Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

Miért van szükséged az otthonodban páramentesítő készülékre?

AquaCenter
AquaCenter
2020.04.16 22:01

Rossz a házban a szigetelés, de nincs több millió forint a korszerűsítésre? Egy páramentesítő készülék is jó szolgálatot tehet, hogy megelőzd vele a falak penészesedését.

Magas páratartalom a lakásban

A páratartalom szinten tartása alapvető követelmény például a kényes iratokat, műkincseket tároló épületekben. A túl magas páratartalom visszavonhatatlan károkat tud okozni mindenben – a tárolt anyagokban és az épületszerkezetben egyaránt. Egy raktárban vagy levéltárban mindennapos a páramentesítő használata, na de miért van rá szükség a lakásunkban?

Egy normálisan működő lakás levegőjében általában elfogadható a páratartalom. Nagyobb terhelést a fürdőszoba és a konyha jelent. A lakásban képződő páráról általában a fürdés közbeni forró gőz jut eszünkbe, pedig a nagyobb terhelést inkább a kétnaponta a lakás légterében szárított 6-8 kg mosott ruha jelenti.

Egy jó klímájú lakás mindezzel simán megbirkózik, s nincs szükség semmilyen külön páramentesítésre. Más a helyzet akkor, ha a lakás valamilyen szerkezeti hiba miatt nem megfelelően működik.

Előfordulhat, hogy hibás az épület szigetelése. Az ablakok körül, a sarkokban hiányos a szigetelés, megszűnik a szigetelő réteg folytonossága. Ezt úgy mondják, hogy egy hőhíd alakul ki. A meleg falon egy képzeletbeli rés keletkezik, egy hideg terület. Ahol nem jó a szigetelés, ott hideg a fal. A hideg falon pedig lecsapódik a lakásban található pára. Az állandóan párás falrész hetek alatt penészesedni kezd.

Túl magasra nő a lakás páratartalma akkor is, ha nem megfelelő a szellőzése. Ez akkor fordul elő, ha túl jól záródó nyílászárókat építettek be, s nem gondoskodtak a tökéletesen záródó műanyag ablakok szellőzéséről. A benti meleg levegővel együtt a pára sem tud eltávozni, s megint csak lecsapódik valahol. Hamarosan ezt is penészfoltok megjelenése követi.

 

A magas páratartalom az asztmások életét nehezíti

Az állandóan magas páratartalom ártalmas lehet az egészségre is.

A magas páratartalom nehezíti a légzést. Ez még egy egészséges embert is meg tud viselni, egy asztmás, allergiás számára pedig sokszor elviselhetetlen. Számára sokkal nehezebbé válik a légzés, gyakoriak lesznek a fulladásos rohamok.

 

A páramentesítő készülék szinten tartja a páratartalmat

A lakás klímája teljesen megváltoztatható, ha páramentesítő készülék működik a házban. A vizes, penészesedő lakások kiszáradnak. A penészfoltok nem jelennek meg akkor sem, ha rossz az épület szigetelése. A penészhez a rossz szigetelés mellett nedvességre is szükség van. Ha lecsökkentjük a benti páratartalmat, akkor a nedvesség nem tud kicsapódni a hideg falfelületeken.

A páramentesítő készülékek élhetővé tudják varázsolni a vizes, egészségtelen levegőjű lakásokat is. Ha a ház beázik s a falak ontják magukból a nedvességet, az élhetetlenné teszi a lakást. A páramentesítő ezen is segít: rendszeres használata segíti a falak kiszáradását. Jól jön például egy jelentősebb csőtörés, beázás  nyomainak eltüntetéséhez is.

 

Beltéri medence mellett szinte kötelező a páramentesítő

Van egy barátom, aki prémium kategóriás vasalók forgalmazásával foglalkozik.

Nemrég mesélt el egy történetet. Garanciális javításra hívták egy házba. Valami nagyon nem stimmelt. A nemrég vásárolt gőzvasaló tökéletesen működött, de a ruhák nem akartak kisimulni. A háziasszony már kétségbe esve hívta fel a forgalmazót, hogy menjen már ki hozzá, nézze meg, mi lehet a baj? Ott a százezreket érő készülék és egyszerűen minden ing úgy néz ki vasalás után, mintha a kutya szájából rángatták volna elő!

A forgalmazó kiment a házhoz, lementek az alagsorba, ahol a vasalót egy külön mosókonyhában felállították. Nézték innen-onnan, de a gépen semmi hibát nem tapasztaltak.

A barátom ekkor véletlenül nekitámaszkodott egy ajtónak ... és feltárul előtte az alagsorba épített medencetér, benne egy közel 10 méteres úszómedencével. Megvagy!

A hatalmas vízfelület a meleg alagsorban egyszerűen akkora páratartalmat adott, hogy a vasalónak esélye sem volt. Felcipelték a lakásba, s egy csapásra megoldódott minden. Pára nélkül nem volt gond.

A páramentesítő készülékek egy ilyen helyzetben is kiváló szolgálatot nyújtanak. Ha van a házban egy privát beltéri medence, annak a párolgása az egész szint, vagy akár az egész ház páratartalmát befolyásolja.

De az életünket mégsem egy uszodában éljük: jól jön a páramentesítő készülék, ha nem akarod, hogy a medence melletti helyiségekben is minden szétázzon a túl magas páratartalomtól.

Ha szeretnél többet megtudni a páramentesítő készülékekről, itt folytasd!