Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

Mennyi az ideális páratartalom ősszel az otthonodban?

AquaCenter
AquaCenter
2020.02.01 20:34
Mennyi az ideális páratartalom ősszel az otthonodban?

Ha a nyarat és a jó időt magunk mögött hagyjuk és beköszönt az ősz, vele együtt pedig a hideg is. Ez a változás amúgy is megterheli szervezetünket, nem beszélve arról, hogy ilyenkor otthonunk levegője is teljesen megváltozik. Ezek együttes hatása kiválthat olyan betegségeket, amit jobb megelőzni.

Ezek együttes hatása kiválthat olyan betegségeket, amit jobb megelőzni. Minden ház más és más, ezért ez az időszak mindenki számára másfajta kihívásokat tartogat. Valakinél teljesen kiszárad a lakás, és ez okoz egészségügyi problémát, valakinél pedig a sok pára miatt felüti a fejét a megállíthatatlan penész, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent.

 

0. lépés: Tisztázzunk egy fontos dolgot! 

A túl magas páratartalom veszélyei: A huzamosabb ideig 70-80%-os a páratartalom ideális körülményeket teremt a penészgomba megtelepedésének. Nem elég, hogy rettentő csúnya, tönkreteszi a bútorokat és a falakat, ráadásul légúti betegségek kiváltója is lehet. Például orrfolyás, bronchitisz, allergia, asztma és fejfájás kialakulásához vezethet.

A túl alacsony páratartalom veszélyei: Ha huzamosabb ideig 40% alatt van a páratartalom, akkor könnyen kiszárad a nyálkahártya, ami szemszárazságot, a légutak nyálkahártyájának irritációját okozza, ezért esténként folyamatosan köhögni fogsz. Valamint a száraz levegő kedvez a nátha- és az influenzavírusok szaporodásának, vagyis nagyobb valószínűséggel betegszel meg.

Mennyi az ideális páratartalom? Egy egészséges felnőtt számára a páratartalom 40 – 60% között ideális a lakásban. Ilyen feltételek mellett érezzük magunkat a legjobban, és ez mondható egészségesnek is.

Ha kisgyermek is tartózkodik a lakásban, akkor magasabb páratartalomra van szükség. Kisgyermek számára 60-70%-os páratartalom az ideális.

 

1. lépés: Derítsük ki, hogy mekkora a páratartalom! 
Rendben van, most már tisztában vagy vele, hogy mit okozhat a nem megfelelő páratartalom, és tudod azt is, hogy mennyi lenne az ideális. Gondolom, sejted, hogy milyen otthon nálad a páratartalom. De adok pár tuti tippet ennek kiderítésére. 

A legjobb és legpontosabb megoldás, ha beszerzel egy páratartalom mérőt. Egy ilyen kis kütyü folyamatosan méri és mutatja a relatív páratartalmat, és csak pár ezer forintba kerül.
 
Profi tipp: A páratartalom mérőt 1-2 óránként helyezd át egy másik szobába, és írd fel az adatokat. Így még pontosabban fogod látni, hogy milyen a lakás páratartalom szintje akár helyiségenként.

Túl magas páratartalom jelei: 

  • A legfőbb jel, hogy az ablakon kicsapódik a pára.
  • Amikor hazaérsz, úgy érzed, mintha egy szaunába érkeztél volna meg.
  • Indokolatlanul sokat fáj a fejed, amikor otthon vagy.

Túl alacsony páratartalom jelei:

  • Állandó orrfolyás vagy orrdugulás és tüsszögés
  • Folyamatos orr irritáció, esetleg orrvérzés
  • Azt érzed, hogy kiszáradt a torkod és a szád
  • Alvás közben és reggel köhögési ingered van

 

2. lépés: Így tudod megoldani a problémát
Rendben, akkor tudjuk mennyi az ideális páratartalom, tudjuk, hogy mit okoz, ha ez alacsonyabb vagy magasabb, mint az ideaális. Ráadásul most már azt is tudod, hogy a Te lakásodban milyen ez az érték.

Most nézzük meg azt, hogyan tudod beállítani az ideális páratartalmat!

Ha túl magas a páratartalom, ezt kell tenned: sokféle praktikát lehet olvasni különböző hírportálokon. Ezeket felejtsd el, mert neked hosszú távú, valódi megoldásra van szükséged. A magas páratartalmat és a penészt csak páramentesítő géppel lehet eltüntetni.

A páramentesítők vagy párátlanítók kivonják a levegő nedvességtartalmát, és az ember számára ideális szintre állítják. A párátlanítók használatával megelőzhető a nedvesség okozta penészedés, nem lesz dohos levegő és ezzel megelőzhetőek az allergiát kiváltó okok is.

Ha túl alacsony a páratartalom, ezt kell tenned: sokféle praktikát lehet olvasni erről is különböző hírportálokon, egészségggel foglalkozó fórumokon. Ezeket fejtsd el, mert a nagy része nem lesz megoldás! Ha hosszútávon szeretnél egy olyan megoldást, amivel nem kell bíbelődnöd és működik, akkor egy párásító készülékre van szükséged.

A hagyományos meleg levegős párásítók vízgőzt juttatnak a levegőbe. Egyszerű felépítésüknek köszönhetően hosszú élettartam jellemző rájuk. Azonban az ultrahangos párásítókkal szemben elég nagy az áramfelhasználásuk, így kis lakások párásítására nem ajánljuk!

A hideg levegős párásítók teljesen eltérő technológiát alkalmaznak. Az ultrahangos párásítók a hideg levegős párásítók egy fajtája. Egyre többen választják ezt a technológiát, mert a készülék működése során a vizet mikroszkopikus cseppeké porlasztja.

Ezáltal csendesebb, a működése pedig precízebben szabályozható. Több vizet képes elpárologtatni, mint a hagyományos párásítók. Hátránya viszont, hogy vízlágyító patront kell használnod, hogy a levegőbe kerülő vízkő ellen.

A legprofibb termékekben olyan kényelmi funkciókat is találsz, mint például az automatikus páraszint szabályozás. Érdemes ilyen készüléket választani.

 

Összegzés

Sokszor nem is gondolsz bele, hogy a környezeted milyen hatással van a szervezetedre. Fontos, hogy tisztában legyél a nem megfelelő páratartalom veszélyeivel, és tegyél azért, hogy elérd és szinten tartsd az ideális állapotot.