Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

Így tűnik el a házipor-atka végleg az otthonodból

AquaCenter
AquaCenter
2020.05.08 22:44

A mai száraz, meleg lakásokban a házipor-atka jelenti az egészségedet fenyegető egyik legnagyobb veszélyt. Jelenléte allergiát, asztmát okozhat, egy életre tönkre teheti az egészségedet. Ha felismered a bajt, védekezni már könnyebb lesz ellene.

Miért kell az atkát kiirtani? Házipor atka. Megoldás a házipor atka ellen. Párásítás. Házipor atka veszélyének csökkentése. Párásító készülék. A párásító feladata. Megfelelő relatív páratartalom.

A mai száraz, meleg lakásokban a házipor-atka jelenti az egészségedet fenyegető egyik legnagyobb veszélyt. Jelenléte allergiát, asztmát okozhat, egy életre tönkre teheti az  egészségedet.

Ha felismered a bajt, védekezni már könnyebb lesz ellene!

Tudtad az atkáról?

  • A házipor-atka ürüléke a legerősebb allergiakeltő anyag a lakásban.
  • Egy franciaágyban akár 2 millióan is élhetnek, s kéthavonta szaporodnak.
  • Hagyományos eszközökkel nem lehet eltávolítani a kárpitos bútorokból.
  • A házipor-atka nedves, párás környezetben szaporodik leggyorsabban.
  • Ma már léteznek garantáltan eredményes módszerek az atka elpusztítására és az otthonod hatékony tisztítására.


Miért kell az atkát kiírtani?

A lakás kárpitos bútorai és szőnyegei ideális otthont nyújtanak parányi, pókszerű élőlényeknek, a házipor-atkáknak. Ezek a szabad szemmel nem látható kis élősködők belőlünk táplálkoznak: fő eledelük a testünkről lehulló hámszövet, az apró bőrdarabkák.

Ott élnek, ahol terített asztal várja őket: az ágyban, kanapéban, párnázott székeken. Ott esznek, ürítenek és szaporodnak. Egy nőstény 50 tojást rak le, a tojásból 20 nap alatt lesznek kifejlett példányok, s már mennek is lerakni tojásaikat.

Egy gramm porban akár 15 ezer atka is lapulhat, egy dupla ágy kétmilliót is eltart. Elpusztult testük és kiszáradt ürülékük az a finom, szürke porfelhő, ami felszáll az ágyból, amikor a fejed alvásra hajtod. Ez az a finom por, melyet gyermeked éjszakáról-éjszakára belélegez. Ez az a por, ami reggelre kiszárítja a száját, könnyezteti a szemét, nehézzé teszi a légzését.

Ezektől az élősködőktől a hagyományos eszközökkel szinte lehetetlen megszabadulni. Nincs az a porszívó, ami fel tudná tartóztatni őket. A házipor-atka által „termelt” por 5-15 mikrométer nagyságú szemcsékből áll.

A porszívók többségének a szűrőjén pedig legalább 50 mikrométer nagyságúak a lyukak. A száraz atkaürülék úgy hullik keresztül a textil, vagy papír porzsákok rácsos szerkezetén, mintha csak homokot öntenél egy hálós szatyorba!

Nem is ígérhetünk azonnali megoldást. Ez nem az a pillanat, amikor a tévéből előugrik a reklámokból ismert arc és megmutatja, hogyan tudnád egy csapásra, erőfeszítés és áldozat nélkül eltüntetni a koszt az otthonodból.

Nem. A megoldásért, az egészséged megőrzéséért Neked is tenned kell valamit.

Ma már hatásos eszközök állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy útját álljuk ennek az inváziónak. Kérdés csak az, hogy tényleg akarod-e? És ez nem egy költői kérdés: hiszen az egészséged, az életed múlik rajta.

 

Első lépés: párásítás

Ne tévesszen meg, hogy az atka nedves, párás környezetben szaporodik legerőteljesebben. Ez nem a levegőre vonatkozik! Az atka kedvenc élőhelye az ágy, az ágynemű. Szaporodásához az ébredés utáni szundikálás és ágyban fekvés teremti meg az ideális körülményeket. Ilyenkor ugyanis a testünk hőmérséklete és kipárolgása is megnő. Meleg, párás környezetet teremtünk.

A levegőben lévő pára más miatt fontos. Olvashattad, hogy nem is az atka a veszélyes, hanem az a finom por, amit élete során maga után hagy. Minél szárazabb a szoba levegője, ez a finom por annál szabadabban lebeg a légtérben.

Ha párásabb a szobai levegő, akkor az atkapor egy része a párától nehezebbé válik és leülepedik a padlóra és a bútorokra is. A leülepedett port pedig a rendszeres porszívózás eltünteti a padlóról. Ekkor akár jól jöhet egy rendszeresen akár naponta elinduló automata robotporszívó is.

 

Atkaellenes koalíció élén a párásító

Ha szeretnéd csökkenteni a házipor-atka keltette veszélyt, akkor mindenképpen használj az alapos takarítás mellett rendszeresen párásító készüléket is.

Egy korszerű párásító állandó szinten tartja a helyiség páratartalmát.

Nem engedi sem a túlzott kiszáradást, sem pedig azt, hogy a túl magas páratartalom miatt penészesedés alakuljon ki.

Ne feledd, hogy a nyirkos, túl nedves lakás éppen olyan egészségtelen, mint a túlzott szárazság. Egy megfelelő párásítóval mindkettő elkerülhető.

A párásítónak az a feladata, hogy a helyiségben a relatív páratartalmat 50 százalék körüli értéken, de mindenképpen 40-60 százalék között tartsa.

Ha ennél szárazabb a helyiség, akkor száraznak érzed bent a bőröd, éjjel kiszárad a szád, kipirul és száraz érzésű lesz az arcod, eldugul az orrod és rendszeresen köhögésre kényszerülsz. A köhögést a levegőben szálló por és atkapor okozza, melyek folyamatosan ingerlik a légutaidat. Ezt is elkerülheted egy párásító rendszeres használatával.

Megnézem a párásítókat