Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

Mi a különbség a hideg párásító és a meleg párásító között?

AquaCenter
AquaCenter
2020.04.18 21:55

Nem elég, hogy párásítani kezded a szoba levegőjét, az sem mindegy, hogy hideg párásítót vagy meleg párásítót használsz!

Nem elég, hogy párásítani kezded a szoba levegőjét, az sem mindegy, hogy hideg párásítót, vagy meleg párásítót használsz! Meleg párásítással akár akaratodon kívül ronthatsz is a lakás klímáján, nehezebbé teheted az éjszakai levegővételt.

A meleg és a hideg párásító abban különböznek egymástól, hogy a vizet milyen módszerrel és milyen formában juttatják be a légtérbe. A hideg és a meleg párásító által előállított vízpára teljesen más jellegű, máshogyan is viselkedik a légtérben.

A meleg vízpára és a hideg párásítás közti különbséget könnyen elképzelheted: a meleg párásítás eredménye a fürdés utáni fürdőszoba, a hideg párásítás pedig legjobban az eső utáni illatos levegőhöz hasonlítható.

 

Meleg párásító – dzsungel monszun után

Meleg párásítót használunk minden egyes alkalommal, amikor vizet forralunk. Ezt teszi a meleg párásító is. Többnyire egy fűtőszállal felmelegíti, elforralja a készülékbe töltött vizet.

Meleg párásítási módszer az is, amikor a radiátor szélére teszünk egy vízzel teli edényt. A radiátor melege fogja a vizet elpárologtatni. Meleg párásítást végeznek –igaz, csak kis mértékben – a különböző illatmécsesek is: hiszen a mécses tüze valójában illó olajjal kevert, illatosított vizet párologtat el.

 
Hideg párásítás – a tavaszi zápor illata

A levegő melegen is, hidegen is jelentős mennyiségű vízpára felvételére képes. A páratartalom mérésekor is ezért beszélünk relatív páratartalomról. A vízpára mennyiségét mindig ahhoz mérik, hogy az adott hőmérsékletű levegő mennyi vizpárát képes befogadni. Egy 50 százalékos relatív páratartalom sokkal párásabb levegőt jelent egy meleg szobában, mint egy hűvösben.

Hideg párásítás esetén tehát még a magas relatív páratartalom esetén sem fogod úgy érezni magad, mintha ledobtak volna egy trópusi dzsungel közepén. Hideg párásítás, mellette hűvösebb levegő adja a legelviselhetőbb, leginkább kellemes klímát a lakásban. Ez a nyári záporhoz hasonlító hőmérséklet és páratartalom.

A hideg párásító készülékek nem forralják fel és nem párologtatják el a vizet. A készülék egy nyíláson beszívja a szoba levegőjét, majd egy nedvesítő betétben ütközteti azt a vízfelülettel. A levegő felvesz annyi vízpárát, amennyit tud, majd a kivezető nyíláson át távozik.

 

Ultrahangos hideg párásító

A legkorszerűbb párásító berendezés ma az ultrahangos hideg párásító. Ez a készülék magas frekvenciájú, gyors rezgéssel valójában mikroszkopikus méretű apró cseppecskékre porlasztja szét a vizet, majd ezeket a cseppeket fújja ki a légtérbe. A légzéskönnyítés szempontjából ez a leghatékonyabb módszer.

Az ultrahangos párásítók porlasztása olyan hatást kelt, mint amikor a sós vízből készült orrspray-t használod. A légutakba nem párás levegő kerül, hanem az orrodat, légutaidat is nedvesen tartó, apró vízcseppek, melyek nem engedik kiszáradni az orr nyálkahártyáját. Az éjszakai nyugodt alvás, zavartalan légzés érdekében érdemes ilyen típusú készüléket vásárolni.