Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

Miért szükséges a páratartalom-mérő az otthonodban?

AquaCenter
AquaCenter
2020.04.23 22:07

Ma már éppen úgy hozzátartozik egy lakás berendezéséhez a páratartalom-mérő műszer, mint korábban a sima hőmérő. 

Ahhoz, hogy a lakás klímáját barátságosabbá tegyük, rengeteg eszközünk van. Azonban bizony mindegyik helyes működéséhez adatokra is szükség van! Ezek közül szolgáltat nekünk információkat a páratartalom-mérő.

Nagyon gyorsan  meg tud változni a lakás klímája

Néhány hónapja vásároltunk egy szárítógépet. Előtte mi is, ahogyan a környéken mindenki más, a lakásban szárítottuk a ruhákat. A fürdőszoba kicsi, így többnyire a szobában, konyhában felállított ruhaszárítókat használtuk. Csakhogy a lakásunk is kicsi, ezért gondoltuk, hogy helytakarékosság miatt is előnyösebb lesz a szárítógép használata. 

Az első fűtési szezon azonnal megmutatta, mennyire megváltoztatta a gép használata a lakás klímáját. Minden helyiség sokkal szárazabb lett. Két gyerekünk van, így a mosógép szinte minden nap dolgozik.  Ez napi 5-6 kiló száradó ruha volt a légtérben.  Ez most hiányzik.

A szárítógép összegyűjti a mosott ruhákból a vizet - egy teljes program után legalább 5 liternyi kerül a gép tartályába. Ez a napi, vagy kétnaponkénti 5-6 liter víz eddig teljes egészében a lakás levegőjébe került. Nem mértük műszerrel a különbséget, de ekkora víztömeg párolgása már komolyan érezhető a relatív páratartalom alakulásában.

A helyzet az, hogy a lakás annyira szárazzá vált, hogy hamarosan be kell szereznünk egy párásító készüléket is, hogy ezt a hatást ellensúlyozza. 

Mikor ideális a páratartalom

Lakószobákban, vagy bárhol, ahol emberek hosszabb időn át tartózkodnak, a 40-60 százalék körüli relatív páratartalom a megfelelő.

Az ideális az 50 százalék körüli érték. Ha a páratartalom értéke tartósan 40 százalék alá csökken, azt már megérezzük. A 20 százalékos páratartalom alatti helyiségekben kellemetlen a tartózkodás.

Ha ilyen a szobád, akkor gyakran kiszárad a torkod, mindig kellemetlenül száraz a bőröd, éjjel pedig nem tudsz aludni a rád törő köhögéstől.  

A másik véglet sem jó. A túl párás lakásban nehezedre esik a légzés, olyan, mintha mázsás súly nehezedne folyton a tüdődre. Arról nem is beszélve, hogy alig akarnak megszáradni a ruhák, mindig minden nyirkos tapintású, s hamarosan megjelennek a falakon az első penészfoltok is.

Akár túl párás, akár túl száraz a lakás levegője, mindenképpen tenni kell ellene. Bármelyik véglet alakul is ki, az előbb kellemetlen érzetet ad, rontja a lakás komfortját, hosszabb távon pedig károsítja az itt élők egészségét.

Kiderül: páramentesítőre vagy párásítóra van szükséged?


Legtöbbször úgy gondoljuk, hogy teljesen egyértelmű, melyik készülékre van szükség a lakásban. Ez többnyire valóban így van, de érdemes óvatosnak lenni a beszerzéssel: érzékeink ugyanis becsaphatnak. Lehet, hogy sokkal szárazabbnak érzünk egy helyiséget, mint amilyen a valóságban. Lehet, hogy ösztönösen páramentesítőt vásárolnánk, mert az ablakon is jól láthatóan csorog le a pára, holott mindössze a konyhai munkák gőze nem tud megfelelően eltávozni a túl szorosan záródó ablakok miatt.

Az is lehet, hogy sokszor egyszerűen túlértékeljük a problémát. A lakás levegője talán valóban száraz, de lehet, hogy egyáltalán nem annyira, ami igényelné egy profi ultrahangos hidegpárásító berendezés beszerzését. Sőt, lehet, hogy egyáltalán nem is kell külön párásító berendezés, mert egy enyhe hőmérséklet-csökkentés is megoldja a problémát a lakásban.


A páratartalom-mérő adatokkal lát el téged

Egy páratartalom-mérő nem oldja meg önmagában a lakás klimatizálásának a problémáját. Nem abban segít, hogy párásabb vagy szárazabb legyen a lakás levegője, hanem abban, hogy tudd, hogy milyen problémákkal kell szembe nézned.

Ha van a lakásban páratartalom-mérő, akkor nem a pillanatnyi hőérzeted alapján döntesz arról, hogy egészséges-e vagy nem a lakásod levegője.

Tudod, egészen máshogy érzed a lakást, ha kintről jössz be, ha eddig a kertben dolgoztál, vagy éppen hógolyóztál a gyerekekkel.

Vagy éppen most kelsz fel, s a takaró alatti párás melegből nyújtod ki a lábad a szoba hűvösébe. Mást éreznek a gyerekek és mást az idősek.

Mindenkinek más a pillanatnyi hőérzete és máshogy érzékeljük a levegő páratartalmát is. Éppen ezért az egészséges otthoni levegő alakításának a kérdését nem bízhatjuk egyszerűen az érzéseinkre.

Szükség van egy olyan eszközre, ami pillanatnyi fizikai állapotunktól függetlenül is meg tudja mutatni, hogy mi a helyzet az otthoni levegővel.

 

Milyen páratartalom-mérőt válassz?

Valójában a páratartalom-mérők között működésben sok különbség nincs.
A legegyszerűbb típus is jól el tudja látni a feladatát és a drágább sem tud sokkal többet.
A típusok között elsősorban megjelenésükben van a különbség.
A régebbi, egyszerűbb típusok olyanok, mintha a gépház egyik műszerét tennéd ki a falra.

A mai, modern típusok esztétikusak, nem kell eldugni őket, díszére válnak egy modern otthon berendezésének is.

Megnézem a páratartalom-mérőket!