Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

Hogyan lehet eltüntetni a fekete algákat a medencéből?

AquaCenter
AquaCenter
2020.07.20 00:03

Hallottál már valaha a fekete algákról?
Ha nem, akkor fontos tudnod, hogy ezek az algák mind közül a leggonoszabbak, és irtó nehéz tőlük megszabadulni, de ne feledd, a megelőzés a legjobb megoldás.

A fekete alga megjelenésének okai és eltüntetésének módjai. Hogyan lépjünk fel ellen, s hogy előzzük meg, hogy megjelenjen. A medence tisztasága függ a megfelelő karbantartástól a medence tisztaságának fenntartásától. A megfelelő vegyszerezés mellett segít a mdencetisztító robot is.

Olyan mély gyökerekkel rendelkeznek, amelyek a betonmedencék oldalára nőnek. Az alga spórák pedig mindig jelen vannak a medencében, így, amikor számukra ideálisak a feltételek, máris készen állnak a virágzásra.


Ismerjük meg ezt a fajt!

A fekete alga az óceánból származik, és meleg vízben gyorsan növekszik. Klór rezisztens, és a felső rétege az, amely megnehezíti a fertőtlenítést.

Nem ártalmas, de jelenléte kedvez egyes baktériumok megjelenéséhez a medencében.

Általában olyan medencében terjed el, amelynek nem jó a szűrőrendszere, alacsony a klórszintje és magas a pH-értéke.

Tipp: soha ne menj abban a fürdőruhában a medencébe, amelyben az óceánban fürödtél, hiszen ez biztos táptalaj az elterjedéséhez. Magyarországon ugyan erre kevés az esély, de előfordulhat.


Azonosítsd be, ismerd fel!

A fekete alga kék-zöld színű, és főként a medence árnyékos részein fejlődik ki. Ugyan nincs hatással a víz tisztaságára, de nincs helye a medencében.


Vizsgáld meg a víz kémiai összetételét!

A klórszintnek valahol 1,0 és 3,0 ppm között kell lennie, a pH értéknek pedig ideális esetben 7,4 és 7,6 között.

Az ideális lúgossági értéke 80-120 ppm. Ezt a három szintet hetente legalább egyszer meg kell vizsgálni és szükség esetén korrigálni.

A víz kalcium szintjét is nézd, ennek ideális értéke 180 és 220 ppm között van, és havonta ráérsz vizsgálni.

A klórszint emelésének érdekében sokkold a medencét hetente egyszer. Ezt megteheted klór granulátummal, kalcium, vagy lítium hipoklorittal.

Tisztítsd rendszeresen a szűrőt, hiszen az eltömődött lelassítja a víz áramlását. Ez azt jelenti, hogy a nyári hónapokban akár napi 8 órán keresztül is üzemeltetned kell.


Használj preventív algicidet!

Ha a múltban már volt dolgod algákkal, akkor azt javasoljuk, hogy használj algicideket.

Az algicideket arra tervezték, hogy elpusztítsák a mikroszkopikus zöld, sárga és fekete algákat. A feketék ellen a polykvat algicidek a leghatásosabbak.

Add hozzá havonta a medence vizéhez, és nem lesz gondod az algákkal. Az algicidek természetes szerek, amelyeket megelőzésképpen is alkalmazhatsz.

Ha úszómedence tulajdonos vagy, és a fejedbe vetted, hogy elpusztítod az algákat, akkor fontos, hogy az érintett területeket naponta tisztítsd. Mivel a fekete algáknak van egy olyan védőrétege, amely nem teszi lehetővé a rendszeres fertőtlenítők használatát, csak így tudod áttörni ezt a réteget.

A fekete algák mély gyökerekkel rendelkeznek, és ha a gyökerek nem pusztulnak el, az alga tovább fog növekedni a kedvére.


Ha biztosra akarsz menni?

Akkor használj medencetisztító robotot is, hogy a spórák esélyt se kapjanak az életre. A medenceporszívó robot kefével tisztítja a medence falait, padlóját, és lépcsőit (ha fel tud rájuk menni - ez azonban fizika, ugyanis ha a lépcső szűkebb, mint a robot, természetesen nem tudja lesikálni), és tisztára súrol mindent a medencéden belül.

Hogy melyik medencetisztító robotporszívó illik a medencédbe, tesztünket kitöltve itt találod.

Néhány gyakori kérdés az algásodással kapcsolatban


Mi okozza az alga problémákat?

Számos szakember szerint elsősorban a megfelelő keringetés, a szűrés és a higiénia hiánya járul hozzá a medencék algásodásához.


Hogyan előzhető meg, hogy a fekete algák ellepjék a medencédet?

A titok a megfelelő kémiai egyensúlyban és a szorgalmas fertőtlenítésben van.

Ezek akadályozzák meg ugyanis a fekete alga kivirágzását.

A magas pH-, és alacsony klórszint nagyszerű kezdet lehet az algák számára. Törekedj az ellenkezőjére, és ne adj nekik semennyi esélyt arra, hogy elterjedjenek.

A fekete algákat nehéz kiirtani?

Igen, hiszen az algák legbosszantóbb törzséről van szó. Természetesen nem lehetetlen, de határozottan meg kell célozni a bivalyerős gyökereket, és az ellenálló védőréteget.

A réz alapú algicideket, vagy a polyquat algicideket ajánljátok inkább?

Mindkettő jó munkát végez, és egyaránt alkalmazhatóak megelőzésre, és kezelésre. A különbség az, hogy a második lehetőség egy kicsit biztonságosabb, mint a réz alapú.

Jó hír: a Polyquat algicidek nem csökkentik a klórszintet.

Reméljük, algamentes övezet lesz a medencéd, s nem kell az alga ellen harcolnod.

Ha Dolphin medencetisztító robotot keresel családi medencéhez akkor kattints ide, ha strandot, uszodát takarítanál, akkor ide kattints!

A víztisztító eszközöket pedig itt találod. KATT!

Élvezd a medencédet gondtalanul!