Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

Medencetisztító robot kisokos, mielőtt döntenél

AquaCenter
AquaCenter
2020.08.23 15:36

Mielőtt döntsz, olvasd el a medencetisztító robotokról összegyűjtött információkat. Választ kapsz a kérdéseidre, azokra is, melyek eszedbe sem jutottak.

A medence tisztító kisokos segít abban, hogy a robotválasztásban segítségedre legyen. Összeszedtük azokat a kérdéseket, melyek benned is felmerülnek, mielőtt vásárlásra adod a fejed. Hozd meg tudatosan a döntésed, olvasd el és használd belőle, amire szükséged van!

23 fontos kérdés és 23 válasz a medenceporszívókról

Vajon hogyan tudnád eltüntetni a belehullott piszkot és a lerakódott algákat a medencédből órákig tartó vízben tocsogás, trükkös megoldások és kellemetlen maszatolás nélkül?

Erre kapsz választ az alábbi blogírásunkban. 


1. Mire jó a medenceporszívó robot?

A medenceporszívó robot két dologban biztosan segít Neked: egyrészt, hogy ne kelljen koszos medencében úsznod, másrészt pedig abban, hogy ne kelljen egy egész napra leállni és a vizet is leengedni ahhoz, hogy a medence aljáról is ki tudd takarítani a lerakódott piszkot.
Ennyire egyszerű.


2. Mitől piszkolódik be a medence?

Ha szabad téri medencét, kerti medencét használsz, semmiképpen nem tudod elkerülni a medence bepiszkolódását. Igen, a medencefedés segít, de az sem nyújt tökletes megoldást.

A medence takarítására mindenképpen szükséged van, bármennyire is vigyázol a víz tisztaságára.

Ha minden este gondosan lefeded a medencét, napközben akkor is hullanak bele falevelek, vagy bármi más, amit a szél belehord.

A szél port, polleneket, virágszirmokat, rengeteg más szemetet hoz napközben, akárhogyan is vigyázol a medence tisztaságára. Ezeket teljesen soha nem lehet kiküszöbölni.

A másik állandó szennyező forrás az algásodás.

Az algásodás a vízben egy természetes folyamat, ami a napfény hatására játszódik le.

Ami a medence alján lerakódik, annak a legnagyobb része nem piszok, amit a medence takarásával meg tudnál előzni. Ennek a legnagyobb része az algásodásból származik.

Ha tovább olvasol, többek ezekre és még hasonló kérdésekre kapsz még választ:

12. A medencetisztító robot szűri a vizet is?
...
13. Megváltozik a víz minősége, ha van egy medenceporszívó robotom?
...
19. A medence tisztító robotot folyamatosan a medencében kell tartani? Akkor is a vízben kell legyen, ha nem használom?
...

3. Mi okozza az algásodást?

Az alga termelődéséhez fény és ammónia kell.

Minél jobban süt a nap, annál kevesebb ammónia is elegendő az algásodás megindulásához.

Az ammóniát valamilyen szerves anyag bomlása termeli, ami eredhet növényekből, a vízbe hulló piszokból, de még a bőrünkről leázó hámrétegből is.

Ezért minél többször szűrjük, tisztítjuk a vizet és eltüntetjük belőle a szerves hulladékot is, annál kevesebb alga termelődik majd.


4. Mi a baj az algásodással?

Az algásodás minden álló, pangó víz állandó problémája.

Nem csak a természetes vizekben, hanem az otthoni medencékben is napok alatt megjelennek a vizet zöldre festő algák, amikor kisüt a nap és melegedni kezd a víz.

Kezdetben csak fekete, sárga pöttyök jelennek meg a víz felszínén. Később a felületek – lépcsők, medence alja – csúszóssá válnak, a víz opálossá válik, végül bezöldül.

Az algás víz nem csak kellemetlen, sokszor undort keltő, a fürdést akadályozó, hanem az egészségre is veszélyes lehet. A vízbe adagolt fertőtlenítőszert az algák elfogyasztják, így az egészségre veszélyes baktériumok jobban el tudnak szaporodni.


5. Használok algaölőt a medencéhez, mégis bepiszkolódik az alja. Mi ennek az oka?

Ha adagolsz a vízhez algaölőt, akkor az megakadályozza a további algaképződést, de nem távolítja el a már létrejött algamennyiséget.

A vegyszer által elpusztított algák a medence alján, mint apró szemcsék fognak lerakódni vékony, lepedékszerű bevonatként. Ez egy gusztustalan, nyálkás bevonat, amit el kell onnan távolítanod.


6. Hogyan szabadulhatsz meg az algarétegtől?

A medence alján kialakult algaréteg eltávolítása nem egyszerű dolog.

A legegyszerűbb módszer, hogy le kell engedni a vizet és akkor szépen ki lehet mosni a medencét.

Csakhogy ez nem mindig lehetséges, mert nem fogsz naponta, vagy akár hetente elpazarolni mondjuk 50 köbméter vizet.

Ha rákeresel az interneten, akkor a tisztításra számtalan házi praktikát is találhatsz.

Sokan gumicsővel, különböző hálókkal, házi készítésű medenceporszívókkal próbálják ezt a munkát elvégezni. Egy a közös bennük: mindegyik nehézkes, több órányi kézimunkát igényel tőled.

Olyan megoldást egyik sem ad, amitől a medence is tiszta lesz, de mégsem kell miatta órákat tocsogni a vízben vagy a medence szélén.

Medencetisztító robot kisokoshoz

7. Hogyan dolgozik a medenceporszívó robot?

A medencetisztító robot olyan, mint egy porszívó, ami a víz alatt dolgozik. Csak bele kell engedni a medencébe, lesüllyed az aljára és kezdi is a munkát.

A robot átszűri magán a vizet, miközben a benne lévő szennyeződést egy tartályba gyűjti.

Hasonlóképpen, mint a hagyományos porszívó a porzsákjába. Ahogy halad előre, kefékkel megtisztítja a medence alját. Lesöpri róla az algaréteget, s összegyűjti a szilárd szennyeződéseket.

Egy ilyen medencetisztító robot körülbelül 3 óra alatt végez a feladatával.

A legjobb, hogy ez alatt a 3 óra alatt nem kell hozzányúlni. A robot feltérképezi a medence nagyságát, majd beosztja úgy az idejét, hogy ez alatt az idő alatt a medence teljes területét képes legyen kitakarítani.

Amikor pedig elvégezte a munkáját, akkor feljön a felszínre. Nincs más dolgod, mint kivenni a vízből és kitisztítani a tartályából az összegyűjtött szennyeződést. A tartályt és a szűrőket pedig egyszerűen folyóvízzel ki lehet mosni.


8. Mit nyersz a medencetisztító robot használatával?

Időt és vizet és energiát takarítasz meg, s ráadásként folyamatosan tiszta medencét kapsz eredményként.

A medence hagyományos takarítása koszos, lassú, eredményt alig hozó pancsolás, amit kivétel nélkül utál mindenki, de muszáj megcsinálni.

A medenceporszívó robot ez alól mentesít, méghozzá igen eredményesen. Ha van egy 8x12 méteres medencéd, akkor a 3-4 órás kézi munka helyett körülbelül 10 perc alatt végzel az előkészületekkel, majd a munka végén cca. 10 perc alatt kipucolod és elpakolod a robotot.

Rengeteg vizet spórolsz meg. Valószínűleg többé nem kell csak azért leengedni a medencét, mert a nagy melegtől egy kicsit jobban algásodni kezdett az alja és ki kell takarítani.
Egy 8x12 méteres, átlag 1,2 méter mély medence 115 köbméter vizet tartalmaz, aminek legalább 80 ezer forint az ára.


9. Soha többé nem kell majd vizet cseréljek, ha medencetisztító robotot veszek?

De kell, a robot ugyanis nem oldja meg az összes problémádat a medencével kapcsolatban.

Valószínű, hogy a vizet ritkábban kell a jövőben cserélned és sokkal tisztább lesz a medencéd, ha a robot használata mellett elvégzed a megfelelő időben a szükséges vízcserét és általában is odafigyelsz a medence karbantartására.

Most, ha éjszaka egy kicsit erősebb szél fújt, reggelre tiszta kosz a medence alja. De emiatt többé nem kell elhalasztani a fürdést.

Reggel, még az első kávé előtt bedobod a robotot a medencébe, s mire a gyerekek is befejezik a reggelit, már újra kristálytiszta vizet találnak a medencében. Néhány óra alatt a robot elvégzi azt a nemszeretem munkát, amire máskor napokig készültél, mire rászántad magad.


10. Leszedi az algákat is a medence oldaláról?

Igen, a medencetisztító robot képes arra, hogy a medence aljáról, egyes típusok az oldalfaláról is eltávolítsák a megtapadt algás lerakódásokat.

Fontos azonban, hogy mindenképpen határozd meg, mire van szükséged, s ne feledd, hogy a kiszemelt terméknél leellenőrizd annak a meglétét.

Egyes modellek, csak a medence aljzatát takarítják, míg mások az oldalfalat, s akár a vízvonalat is.


11. A medenceporszívózás után újrakezdődik az algásodás?

A víz rendszeres átszűrésével a medenceporszívó csökkenti az újra-algásodás esélyét is.

Lehet, hogy teljesen meg is fogja akadályozni, de ehhez arra is szükség van, hogy az algásodást előidéző egyéb körülmények is kedvezően alakuljanak.

Például nem mindegy, hogy milyen a víz ph-értéke, vagy milyen szennyeződések kerülhetnek a vízbe, vagy milyen gyakran cseréljük a vizet.

Az is befolyásolhatja az algásodást, hogy csapvíz vagy fúrt kútból származó víz kerül-e a medencébe.


12. A medencetisztító robot szűri a vizet is?

Igen, szűri a vizet.

A robot úgy működik, hogy kefékkel alaposan végig tisztítja a medence alját, miközben átszűri magán a vizet.

A legtöbb készülék óránként 17-20 köbméter vizet szűr át magán. Eközben a szemmel látható szennyeződéseket teljes egészében eltávolítja, a szemmel nem látható apró mikroorganizmusokat pedig nagyjából 70 mikrométeres méretig tudja kiszűrni a vízből.


13. Megváltozik a víz minősége, ha van egy medenceporszívó robotom?

Megváltozik, méghozzá kifejezetten az előnyére változik, azaz javul!

A medenceporszívó robot használata olyan, mintha egy új szűrőt építenél a medencéhez.

Az eddigi szűrők működésén túl ez a készülék is rendszeresen szűri, tisztítja a vizet. A különböző szennyeződések, algák, egyéb mikroorganizmusok rendszeres eltávolítása jelentősen lecsökkenti a vízben lebegő szerves anyag mennyiségét.

A víz tisztább lesz, s e tisztaság fenntartása kevesebb vegyszert igényel. A medencéd vize természetesebb, egészségesebb lesz, sokkal kevésbé kell attól tartanod, hogy a vízhez használt vegyszerek irritálni fogják a bőrödet, vagy valami allergiás reakciót váltanak ki.

A medenceporszívó robot használata sokkal természetesebb tisztítási módszer, mint bármilyen vegyszer alkalmazása.

Természetesen a medencetisztító robot sem váltja ki a szükséges egyéb tisztítást. Nem csodaszer, „csak” egy csodásan működő segítő.

Medencetisztító kisokos belemegy-e a robot a medencébe

14. Magától megy bele a robot a medencébe?

Nem a robot csak a vízben tud közlekedni.

Mielőtt bekapcsolod, bele kell ereszteni a vízbe. Lesüllyed a medence aljára és elkezdi a munkát. Amikor befejezi a munkát, akkor pedig ki kell venni a medencéből.

Soha ne indítsd el, míg le nem ér a medence aljára!


15. A medence oldalát is letakarítja?

Az egyszerűbb típusok csak a medence alját takarítják ki, a magasabb kategóriás készülékek pedig a medence oldalán is fel tudnak menni egészen a vízvonalig, sőt, azon túl, egészen a medence széléig is. 


16. A lépcsőket is tisztítja?

Nem, a lépcsőket továbbra is kézzel kell majd letakarítani. A robot medenceporszívó a medence alján megy végig, egyes típusok pedig a falakat is le tudják tisztítani a vízvonal magasságáig.


17. Mi történik, ha esetleg elromlik és a vízben marad a medencetisztító robot?

A robot folyamatosan egy kábellel kapcsolódik a töltőhöz. Ez a kábel adja a működéséhez az áramot is és egyben ez egy biztonsági kötelék is.

Ha a robot elromlik, megáll a medencében, akkor egyszerűen a kábelnél fogva ki lehet húzni a vízből.

Medencetisztító kisokos - ne legyél a medencében, ha a robot dolgozik

18. Mennyire balesetveszélyes, mi történik, ha van valaki a medencében és nekimegy?

Nem tartózkodunk a medencében, amikor a robot dolgozik! - ez fontos szabály.

A medenceporszívó robot ártalmatlan készülék, ám akkor is elektromos, forgó alkatrészekkel ellátott berendezés.

Tartsuk mindig szem előtt: a medenceporszívó nem játék, ha áram alatt van, tilos a medencében tartózkodni!

Gyerekektől főleg óvjuk, számukra különösen vonzó játéknak tűnhet a magától közlekedő vízi robot.

Ne növeljük feleslegesen a kockázatot!


19. A medence tisztító robotot folyamatosan a medencében kell tartani? Akkor is a vízben kell legyen, ha nem használom?

Nem, csak a takarítás idejére kell a medencébe belehelyezni a robotot.

A munka elvégzése után vedd ki a vízből, tisztítsd ki a szűrőjét és hagyd megszáradni, mielőtt eltennéd a helyére.


20. A medenceporszívó robothoz kell használni valamilyen vegyszert?

A medenceporszívó robot semmilyen vegyszert nem használ. Úgy képzeld el, mint egy szobai porszívót, csak ez a víz alatt működik.

Keféivel megtisztítja a medence alját és oldalfalát, miközben átszűri magán a vizet.

A vízben lévő lebegő piszkot és szemmel nem látható szennyeződéseket pedig ugyanúgy a beépített szűrői fogják meg, mint ahogyan a porszívó is kiszűri a port a beszívott levegőből.  


21. Soha többet nem kell vizet cserélni a medencében?

De, ezentúl is rendszeresen kell vizet cserélni.

A medenceporszívó nem víztisztító, vagy vízforgató berendezés. Abban segít, hogy a máskor kézzel, nehézkesen elvégzendő, sok kosszal járó munkát kivegye a kezedből és gyorsan, tisztán elvégezze helyetted. A medencéd tisztább lesz és nem kell vizet cserélni néhány lerakódás miatt.

A vízcsere robot mellett is aktuális.


22. Mennyi ideig dolgozik a medenceporszívó robot?

A robot általában 2-3 óra alatt végez a feladatával.

A készüléket ahhoz mérten kell kiválasztani, hogy ennyi idő alatt képes legyen a teljes felületet megtisztítani.

Nagyobb medencéhez erősebb, nagyobb kapacitású gép kell. Ha a medence nagyságát rosszul méred fel és túl kicsi robotot választasz hozzá, akkor a 3 órás üzemidő alatt nem tudja a teljes felületet megtisztítani.

Túlméretezni sem érdemes, mert akkor már nem tudod kihasználni a gép tudását.

23. Mekkora medencében lehet a robotot használni?

A méretezéshez a robot csatlakozó kábelének a hosszúságát vedd figyelembe.

Elektromos hosszabbítót nem használhatsz a medencében, hiszen azonnal zárlatot okozna.

A kisebb, családi medencébe használatos robotok kábele általában 12-15 méter hosszú.

Olyan készüléket kell választanod, hogy a kábel a parton lévő csatlakozótól gond nélkül elérjen a medence legtávolabbi sarkáig is. A 15 méteres kábellel nagyjából a 8-10 méteres medence végéig tud eltávolodni a robot.

Ne centizd ki, alapos ráhagyással válaszd ki a megfelelő kábelhosszúságú medenceporszívót!

Reméljük, hogy sok olyan kérdésre választ kaptál, melyek segítenek a választásban!

Ha mégis maradt olyan kérdés, melyre szeretnél választ kapni, kérlek, az info@aquacenter.hu e-mailcímen küldd el nekünk, s mihamarabb válaszolunk.

Ha kényelmesebbnek találod, akár az oldalunkon található szakértőnk válaszol rovatunkba is felteheted a kérdésed, igyekszünk mihamarabb megválaszolni.

Mégis feliratkozom a hírlevélre, ha ilyeneket küldtök!

Ne feledd, AquaCenter Csapata és a vidrák (Lotti és Ottó) segítenek!