Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

Gondot okoznak a medence környékén a csigák? Leszámolhatsz velük ...

AquaCenter
AquaCenter
2020.08.06 12:51

Gondot okoznak a kertedben a csigák? Így számolhatsz le velük

A kártevőkkel szemben folytatott harchoz már korábbi blogcikkeinkkben adtunk néhány tanácsot.

A csigák elleni hatékony fellépés nem csak a növényeket óvja meg a kertben, de a teraszon, vagy akár a medence partján csúszó-mászó állatok nyúlós váladéka ellen is hatékony segítséget jelentenek javaslataink. Élvezd a medencédet és a tiszta vizet gondtalanul! A medencetisztító robotporszívók legyenek Veled!

Ezekkel az élőlényekkel viszont az a baj, hogy sokan vannak és sokfélék. De közülük is az egyik legbosszantóbbak a csigák.

Hogy miért? Mindent felfalnak, amiért dolgoztál és sokan akadnak, akik még félnek is tőlük. Egyértelmű, hogy menniük kell a kertedből.

A problémát árnyalja, hogy az elmúlt években már újabb csigafajok is elszaporodtak hazánkban.

Így aztán nem is kérdés, hogy nehéz felvenni velük a kesztyűt, hiszen vannak módszerek, amelyek egyes fajták ellen nem is működnek. De akkor hogy találhatsz univerzális megoldást? Ássunk a dolog mélyére!


Mit művelnek a csigák, ha elszabadulnak?

Emlékszel arra az ominózus jelenetre a Harry Potterből, amikor Hagrid a Halloweenre termesztett tököket szeretné megvédeni a csigáktól?

Nos, te óriástököt bizonyára nem termesztesz, de virágaid vagy esetleg más terményeid biztosan vannak. És pontosan ezek azok, amiket a csigák előszeretettel elfogyasztanak.

Emellett a csigák akár a háziállataidra is veszélyesek lehetnek. Habár nem ez jelenti a fő rizikófaktorukat, megeshet, hogy a kíváncsi kutyusod áldozatul ejti az egyik kártevőt a kertben.

Talán mondanunk sem kell, hogy az udvaron elfogyasztott csigák akár mérgezőek is lehetnek.

Elvégre a kerted nem éppen egy francia étterem, ahol kifőzve tálalják fel ezeket az állatokat.


Természetes megoldások csigák ellen

Természetesen nem minden állatra jelentenek fenyegetést a csigák. Bizonyos madarak például előszeretettel fogyasztják őket.

Vannak otthon csirkéid? Hagyd, hogy kezelésbe vegyék a kártevőidet! A legegyszerűbb megoldás néha a leghatásosabb. Használd ki a természetes ellenségekben rejlő lehetőséget!

Van kandallód? Esetleg dohányzol? Az utóbbi meglehetősen egészségtelen szokás, de nem csak rád nézve, hanem a csigákra is.

Fogd a hamut és szórd a növények köré, ahol a leggyakrabban találkozol velük. Ezzel az egyszerű trükkel könnyedén távol tarthatod a nem kívánatos falatozókat a gondosan nevelgetett virágaidtól, amelyeket biztosan nem ezért ültettél.

 A meztelen csiga nem medence és kertbarát


Be kell vetni a nagyágyúkat?

Megeshet, hogy a fenti módszerek nem válnak be, ilyen esetben kénytelen vagy keményebb és kevésbé olcsó megoldásokhoz folyamodni.

Például vásárolhatsz csapdát, ami foglyul ejti majd helyetted a csigákat. Viszont ha ezt választod, ne felejts el a csigariasztásról is gondoskodni, különben visszatérhetnek idővel és kárba vész a munka.

Vásárolhatsz vegyszereket is, amelyek elpusztítják és el is riasztják a kártevőket.

Ezzel a megoldással azonban jobb óvatosan bánni. Amennyiben olyasmit is növesztesz a kertben, amit később szeretnél megenni, nem biztos, hogy jó ötlet kemikáliákkal kezelni, mivel azok később a te szervezetedben fog kikötni, ami nem biztos, hogy túl egészséges lenne.

A fenti módszerekkel hatékonyan távol tarthatod a nyálkás kis kártevőket a kedvenc növényeidtől és a terasztól, de akár az úszó medencédtől is. 

Ha szeretnéd a legkevesebb anyagi kárral megúszni, akkor nem árt, ha már az első csigák megjelenésekor akcióba lépsz.

Miután elszaporodtak, nemcsak nehezebb lesz velük elbánni, de mire az irtás végére érsz, a növényeid is alaposan megsínylik majd a jelenlétüket.

A csigariasztás után visszatérhetsz a mindennapi kertápolási rutinodhoz.


Elfáradtál a nagy csiga-csatában?

Hívj segítségül egy robotfűnyírót, ami rendben tartja majd helyetted a gyepet, te pedig kipihenheted a küzdelem fáradalmait, miközben a medencédhez pedig egy medencetisztító robot teszi teljessé a robotizálást a kertben.

Az önjáró automata medencetisztító robotokat itt találod.

Még ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Alakíts ki hangulatos környezet a medencéd körül is

Így hozz ki többet a medencédből biztonságosan mindenki örömére

Dolphin Supreme Bio: az ökomedencédre szabva

Élvezd a medencédet és a tiszta vizet gondtalanul! A medencetisztító robotporszívók legyenek Veled!