talán korábban eszünkbe sem jutottak.

A fejfájás visszavezethető magnéziumhiányra, az idegrendszer működését támogató B-vitaminok hiányára, de a folyamatos stressz, pszichés okok is állhatnak a háttérben.

Ez utóbbiak kezelése már inkább követel meg egyfajta életmódváltást, mint a folyamatos fájdalomcsillapító szedést.


4. jelzés - Egyre csökkenő koncentrációs képesség

Elég csak egy átmulatott éjszakára és a sokadik elfogyasztott koktélra gondolni, és máris tisztán láthatjuk, hogy a dehidratált állapot miként hat a koncentrálóképességre.

Nem véletlen, hogy a dehidratált másnapos állapotban gyakran szédelgünk, és nehezen tudunk koncentrálni, hiszen az agy is veszít a számára szükséges folyadékmennyiségből.

Kevesen tudják, de az agynak kétszer annyi energiára van szüksége, mint a szervezet más sejtjeinek. S hogy mi számít a legjobb energiaforrásnak számára?

Hát persze, hogy a tiszta víz!

Mivel azonban az agy nem képes nagyobb mennyiségű víz raktározására, így a folyamatos folyadékpótlás kiemelt jelentőséggel bír a jó közérzet és az energikusság érdekében.

Ha nem iszol eleget, munkádat sem fogod tudni a szükséges lendülettel és kreativitással végezni, ezért a terület mindenképpen odafigyelést igényel.


5. jelzés - Szájszárazság, száraz bőr

A bőrszárazsággal kapcsolatban sokan azt gondolják, hogy mindössze a nem megfelelő tisztálkodó szerek lehetnek a felelősek.

Tény pedig, hogy a bőr 80%-ban vizet tartalmaz, így ennek a mennyiségnek a csökkenése egyértelműen száraz bőrt eredményez.

A szervezet ugyanis dehidratált állapot esetében elsősorban a nem létfontosságú szervektől vonja el a nedvességet, így például a bőrtől.

A hidratálásra a szépség érdekében is érdemes lehet odafigyelni, ugyanis a kiszáradt bőr gyorsabban öregedik, ráncok jelennek meg rajta.

Jó hír viszont, hogy amint elkezdesz ügyelni a megfelelő folyadékbevitelre, azt bőröd is meghálálja.


6. jelzés - Szédülés, keringési problémák

Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy akár életveszélyes állapot is kialakulhat abból, ha nem iszunk eleget.

Ha tartósan túl kevés folyadékhoz jut ugyanis a szervezet, akkor a vér besűrűsödik, amit a szív nehezebben tud a szervezetben áramoltatni.

Ennek nem csak szívproblémák lehetnek a következményei, hanem akár agyvérzés is.

 
7. jelzés - Állandó fáradtság érzés, levertség

Ha állandóan fáradtnak érzed magad, annak a kialvatlanság, a stressz, vagy hiánybetegség is lehet az oka.

Érdemes azonban arra is gondolnod, hogy esetleg nem iszol eleget.

Legjobb, ha mindig tartasz magadnál egy üveg vizet.

Kulacsainkat itt találod

Munka közben is törekedj arra, hogy folyamatosan igyál, és ez fokozottan igaz akkor, ha nem mondanál le a kávé nyújtotta extra energiáról.

A tiszta csapvíz vagy forrásvíz a legjobb választás, melyeket akár vízszűrő kancsóval vagy otthoni víztisztító berendezéssel te magad is előállíthatsz otthon vagy akár az irodában.

Persze ma már vannak olyan megoldások is, melyekkel akár a kiránduláson is tisztíthatod akár a koszos vizet is (de ezekről majd máskor bővebben írunk).

Néha az olyan egészen aprónak tűnő dolgokon múlik a jó közérzet és az egészség megőrzésének lehetősége, mint azon, mennyire figyelsz a folyadékfogyasztásra.


8. jel - Erőteljes szomjúságérzés

A szervezetünk jelzéseit vedd észre. Ha tudatosan nem megy, akkor állítsd be a telefonodon, vagy használj applikációt, mely figyelmeztet, hogy igyál vize.
Amint elkészül ezzel kapcsolatos cikkünk, linkeljük ide is.

Élvezd a tiszta vizet!

Tetszett a cikk, ha hasonlóan jókat küldtök, feliratkozom hírlevélre!

Csak görgess, olvass és tudd meg, amire kíváncsi vagy! Kattints ide és nézz rá a friss blogcikkeinkre!

A szakértőnk válaszol bejegyzéseit itt találod. Nézd meg mire voltak kíváncsiak mások, vagy tedd fel a kérdésedet!

AquaCenter csapata a vidrákkal úszik rendelkezésedre!
Tovább az AquaCenter főoldalára!

AquaCenter csapata és s vidrák (Lotti és Ottó)