Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

Miért használj saját kulacsot vízivásra?

AquaCenter
AquaCenter
2020.12.03 19:34
Miért használj saját kulacsot vízivásra?

Mert trendi, mert környezetbarát, mert egészséges!
Ha kevés az indok, olvasd el a cikket!
Összeszedtünk Neked néhány érvet, melyek meggyőzhetnek, ha bizonytalan vagy még, hogy kell-e Neked saját palack?

Rengeteg előnyt lehet felsorolni annak kapcsán, ha rendszeresen, akár napi szinten is saját palackot vagy vizes kulacsot viszel magaddal. Legyen szó akár a napi tevékenységekről, utazásról vagy éppen sportolásról. S persze, a munkába is érdemes magaddal vinned, s az autóba is jó szolgálatot tesz Neked. Amellett, hogy spórolsz, mindig kéznél lesz, még környezetbarát is.

Rengeteg előnyt lehet felsorolni annak kapcsán, ha rendszeresen, akár napi szinten is saját palackot vagy vizes kulacsot viszel magaddal.
Legyen szó akár a napi tevékenységekről, utazásról vagy éppen sportolásról.
S persze, a munkába is érdemes magaddal vinned, s az autóba is jó szolgálatot tesz Neked.

Miért hasznos, a saját vizes kulacsot vagy vizes palackot használnod a nap folyamán? 

Felsorolunk Neked néhány érvet, melyek meggyőzhetnek - ha bizonytalan vagy még - hogy kell-e Neked saját palack?

Saját kulacsod a napközben akkor töltöd fel, amikor csak akarod. Hogy milyen folyadékot teszel bele, csak rajtad múlik.

A saját kulacs ökológiailag hasznos, gazdaságilag (pénztárcád szempontjából) előnyös

Persze emellett nem elhanyagolható szempont, hogy a saját kulacsod nem végzi a kukában a nap végén, hanem akár évekig is elkísér utadon, ezzel is csökkentve a hulladéktárolókban, lerakóhelíeken, a természetben s végső soron az óceánokban felgyülemlő műanyag mennyiségét.

Csökkenteni tudjuk az egyszer használatos PET műanyag palackok számát

Az egyszer használatos műanyag vizes palackokból évente milliárdokat dobnak el a Földön. Ez a szám megdöbbentően magas így emellett nem csoda, hogy a hulladéklerakók és az óceánjaink tele vannak PET palack hulladékkal. Ezek a műanyag palackok rendkívül lassan bomlanak le, évszázadokig is eltart ez a folyamat. A PET palackoknak az egész életciklusa rendkívül káros a környezetre, a gyártástól az ártalmatlanításig. Egy többször használatos palack kiválasztásával jelentősen csökkenthetjük a szén-dioxid-lábnyomunkat, és óriási lépést teszünk a műanyag hulladék csökkentése felé. Gondolj bele, hány egyszer használatos palackot használhat fel egy ember egy évben, hogy elfogyassza naponta az ajánlott nyolc pohár vizet!


A többször használható kulacsok lényegesen környezetbarátabbak, egészségesebbek

Az egyszer használatos műanyag palackok nemcsak súlyos károkat okoznak a bolygónknak, hanem az egészségünkre is ártalmasak lehetnek, mivel a vegyi anyagok kiszivároghatnak a palackok belsejében tárolt vízbe. Az eldobható műanyag palackok általában PET műanyagból készülnek, amelyről kimutatták, hogy többszöri használat során káros anyagok oldódhatnak ki a mikrorepedéseiből, főleg akkor, ha forró folyadékot töltünk bele.

Te irányítod a kezed, s ezáltal azt is, mi kerüljön a kulacsba

A saját kulacsoddal Te határozod meg és ellenőrzésed alatt tarthatod, hogy mi legyen a palackban.

Jellemzően a magyarországi csapvizek megfelelő minőségűek, de persze ez sem igaz mindenhol és minden esetben.

Ezért ha tudsz, használj vízszűrőt, és így minden alkalommal garantáltan tisztított víz kerülhet a palckodba.

Persze tehetsz bele más folyadékot is, azonban ne feledd, hogy a tiszta víz elengedhetetlenül fontos a szervezetünk számára, hiszen a testünk közel 70 %-a vízből áll.

Emiatt is rendkívül fontos, hogy a folyadék utánpótlás nagy része tiszta vízzel valósuljon meg.

Ahogy korábban is jeleztük, a magyarországi csapvíz vagy vezetékes víz meglehetősen jó minőségű, ennek ellenére mégis rengetegen választják a különböző ásványvizeket, ízesített vizeket, dísított vizeket vagy éppen a különböző cukros vagy cukornélküli üdítő italokat fogyasztanak.

Hogy ennek mi az oka?

Talán azért, mert sok embernek nem ízlik a vezetékes csapvíz íze, ami nyilvánvalóan a túlzott klórozás eredményeképpen akár kétes ízűvé is válhat.

Ennekkiküszöbölésére azonban már számos vízszűrős technika és megoldás létezik, emiatt igényeid és pénztárdcád függvényében tudsz választani akár aktív szenes vagy éppen fordított ozmózisos technológiával működő, akár a pultra vagy a pult alá szerelhető vagy éppen a csapra szerelhető víztisztító rendszerek közül.

Ezek képesek a megfelelő módon tisztítani a vezetékes hálózati csapvizet a fölöséeges szennyeződésektől, baktériumoktól, esetleg vírusoktól és természetesen a klórtól is.


Spórolsz, avagy költséget takaríthatsz meg egy palack vagy kulacs beállításával és használatával

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a saját tulajdonú vizes palackod, kulacsod használata lényegesen költséghatékonyabb, röviden: olcsóbb, mint az egyszer használatos és a palackból elfogyó ásványvíz vásárlása.

A kiporciózott palackozott víz vásárlása drágább, problémásabb (lásd szállítás, tárolás, szelektív szemét gyűjtés, etc.), és egyáltalán nem környezetbarát.

Az utóbbi évek gyakorlata egyre terjed, s például a kávézókban is terjed a környezettudatosság, akár saját csésze/bögre/kulacs használata, akár visszaváltható üveg, palack, csésze vagy éppen bögre használatakor.

A környezettudatosság és a spórolás szól egy üvegkulacs akár évekig történő használata mellett is.

Amennyiben Te is egyetértesz a fentiekkel, hasonlóképpen gondolkozol, akkor Neked is lényeges a fenntarthatóság, a trendi minimalizmus és a környezetbarát, minimális hulladékkal teli élet elérése.

Ebben lehet útitársunk a saját kulacsunk, melyet kiválaszthatsz termékeink közül. Legyen szó akár egy csodaszép üvegkulacsról, vagy egy BPA mentes műanyag palackról, vagy éppen egy hőtartó termoszkulacsról.

Az üvegkulacsok, üvegpalackok használata  által mellőzhetjük az eldobható, egyszer használatos PET palackok gyűjtését, teszünk a fenntartható környezetünkért és szert teszünk egy hozzánk illő társa, mely akár évekig melletünk is marad, ha vigyázunk rá.

Nincs más hátra, keresd a saját palackod, s válaszd azt, amelyik a legjobban megfelel az életmódodnak, amelyik a legjobban illik Hozzád.

S ne feledd, mindig figyelj oda arra, hogy mennyi vizet iszol. Ebben megfelelő társaid lehetnek a különböző applikációk is, melyek figyelmeztetnek, ne feledj el inni ;-)

A napi folyadékod legyen Veled!
Légy hidratált, igyál elegendő tidzta vizet!