Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

Miben és hogyan segít egy levegőtisztító szmogriadó esetén?

AquaCenter
AquaCenter
2020.03.19 20:41
Miben és hogyan segít egy levegőtisztító szmogriadó esetén?

Budapest és több más nagyváros levegője napok óta szinte belélegezhetetlen.

A levegőben elsősorban a szálló por mennyisége haladja meg jelentősen a riasztási küszöbértéket.

Budapest legnagyobb részén napok óta a küszöbérték másfél-kétszeresét mérik. A levegőben szálló por egy része a lakásban légtisztító berendezéssel kiszűrhető.

Sokféle oka lehet annak, hogy egy nagyváros levegőjét szmogosnak mondjuk. Az egészségügyi szervezetek is több különböző szennyezőanyagot mérnek folyamatosan: figyelik elsősorban a szén-monoxid szintjét, a nitrogén-oxidokat, kén-dioxidot, ózontartalmat és a levegőben szálló por mennyiségét is. A magyarországi nagyvárosokban most ez utóbbi okoz gondot.

Jelenleg az ország kétharmadán jelentkezik valamilyen levegővel kapcsolatos probléma. Budapest majdnem egész területén a határérték másfél-kétszeresét mérik a műszerek.

A szálló por a levegővizsgálattal foglalkozók terminológiája szerint a légköri aeroszolok közé tartozik. Ezek a levegőben előforduló, folyékony vagy szilárd halmazállapotú részecskék. Méretük egészen kicsi, 0,001 és 100 mikrométer közé esik. Az egészségre gyakorolt hatásuk függ a méretüktől, ugyanis a nagyobb méretű szemcsék megakadnak az orrunkban, míg az egészen kicsik lejutnak a tüdő mélyére is.

Ezek a levegőben lebegő szemcsék tartalmazhatnak kormot, szerves anyagokat, nehézfémeket, azbesztet. Nagy részük rákkeltő is egyben. Ezekkel kapcsolatban az egységes egészségügyi határérték megállapítása igen bonyolult, mert sok anyag már egészen kis mennyiségben is nagyon káros lehet. Ilyen például az azbeszt. Az azbesztrészecskék is belégzés útján kerülnek az emberi szervezetbe, hogy ott rákot, vagy azbesztózist okozzanak.

A most is problémát okozó légköri aeroszolok képződésében igen nagy szerepe van a gépjárműforgalomnak. Elsősorban a dízel a felelős a kibocsátásért. De probléma az is, ahogy a kerekek felverik a port, ami szétterítődik a levegőben. A porrészecskékre aztán rátapadnak más anyagok is, például a nehézfémek.

Budapest jelentős részén most a szálló por jelenléte okozza a fő problémát. A szmogtérkép alapján látható, hogy a város jelentős részén az egészségügyi határértéket 112-214 százalékkal lépi túl a por koncentrációja.

 

A lakásban is ott a szmog

Ahogy korábban írtunk róla: a szmogot nem lehet kizárni a lakásból. A levegőben szálló porszemcséknek beszivárognak az ajtóréseken, vagy minden egyes szellőztetésnél áradnak be az ablakon. S míg az utca szmogos levegőjét az első erős szél kifújja a városból, addig a lakásban csapdába esik minden szennyező anyag, ami egyszer oda bekerült.

A lakás levegőjét csak tudatosan, megfelelő eszközökkel lehet megtisztítani. Magától nem fog kiürülni semmilyen, a lakásba bejutott szennyező anyag.  

Az otthoni légtisztítás ajánlott eszközei lehetnek a házi használatú légtisztító készülékek. Már a kisebb, egyszerűbb készülékek is kiszűrik a levegőben szálló port. A fejlettebb, nagyobb tudású készülékek szűrési képesége is nagyobb, így akár a levegőben megtalálható egészségkárosító gázoktól is mentesíteni tudják az otthoni légteret.  

A légtisztító berendezések általában 1 mikrométer alatti, pl. 0,2 mikrométer nagyságig képesek kiszűrni a levegőben hordozott káros anyagokat. Ahogy említettük, a levegőben szálló aeroszolok 0,001 és 100 mikrométer közöttiek. A nagyobb porszeneket tehát teljes egészében kiszűrik, a kisebb szilárd részecskék számát pedig jelentősen csökkentik az otthoni használatú légtisztító berendezések.  

 

A párásítás is segít


A levegőtisztítást érdemes összekötni a levegő párásításával is. Elsősorban az ultrahangos hidegpárásítókat ajánljuk erre a célra. Az ultrahangos párásítók szétporlasztják a levegőben a vízcseppeket. A levegőben lévő pára megköti a lebegő porszemek egy részét. A párásítás akkor is segít, ha nincs lehetőség külön légtisztító használatára.

Megnézem a párásítókat, légtisztítókat!