Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

Ivókúra helyett, avagy mennyi a napi ajánlott vízmennyiség?

AquaCenter
AquaCenter
2020.10.26 19:09

Mennyit is igyunk naponta?
Kettő, három, vagy négy liter folyadékot fogyasszunk?

A megivott víz mennyisége hatással van a szervezetünk hidratációjára, hiszen a szervezetünk nagyjából 70 százaléka víz. Mennyi vizet kell meginni naponta, hogy elég legyen a megivott mennyiség.

Lacikát szülei elviszik egy úszóiskolába. Iszonyatosan sokat küzd, kínlódik kezdetben, ennek ellenére nem megy neki azonban az úszás.

- Azt gondolom, mára befejezhetjük! - szól Lacika végül az úszómesterhez.
- Hát ezt hogy gondolod, Lacika? - kérdi az úszómester.
- Hát az az igaszság, hogy már egyáltalán nem vagyok szomjas. - feleli kimerülten Lacika.


Mennyit is igyunk naponta?

A bevezetőben szereplő vicc nyilván arra szeretne csak rávilágítani, hogy nem kell, nem lehet végtelen mennyiségű vizet inni.


De akkor mennyit is ajánlott?

Nyilván sokan vagyunk, akik már egy kicsit szkeptikusak vagyunk, amikor meghalljuk az egészséges életmódra vonatkozó, állandóan ismétlődő szabályokat:
- feltétlenül aludjunk 8 órát;
- fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt;
- ne igyunk alkoholt (helyesebben, ne igyunk sok alkoholt);
- de feltétlenül igyunk meg naponta legalább két liter vizet.

Tényleg érdemes betartani ezeket az egészségügyi előírásokat?

Most a folyadékfogyassal kapcsolatos tanácsokat tekintjük át.

Jellemzően leginkább a testalkatunktól, a testsúlyunktól függ, hogy mennyi vizet kell fogyaztanunk.

Az iskolai tanulmányainkból tudjuk, hogy a szervezetünk minden egyes sejtjének szüksége van az éltető vízre, hiszen megfelelő mennyiségű folyadék nélkül nemcsak rosszabbul érezhetjük magunkat, de akár az életünket is veszélyeztetheti a kiszáradás, ugyanis a testünk folyamatosan veszít vizet.

Vizet veszítünk a vizeleten, a verejtékezésen, a székleten keresztül is, de még még a levegő kilélegésekor is.

Emiatt a megfelelő folyadékfogyasztásra vonatkozó ajánlások mindig megtalálhatóak a az egészséges életmódra vonatkozó jótanácsok között.

De valójában mit is jelent a megfelelő mennyiség vízből?

S mely folyadékok számítanak bele a mennyiségbe?

Csak a vizet, vagy más innivalót és ételt is bele kell számítanunk a folyadékmennyiségbe?

Nem szabad elfelejtenünk, hogy nem csupán az italokon keresztül juttathatunk folyadékok a szervezetünkbe, hiszen az ételeink is tartalmaznak folyadékot. Ez jellemzően az elfogyasztott mennyiség húsz-harminc százaléka.

Ezt is érdemes észben tartnai, amikor azt igyekszünk kiszámolni, hogy valójában mennyi folyadékot fogyasztunk, mennyi folyadékot fogyasszunk.

Bár a leggyakrabban olvasott válaszok szerint mindenkinek naponta legalább 1,5-2 liter, vagyis nagyjából 8-10 pohár vizet érdemes/szükséges fogyasztania, azonban ez mégsem ilyen egyszerű.

Egyrészt, nincs deklaráltan elfogadott mennyiség, hiszen ez az ajánlás akár régiónként, országonként is változhat.

Másrészt, az egészségünk megőrzéséhez szükséges mennyiség számos további külső és belső ténytől is függ: a nemünktől, a testsúlyunktól, az életkorunktól, az aktuális évszaktól, a klímától, a napi tevékenységeinktől, vagy éppen fizikai tevékenységünktől és az aktivitásunk intenzivitásától is.

A folyadékfogyasztást mennyiségének a meghatározását tehát az egyéni jellegzetességeket figyelembe véve ajánlatos meghatározni, a napi két liter vagy a napi legalább nyolc pohár tehát túlságosan is általános ajánlásnak tekinthető.

Van azonban egy viszonylag objektív mutató, mely arra szolgál információval, hogy a megfelelő-e a bevitt folyadékmennyiség. Ez pedig a vizeletünk színe.

Honnan tudhatjuk tehát, hogy elegendő folyadékot, vizet iszunk-e? Másként, hogy megfelelő mennyiségben biztosítjuk-e a szervezetünk számára a megfelelő működéséhez szükséges folyadék mennyiségét?

Ha azt tapasztaljuk, hogy a vizeletünk világos "szalma"sárga vagy majdnem áttetsző, színtelen, akkor feltehetően eleget iszunk. Az aranysárga vagy sűrő vizelet arra utal, hogy feltehetően kevés e bevitt folyadék mennyisége.

Ha ezt látjuk, feltétlen igyunk folyadékot, s ha lehet, akkor vizet. Tiszta vizet!

Érdekes volt az írás. Ha hasonlóan jókat vagy még jobbakat küldtök, feliratkozom hírlevélre!

Csak görgess tovább, olvass még többet és tudd meg, amire kíváncsi vagy! Kattints ide és nézz szét a friss blogcikkeink között!

A szakértőnk válaszol bejegyzéseit itt találod. Nézd meg milyen kérdéseket tettek fel mások, s milyen válaszokat adtunk azokra, vagy tedd fel a kérdésedet!

AquaCenter csapata a vidrákkal, Lottival és Ottóval "úszik" rendelkezésedre! Most tovább megyek az AquaCenter főoldalára!

A megfelelő mennyiségű tiszta szűrt vized legyen Veled!