Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

Miért használunk aktív szenet a vízszűrésre?

AquaCenter
AquaCenter
2020.10.16 18:55
Miért használunk aktív szenet a vízszűrésre?

Az aktív szén jószolgálatot tesz akkor is, ha hasmenésünk van, de akkor is, ha a vizünket szeretnénk vele tisztítani.

Az aktív szén az egyike a természetes, ugyanakkor hatékony vízszűrő hatóanyagoknak. Az is mellette szól a használatának, hogy a kiszűrt szennyeződéseket az aktív szén megköti. Azonban az ember számára szükséges ásványi anyagokat nem szűri ki a vízből. A természet csodája!

Ki ne emlékezne arra, amikor gyerekkorában - de persze igaz ez a felnőttkorra is - pici széntablettát adtak neki a szülei, hogy a morgó-forgó hasmenést megállítsák. És sikerült.

Azonban az aktív szén emellett használható vízszűrésre, víztisztításra is, ugyanis az aktív szén az egyik leghatékonyabban működő - s ne feledjük - természetes víztisztító, -szűrő hatású elemünk. Túlzás nélkül állítható, hogy majd mindenvíztisztító, vízszűrő rendszerben valamilyen formában megtalálható.

Ugyanis az aktív szén kiterített felülete hatalmas (összehasonlításként: grammonként több, mint egy teniszpálya nagyságának felel meg) és mellette szól az is, hogy a kiszűrt részecskéket, szennyeződéseket, legyenek azok akár élők, vagy élettelenek, az aktív szenes szénszűrő magához köti.

Persze ezt nem teszi korlátlanul, hiszen idővel telítődik, s a "kimerült", elhasználódott szénszűrő kötési képessége lassan csökken, majd miután megtelt, telítődött, már nem használható tovább. Hiszen ekkor már fordítva kezd működni, s a már megkötött szennyeződéseket kezdi visszaereszteni a rajta átfolyó, tisztítani kivánt vízbe.

További lényeges szempont, hogy az aktív szén kiszűri, kivonja a rajta áteresztett vízből az ember számára káros anyagokat. Ezek közé tartoznak az olyan szennyeződések, mint például a mikrobák, amelyek nem csak akkor szennyeznek, ha megisszuk a tisztátalan vizet, hanem akkor is, ha szájon át belélegezzük azokat.

A baktériumok általi fertőzések esetében további veszélyt jelentenek még a végtermékként keletkező mérgek, amelyeket az aktív szénszűrő szintén megköti.

Képes semlegesíteni egyúttal egyes nehézfémek, kemikáliák maradványát is, emiatt nem csupán az ivóvizünk tisztasága, de így javítva a víz látványát és ezúttal az élvezeti értékét egyaránt (persze ne feledjük, annak ismerete is segít ezen, hogy tisztában vagyunk az aktív szén erejével, s ismerjük hatásmechanizmusát).


Az aktív szén számtalan formája használatos

Attól függvényében, hogy milyen alapanyagok és milyen technológia segítségével állították elő, az aktív szénnek többféle formája használatos.

Vízszűrőként, víztisztítási hatékonyságát jellemzően az határozza meg, hogy por vagy granulátum esetleg tömbös formában kerül használatba.

Fontos emellett a belső szerkezete, a pórusok mérete, és persze az is, hogy a szűrőbetét milyen kialakításra kerül.

Vannak olyan szűrőtípusok speciális kialakítással, amelyek a vizet a lehető legnagyobb szűrőfelülettel érintkeztetik, de egyúttal azt is megakadályozzák, a víz kimossa átfolyáskor az aktív szenet a szűrőből.  


A szénszűrők csoportosítása

Az aktívszenes vízszűrők jellemzően a korábban említett két nagy csoportra bonthatóak.

Az egyik csoport, amely granulátum formájában tartalmazza az aktív szenet, míg a másik csoport az aktív szén tömbösítésével kerül előállításra.

Mindkét csoportnak létezik ezüsttel impregnált csoportja is, ugyanis az ezüst kifejezetten erős fertőtlenítő szer, nem véletlenül használják egyes gyártók a párásítókban is. Szerepe nem csupán az átszűrt víz mikrobák szűrése, haem egyúttal az aktív szénszűrőn fennmaradó mikroszkopikus méretű élőlények szaporodásának a megakadályozása is.


Az aktív szenes vízszűrők figyelmet igényelnek!

Ahogy korábban többször jeleztük, az aktív szén kiváló víztisztító hatásssl rendelkezik, azonban itt is fontos, hogy minden esetben ellenőrzött forrásból származó aktív szenet használjunk az ivóvizünk tisztítására a kulacsunkban, a vízszűrő patronunkban vagy a víztisztító berendezéseinkben.

Ha szeretnéd beszerezni a legújabb útitársad, segítőtársad, az aktív Black+Blum vízszűrős palackod, akkor irány a webáruház!

Tetszett a cikk, ha hasonlóan jókat küldtök, feliratkozom hírlevélre!

Csak görgess tovább, olvass és tudd meg, amire kíváncsi vagy! Kattints ide és olvasd el a friss blogcikkeinket!

A szakértőnk válaszol bejegyzéseit itt találod. Nézd meg mire voltak kíváncsiak mások, s milyen válaszokat adtunk, vagy tedd fel a kérdésedet!

AquaCenter csapata a vidrákkal, Lottival és Ottóval úszik rendelkezésedre! Tovább megyek az AquaCenter főoldalára!

A tiszta szűrt víz legyen mindig Veled!