Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

Mire jó a medencetisztító robot?

AquaCenter
AquaCenter
2020.04.19 21:57

Vendégeket hívtál, de este jött egy vihar és reggelre a medencéd tele van a fákról lehullott szeméttel, falevéllel és sáros hulladékkal.
Nincs ember, aki ebbe szívesen beleülne. Mit teszel?

Háát... vagy te magad dolgozol 3 órát a medencébe hullott szemét kitakarításán, vagy jön a medencetisztító robot, ami elvégzi helyetted a munkát, mire az ebédre szánt húst megsütöd.

- Nézd, a "hülyék" beledobták a vízbe a porszívójukat! – kiáltott fel a feleségem, mikor először látta meg Esztiéknél a medence porszívót. Jól megnyúlt az arca, mikor kiderült, hogy nem a Rakéta porszívót kínálta meg valaki egy kis friss medencevízzel, hanem a család új szerzeményét, a medencét takarító robotot látjuk.

A medencetisztító robot messziről tényleg úgy néz ki, mint egy közönséges porszívó, csak kicsit több rajt a műanyag és feltűnően hosszabb kábel húzódik mögötte. A hasonlóság persze nem véletlen: a készülék pontosan azt teszi, mint szobai társai, csak éppen ezt nem kell félteni a nedvességtől – sőt, kizárólag abban a közegben érzi jól magát!

Jó, jó, de mire való? Nagyon egyszerű. A medence porszívó robot két dologban segít: ne kelljen koszos medencében úszni, és ne kelljen egy egész napra leállni és a vizet is leengedni ahhoz, hogy a medence aljáról a rátapadt koszt ki lehessen takarítani. 

A hagyományos medencetakarítás hosszú és kellemetlen munka, de szükség van rá. Bármennyire vigyázol is, a kerti medence koszosodni fog. Először is a víz algásodik, ezt teljesen kiküszöbölni akkor sem lehet, ha algaölőt használsz. Ekkor is képződik a fenéken egy kis nyálkás bevonat, amit időről-időre el kell távolítani. A szél is belehordja a port és a szemetet a medencébe. Hiába takarod le éjjel, a szél napközben is fúj, mindenképpen visz bele valamennyi szemetet.

Aztán ott vannak a fürdőző emberek is. Testünkről leáznak a kozmetikumok. A naptej, a krémek leoldódnak, s lerakódnak a medence falára. A gyerekekről nem is beszélve: ha százszor figyelmezteted is őket, akkor is bele fognak csobbanni homokos lábbal a medencébe.

A medence porszívó robot megjelenése előtt a medence takarítására nem volt sok lehetőség: vagy kipróbáltál mindenféle trükkös tisztítási módszereket az alga meg az egyéb szennyeződések lehalászására, vagy leengedtél a lefolyóba 100 köbméter vizet, hogy kisikálhasd a medencét. Egyik sem jó megoldás.

A medencetisztító robot most ezt a munkát veszi át. A vizet nem kell többé a tisztításhoz leengedni. A robot lent dolgozik a medence fenekén, a víz alatt. Vannak olyan típusok is – elsősorban a legkisebb, családi medencékhez javasolt robotok –, melyek csak a fenéken dolgoznak, s olyanok is, melyek felmásznak a medence oldalfalán, s egészen a vízvonalig megtisztítják a burkolatot.

A medencetisztító robot munka közben átszűri magán a vizet. Ugyanúgy működik, mint a porszívó, csak nem levegőt szív, hanem vizet. A beszívott vizet átszűri, a szennyeződések pedig egy belső tartályban lerakódnak. Nem csak a szemmel látható szennyeződésektől szabadít meg.

A családi medencékhez ajánlott készülékek, szűrési mérete 70 mikron (mikrométer), miközben a homokszemek mérete 100 mikron körüli. Ez a kis robot tehát arra is képes, hogy a vízben lebegő, szabad szemmel éppen hogy látható porszemcséket is kiszűrje a medence vizéből, jelentősen tisztábbá téve azt.

A medencetisztító robot éppen ezért minden eddiginél kényelmesebbé és higiénikusabbá teszi az otthoni medencehasználatot. Nem kell nyálkás, poros vízben fürödni csak azért, mert takarékoskodni kell a vízzel, vagy mert nincs idő egy alapos takarítást elvégezni. A robot automatikusan, magától dolgozik. Csak bele kell tenni a munka elején a vízbe és ki kell venni belőle, amikor végzett.

Akár minden reggel el lehet indítani, hogy mire a gyerekek felkelnek és mennének pancsolni, addigra már tökéletesen tiszta és egészséges víz várja őket a medencében.