Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

Hogyan jutottunk el az ősporszívótól a robotokig – egy kis (robot)porszívózás történet

AquaCenter
AquaCenter
2020.11.28 19:22
Hogyan jutottunk el az ősporszívótól a robotokig – egy kis (robot)porszívózás történet

Tudtad azt, hogy a mai (robot)porszívók őse egy igazi kolosszus volt?
S hogy ez nyitotta meg az utat a robotok előtt a háztartásokban?

Elindult a háztartásokban a robotika. Megjelentek a robotok a lakásokban (robotporszívó, ablaktisztító robot, feltörlő- vagy felmosó robot), a kertekben a fűnyíró robotok, a medencékben pedig a medencetisztító robotok). A technika, a robotika betört az otthonokba is és időt és energiát spórol meg a családoknak és tisztaságot varázsol a szobákba, lemossa az ablakokat, feltörli a padlókat, lenyírja a füvet a kertekben, kitisztítja a fürdőmedencéket, úszómedencéket. S a fejlődés nem áll meg.

gy Hubert Cecil Booth nevezetű angol fickó egyik este a barátaival beszélgetett.

Azt ecsetelte nekik egy vendéglőben, hogy sokkal hatékonyabban is el lehet tüntetni a port, mint ahogy akkoriban azt a háziasszonyok tették.

Ugyanis annak idején az volt a szokás, hogy lefújták a port a tárgyakról, ami aztán felkavarodott, és újra leülepedett.

Ötletét úgy szemléltette, hogy fogott egy zsebkendőt, és a vendéglő asztalára fektette. Majd fölé hajolt, és a zsebkendőn át erőteljesen felszívta a port az asztalról.

Az eredmény egy tiszta folt az asztalon, egy koszos zsebkendő, és egy erős köhögési roham lett. Ám mégis lenyűgöző és látványos végkifejlet volt.

Booth 1901-ben megalkotta az első porszívót, ami akkora volt, hogy csak lovakkal tudták szállítani, és 240 méter hosszú tömlővel rendelkezett.

A hosszú tömlő oka egyszerű volt: a házak minden zugába el kellett érnie.

Hisz a porszívó szolgáltatást annak idején csak a gazdagok engedhették meg maguknak, ők meg nagy házakban laktak – a porszívót viszont képtelenség lett volna bevinni a házakba.

A szolgáltatás igazi látványosságnak számított, ezért idővel Booth átlátszó tömlővel látta el szerzeményét, hogy a megrendelői csodálkozva szemlélhessék az ősporszívót működés közben.

Hová fejlődött a világ robotügyben azóta?

Ma már ott tartunk, hogy komplex takarítógépekkel takaríthatnak a modern háziasszonyok, és olyan tisztaságot teremthetnek, hogy a padlóról enni is lehet akár.

De a legmodernebb eszköz már régóta nem a kézzel végzett porszívózás.

Az igazán igényes, modern és időhiányban szenvedő háziasszonyok könnyedén kiválhatják a porszívózással töltött időt, és helyette fontosabb dolgokkal foglalkozhatnak: pihenés, család, munka stb.

Hiszen elérkezett a robotok ideje, így ma már akár előre meghatározott időben, amikor a legideálisabb, kényelmes körülmények között varázsolhatja tisztává bárki az otthona padlóját – automatikusan.

Az iRobot  2002-ben megalkotta az első porszívó robotot, amelyet Roomba-nak neveztek el.

Elindult a háztartásokban a robotika. Megjelentek a robotok a lakásokban (robotporszívó, ablaktisztító robot, feltörlő- vagy felmosó robot), a kertekben a fűnyíró robotok, a medencékben pedig a medencetisztító robotok).

Ezután pedig már nem volt megállás.

A technika, a robotika betört az otthonokba is és időt és energiát spórol meg a családoknak és tisztaságot varázsol a szobákba, lemossa az ablakokat, feltörli a padlókat, lenyírja a füvet a kertekben, kitisztítja a fürdőmedencéket, úszómedencéket.

A robotika, a háztartási robotok legyenek Veled!