Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

Itt a megoldás, hogy ne betegítsen meg a túl magas páratartalom

AquaCenter
AquaCenter
2020.08.15 14:39

Kiszárad a bőröd, nehezen veszed a levegőt, sokat köhögsz, ha túl száraz lesz a levegő a lakásban. De ha ennyire kell a szervezetednek a nedvesség, akkor miért baj, ha túl magas lesz a lakás páratartalma?
Hogyan tartsuk megfelelő szinten a lakás páratartalmát?

A meleg, párás levegő segíti a káros élőlények elszaporodását az otthonunkban. Magas páratartalomnál kicsapódik a nedvesség a falakra, megjelennek a penészgombák. A penész káros hatással van az emberi szervezetre. Magas pára esetén a megoldás a páramentesítő készülék. Építkezés után a páramentesítő gyorsítja a vakolt fal száradását. Kellemessé teszi a levegőt.

Kiszárad a bőröd, nehezen veszed a levegőt, sokat köhögsz, ha túl száraz lesz a levegő a lakásban.

De ha ennyire kell a szervezetednek a nedvesség, akkor miért baj, ha túl magas lesz a lakás páratartalma?

Nem éppen az az egészséges, ha párás, meleg levegőben élünk?

Sok problémát megelőzhetnél azzal, ha mindig ideális szinten tudnád tartani a lakás páratartalmát.

A túl száraz levegő kiszárítja a bőröd és a nyálkahártyádat. Ezt azzal érzed, hogy száraz lesz a szád, sokat köhögsz, kellemetlenül száraznak érzed az orrod, töredezett lesz a bőröd.

Ha ilyeneket érzel, akkor tudnod kell, hogy a lakás relatív páratartalma talán a 10-20 százalékot sem éri el (már 30 százalék alatt is túl alacsonynak számít).

Az emberi szervezet ideálisnak az 50-60 százalékos páratartalmat tartja. Az 50 százalékos páratartalom azt jelenti, hogy a levegő fele annyi vízpárát tartalmaz, mint amennyit összesen befogadni képes.

A 100 százalékos páratartalom nem azt jelenti, hogy vízben úszunk, hanem azt, hogy a levegő ennél többet már nem tud befogadni. Száz százalékos mondjuk egy gőzfürdő páratartalma.

Ha a gőzfürdő hasznos a testemnek, akkor a magas páratartalom máshol miért nem jó?

A magas páratartalmat élvezi a tested. Jót tesz a nyálkahártyának, a bőrödnek, tisztítja a tüdőd.

A baj ott kezdődik, hogy minden más élőlénynek is ugyanilyen kedvező a párás, meleg levegő.

Szaporodásnak indul minden mikroorganizmus, fejlődésnek indulnak a különböző baktériumok, gombák, atkák. A meleg, páradús levegő mindazon élőlények elszaporodását segíti, melyeket jobb távol tartani az otthonunktól.

Valószínű, hogy a túl párás levegőben már nem is érzed jól magad. Nehéznek érzed a légzést, s a tested minden mozdulatra erős izzadással válaszol. A testünk folyamatosan párologtatja a nedvességet.

Ezt normál körülmények között észre sem veszed, csak akkor, ha erősebb mozgás miatt az izzadás is felerősödik.

De ha a túl magas páratartalom miatt a testedről nem tud elpárologni a víz, akkor az izzadás állandó lesz, még mozgás sem kell hozzá. Örökké nyirkos bőr, kellemetlen izzadás a lakásban? Ennyit nem ér meg a párás levegő fenntartása.

 

Nem lenne jó örökké nedves lakásban élni

A korlát nélkül terjedő nedvesség nem való a lakásba.

Pedig gyakori vendég, ha elégtelen a szellőzés és túl magas a páratartalom, igaz? Túl jól szigetelnek az ablakok, s a konyhában az ablaküvegen csorog le a kicsapódó nedvesség.

Vizesedik a fal, s nedves tapintása van mindennek, amihez csak hozzáérsz a szobában. Ez ellen tenni kell, egészségtelen ilyen helyen lakni.

A penész az igazi ellenfél

A túl párás levegő szinte azonnal magával hozza a penészgombák megjelenését.

A penészgomba spórái szinte mindenütt ott vannak, nem lehet tőlük megszabadulni. Csak nem látjuk, mert száraz levegőben nem fejlődnek és nem terjednek.

De ha tartósan nedvességet éreznek, szinte kivirágzanak, s ott is megjelenik a penész, ahol nem számítanál rá.

A penész ott fog feltűnni, ahol hideg és meleg találkozik. Ezeken a helyeken csapódik le a pára, így ezek mindig nedvesek. A fürdőben a mennyezet alatt, a sarkokban, a szekrények mögött a külső falon. Eldugott, nedves helyeken nő a penész, ahol nem éri a napfény.

Bármennyi penészirtót is használsz, megszabadulni tőle csak a páratartalom csökkentésével lehet. Csak vegyszerekkel, takarítással nem lehet megszüntetni a penész terjedését.


A megoldás: páramentesítő készülék

A lakás páratartalmát páramentesítő készülékekkel lehet hatékonyan csökkenteni.

Minden más csak kis hatékonyságú megoldás, ami nem hoz valódi változást. Kevesebbet mosol, kevesebbet főzöl, hogy ne jusson víz a levegőbe? Nem sokat lehet így megtakarítani.

Egy páramentesítő készülék tartósan, megbízhatóan csökkenti a levegő páratartalmát.

Amikor egy nap már harmadszor üríted ki a készülék 2 literes tartályát, akkor fogsz meglepődni, hogy mennyi víz is kering körülötted a lakásban. Ha nem gyűjtöd össze a páramentesítő készülékkel, akkor ez a víz a falakon, mennyezeten fog kicsapódni, áztatja a padlót és a bútoraidat.


Mennyi ideig érdemes használni egy páramentesítő készüléket?

Ha folyamatosan nedves a lakásod, akkor érdemes rendszeres használni a páramentesítő készüléket. Kapcsold be minden nap pár órára.

Sokat segít a páramentesítő, ha egy rendkívüli nedvesedés után kell csökkenteni, normál szintre visszaállítani a lakás páratartalmát. Például történik egy nagy beázás, vagy csőrepedés a fürdőben.

Eláznak a falak, s a hiba elhárítása után is hónapokig tart, mire minden kiszárad. Ilyenkor is jól jön egy páramentesítő, gyorsítja a fal száradását. Érdemes használni egy új épületben is. Építkezés, átalakítás után felgyorsítja a frissen vakolt fal száradását.

Szükséged lehet egy páramentesítőre a ritkán használt épületekben, például nyaralóban is.

A télen hideg, fűtetlen, gyakran szigetelés nélküli épületben mindig magas a páratartalom. Tél végére minden nyirkos és dohos szagú. Ilyen helyen is sokat segít, ha rendszeresen használsz párátlanítót a levegő rendbe tételére.

Bármilyen célra is használod, egy páramentesítő készülék élhetőbbé teszi az otthonodat.

Kellemesebbé teszi a levegőt, amit belélegzel, s ezen túl még a bútoraidra, lakásod egészére is jótékony hatással van.

Ne halogasd a beszerzését, legyen mindenképpen otthon egy jó minőségű páramentesítőd.

Élvezd a megfelelő páratartalmú levegőt otthon és az irodában is!

Tetszett a cikk, ha hasonlóan jókat küldtök, feliratkozom hírlevélre!

Csak görgess, olvass és tudd meg, amire kíváncsi vagy! Kattints ide és nézz rá a friss blogcikkeinkre!

A szakértőnk válaszol bejegyzéseit itt találod. Nézd meg mire voltak kíváncsiak mások, vagy tedd fel a kérdésedet!

AquaCenter csapata a vidrákkal úszik rendelkezésedre!
Tovább az AquaCenter főoldalára!