Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

Mire következtethetsz, ha elszineződött a medencéd vize?

AquaCenter
AquaCenter
2020.07.19 00:01

Ha nem tudod, mi lehet a probléma, akkor viszonylag egyértelmű, hogy nehéz lesz szembeszállni vele, s megszüntetni az okát.

Lássuk!

Fontos tudni, mit jelez, ha elszineződik a medence vize. Algásodás, PH érték megváltozása, fémek jelenléte? A válasz ismeretében lehet megtenni a megfelelő lépéseket a megoldás irányában. Medence tisztítás szakszerűen, ez a kulcsa a tiszta medence víznek, történjen akár önjáró medenceporszívóval, vagyszerekkel vagy éppen ezek kombójával. A tiszta víz mindenképpen fontos, hogy megfelelően és sokáig élvezhesd a medencédet.

A legtöbb medencetulajdonos tisztában van azzal, hogy ha elszíneződik a medence vize, az többnyire nem jelent jót.

Azt azonban már kevesebben tudják, hogy pontosan mire utalhatnak a különböző színek. Ha nem tudod, mi a probléma, akkor egyértelmű, hogy elég nehéz lesz szembeszállni vele.

Ráadásul nem is biztos, hogy baj van, csak egy kicsit túlgondolod a dolgot. Ahhoz viszont, hogy ezt biztosan megállapíthasd, kénytelen leszel mélyebben is megismerni ezeket a jelenségeket.

Éppen ezért készítettünk számodra egy kis összefoglalót, melynek segítségével beazonosíthatod ezeket a színelváltozásokat és megtanulhatod őket kezelni. Így biztosan önfeledt lehet a nyár.

Milyen a víz egészséges színe?

Első körben tisztáznunk kell, hogy hogy néz ki a medence egészséges vize. Ha átlátszó a víz, az persze biztató, de nem a szín az egyetlen, ami számít ilyenkor. Az is fontos, hogy ne legyen zavaros, ne legyen tele mindenféle behullott szennyeződésekkel. Ha már kissé opálosodik, akkor az aggodalomra adhat okot.

Emellett sokan tévesen azt gondolják, hogy akkor jó a víz, ha bűzlik a klórtól.

Hiszen ahhoz szoktunk, hogy a legtöbb uszodában terjeng ez az erőteljes klórszag.

Nyilván nem kérdés, hogy honnan ered. Valójában a medencédnek teljesen szagtalannak kell lennie.

Ha vegyszeres szagot áraszt, akkor túl sokat tettél bele, ami nem valami egészséges az emberi szervezet számára. A bőröd könnyen kiszáradhat, de irritáció is megjelenhet.

Miről árulkodnak a medencédben a színek?

A különböző színek sok mindenről árulkodhatnak és nem a falevél az egyetlen nemkívánatos látogató a medencében. A barna, zöld, esetleg fekete árnyalatú, zavaros víz fémeket jelez. Ez általában akkor történik, ha a medencéhez tartozó csövek rossz állapotban vannak. Ilyenkor a klór segíthet megoldani a problémát.

Ugyanakkor a zöld és fekete szín másra is utalhat. Ha a vized opálossá válik és elszíneződik, akkor nagy valószínűséggel algával van dolgod. Erre a problémára a pelyhesítő és az alapos szűrés nyújthat megoldást. Viszont arra vigyázz, hogy az opálos víz nemcsak az algák esetén jelenik meg, hanem akkor is, ha a szűrőberendezés nem működik rendesen.

Jó ha tudjuk - az elszíneződés nem csak bajt jelenthet

Ahogy arra már a bevezetőben is felhívtuk a figyelmedet, a különböző színek nem csak bajt jelenthetnek.

Ha szánsz rá egy kis időt és megfigyeled a medencét, észreveheted, hogy a különböző fényviszonyok és az időjárás hatására is más árnyalatokat láthatsz. Ez mindössze a fény játéka és nem kell miatta aggódnod.

Ugyanez elmondható a vízmélységről is. Egy kerti medencében annál sötétebb a víz, minél mélyebb a tartály.

Ezt egy uszodában természetesen nem veszed annyira észre, hiszen minden irányból nagy mennyiségű, mesterséges megvilágítás éri a medencéket.

A fentiekkel azért is érdemes tisztában lenni, mert ha még kezdő medencetulajdonos vagy, időbe telhet, mire sikerül pontosan belőni a megfelelő vegyszerezést és karbantartást.

Ilyenkor sokat segíthet az, ha tudod, milyen problémákkal találhatod magad szembe, így megfelelően felkészülhetsz rájuk. Néhány alga vagy egy rossz szűrő miatt nem érdemes elrontani az egész nyarat.

A medencéd tisztán tartásában sokat segíthet egy önjáró medenceporszívó is.

Ez a hatásos automata szerkentyű azonban nemcsak a padlót, a falakat és a vízvonalat tisztogatja le (mindhárom felületet nem minden modell takarítja), de a vizet is alaposan átszűri, ezért időtakarékos, kényelmes és hatékony megoldást jelent.

Szeretnél egyet?

Akkor irány a webáruház!