Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

Melyik lesz a számodra tökéletes medencetisztító robot?

AquaCenter
AquaCenter
2020.04.14 21:33

Medencetisztító robot vásárlása előtt azt gondold végig, hogy milyen célra, mekkora medencéhez akarod használni a készüléket.

A medencetisztító robot általában 2-3 óra alatt végez a feladatával.

Hogy milyen kapacitású gépet válassz, az attól is függ, hogy mekkora medencét kell rendszeresen takarítania. Ha a medence nagyságát rosszul méred fel és túl kicsi robotot választasz hozzá, akkor a 3 órás üzemidő alatt nem tudja a teljes felületet megtisztítani. Túlméretezni sem érdemes, mert akkor már nem tudod kihasználni a gép tudását.

A megfelelő méretű és tudású medence porszívó robot kiválasztásához két tulajdonságot érdemes figyelembe venni:

  • mekkora méretű medencéhez ajánlják a készüléket és
  • milyen tisztítási tulajdonságokkal rendelkezik?

A kisebb készülékek elsősorban családi medencék tisztításához valók, nagyjából 8x12 méteres méretig.
A készülékek kicsik, könnyen hordozhatók, súlyuk 6 kg körüli.

Az elektromos kábelük jellemzően 12-15 méteres, ennél messzebbre tehát nem távolodhatnak (és mielőtt  eszedbe jutna: a vízben nem lehet hosszabbítót használni!).

A 15 méteres kábellel nagyjából a 10 méteres medence végéig tud eltávolodni a robot.
A Dolphin E10-es a kisebb medencékhez való, 8 méteresnél hosszabb területen már nem alkalmazható. Nagyon egyszerű használni: csak bele kell tenni a medencébe és el kell indítani. A takarítási ciklus végén magától leáll és kész. Itt egy rövid videó a működéséről. Ezek a legkedvezőbb áron vásárolható készülékek.

Fontos látni, hogy a kicsivel komolyabb, drágább készülékek is háztartási méretű, családi házak medencéihez alkalmas berendezések. A legkisebbek 8-10, a nagyobbak 12-15 méteres medencékhez használhatók.
A méretkorlátot itt is főleg az elektromos kábel hossza mutatja meg. A nagyobb készülékekhez kézi hordozókocsi is kapható. Ez is fontos szempont lehet a vásárlásnál. A robotok 6-8 kg körüliek, a feltekert kábel cipelésével együtt ez már sokak számára megterhelő lehet.

Érdemes rögtön a kézikocsis változatok közül választani, hogy ne kelljen cipekedni.

A felső kategóriát jelentő medencetisztító robotok már 800 ezer és 3 millió forint közötti áron kaphatók. Ezek viszont már 20-25 méteres medencék automata takarítására képesek. A Dolphin Wave 100 számára a 25 méteres medence az ideális. Ez már kifejezetten professzionális készülék, a maga 17 köbméteres óránkénti szűrési teljesítményével. 

A nagyobb készülékek nem csak méretben komolyabb medencék takarítására is alkalmasak, hanem a medence oldalát is letisztítják.

Erre nem csak a professzionális típusok képesek, hanem a kisebb kapacitásúak között is találunk rá példát. Itt van példáula Dolphin Supreme M400 medence porszívó robot. Ez a készülék már nem csak a medence fenekén közlekedik, hanem felmászik az oldalfalon is, egészen a vízvonalig. A szemléltető videó nagyon szépen megmutatja, hogyan térképezi fel a medence terét, s választja ki a takarításhoz szükséges útirányokat.

Medencetisztító robot választása esetén tehát a két fő szempont, hogy mekkora a medence, illetve akarod-e, hogy a robot a fenék mellett a medence oldalfalán, a vízvonalig is tisztítsa a burkolatot? Ha erre a két kérdésre sikerül válaszolni, akkor már nem fog nehézséget okozni a megfelelő típusú robot kiválasztása.