Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

Lapát nélküli ventilátor, avagy a Dyson design

AquaCenter
AquaCenter
2020.04.30 22:23

Dugtad már át a kezed egy ventilátor lapátjain? Nem, nem kell holmi horrortörténetre számítani. Sérüléstől nem kell tartani, senkit nem fognak a gyorsan forgó lapátok bántani. Hogy miért? Nincsenek lapátok. A Dyson cég kínálatában olyan hűtőventilátorok kaphatók, melyek nem tartalmaznak kívülről is látható mozgó alkatrészt.

A ventilátor része mindennapjainknak.

Kaphatók elemes gyermekjátékok is lassan forgó lapátokkal, meg olcsó, kézi kis légfrissítőket is használhatunk. Kapható napelemes pörgettyű, ami inkább játék mint hűsítő berendezés.

Ismerjük a forgó lapátokat, tudjuk, mire valók.

Tudjuk jól, hogy ugyanez működik a nagy, álló ventilátorokban is, sőt, még a propelleres repülőgépeket is is ugyanez az erő emeli a magasba. Régi, megszokott technológia, miért is kellene változtatni rajta?

Először is azért, mert a ventilátor veszélyes.

Éles, vékony lapátok pörögnek eszeveszett gyorsasággal a lakóterünkben. Ott áll az ágy mellett, az íróasztalon, szó szerint egy karnyújtásra tőlünk.

Ha véletlenül a lapátok közé dugjuk a kezünket, nem ússzuk meg sérülés nélkül.

Nem csoda, hogy az összes háztartási készüléket erős rácsok védik, nehogy hozzáérhessünk a forgó lapátokhoz.

De a veszély akkor is valós – kinek a lelki szemei előtt ne jelent volna meg egy kisgyerek, amint éppen valami hosszú hegyes eszközt tol be a rácsok között, hogy megállítsa vele a lapátokat?

A ventilátor mellette piszkos eszköz.

A rács, a lapátok nehezen hozzáférhetők, s amikor nem használjuk, akkor bizony gyűjtik erősen a port. Első bekapcsoláskor szép adagot zúdítanak ránk az összegyűjtött pormennyiségből. A ventilátor koszos, veszélyes és nem is mindig túl hatékony. Miért is ne cserélnénk jobbra?

A Dyson cég néhány évvel ezelőtt újragondolta a ventilátor működését. Félretették a forgó lapátokat, s igyekeztek más módon felgyorsítani a levegő mozgását.

A Dyson új technológiájú ventilátorai nem használnak lapátokat, csakúgy, mint például a mosdókban elhelyezett kézszárító berendezések.

A készülékben egy forgó motor található, mely beszívja a levegőt az egyik oldalon, felgyorsítja és kifújja a másikon. A készülék egy hengerből és a tetejére erősített gyűrűből áll. A henger alján lévő réseken beszívja a levegőt, melyet belekerget a hengerben lévő, alig néhány milliméteres járatokba. A levegő ettől a nyomástól sokszorosára gyorsul, úgy lép ki a gyűrű peremén lévő 2-2 milliméteres réseken keresztül.

S hogy milyen lett az eredmény?

Nézd meg ezt a videót, s mondj róla véleményt! Ezen a másik felvételen pedig maga a feltaláló, James Dyson mutatja be a készülék működését.

A lapát nélküli ventilátor a régi megoldásnál sokkal tisztább, nem okoz sérülést és kevesebb energiát is fogyaszt.

Az összes mozgó alkatrész a készülék belsejébe került. A készülék használója semmilyen mozgó dologgal nem találkozik, semmi nincs, ami veszélyt jelentene rá nézve.

A hatás egyszerűen lenyűgöző, ahogyan a látszólag mozdulatlan és nem mellesleg nagyon szép készülék ontja magából a hűvös levegőt.