Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

Fürödjenek vagy sem a háziállatok velünk a medencében?

AquaCenter
AquaCenter
2020.07.01 23:48

Közös fürdés előnyei és hátrányai, s amire figyelni szükséges, ha kutyáddal lubickolsz az otthoni medencében.

Milyen érvek szólnak a kisállatok, kutyák és a gazdik közös fürdőzése mellett és ellen a medencében. Mire kell figyelni, ha kutyáddal fürdötök, hogy a tisztaság és a szórakozás is megmaradjon. Szabályok, melyeket mindenképpen, s szabályok, melyeket ajánlott betartani, ha kutyával fürdesz a medencében.

Képzeld el azt az idilli képet, amikor a kutyáddal hűsölsz a családi medencétekben.

Labdáztok, úszkáltok, labdát kerestek a vízen és víz alatt és együtt élvezitek a a napsütéses jó időt.

Vajon tényleg jót teszel ezzel ezzel mindkettőtöknek? Neki is és magadnak is?


A kötelék, amely kiállta az idő próbáját

Az állatokkal való kapcsolat már az ókori civilizáció hajnalán is létezett. A kutya, mint  az ember legrégebbi barátja és köztünk emberek között olyan mély kötődés alakult ki, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Kezdetben a vadászpartneri szerepük sem volt elhanyagolható, de ez a kapcsolat később a egyre fejlődött és egyre bonyolultabb és összetettebb társadalmi szerepeket is kapott.

Amint az ismeretes, nekünk, embereknek az egyik kedvelt tevékenységünk a háziállatokkal  való úszás az úszómedencében. Valószínűsítjük, hogy az övék is az.

A háziállatok és az emberek közötti kapcsolat egy olyan kapcsolat, amely során megtanultunk egymással élni, és amely ki is állta az idő próbáját. Tehát, amikor egy olyan családot látunk, akik együtt úsznak a medencében a kutyáikkal, és a macskáikkal, nemigen lepődünk már meg. Persze elgondolkodunk, s felmerül néhány kérdés a tisztasággal kapcsolatban, de azt könnyen elhessegetjük.
 
Ehelyett inkább klassz, vidám és kedves (cuki) dolognak tartjuk.

Miért is ne tennénk így, hiszen ez egy közös örömteli tevékenység mind az ember, mind a kis kedvenc részére.


Állatok a medencében – vidám dolog?

Amint a medencében való fürdés az emberek kedvenc időtöltésévé vált, tiszta sor volt, hogy kedvenceik is követik őket. Vicces, de sokszor már saját matracuk, és napozóágyuk is van. Nem véletlen, hogy egész iparág szerveződött a kisállattartó gazdik és kedvenceik kiszolgálása köré. 

Végtére is, a többség szerint a háziállatok a család szerves részét képezik. Ezek a vélekedések azonban csak a helyzet szentimentális alapját adják határozzák meg, és nem adnak lehetőséget annak kivizsgálására.

Nézzük csak, milyen élmény a háziállataiddal való együtt úszkálás egy úszómedencében.

Egyrészt "baromi" módon szórakoztató, másrészt erősíti a gazdi-kisállat kapcsolat kötelékét. Aztán persze az is remek kikapcsolódás tud lenni, amikor a saját gyermekeinket figyeljük a háziállatokkal való játék során.

Képzeld el újra azt az idilli képet, amikor a kutyusoddal hűsölsz a családi medencében. Labdáztok, úszkáltok, és élvezitek a jó időt.

De vajon tényleg jót teszel ezzel neki, és magadnak is?


Állatok a medencében – veszélyes dolog?

Nem számít ugyanakkor, hogy mennyire vidám, cuki vagy éppen lélekemelően szórakoztató a látvány, nem tagadhatjuk azt a tényt, hogy egy kutya nagyjából három - egyesek szerint tíz embernek felel meg -, ha bekerül a medencébe.

Az emberekkel összevetve a legtöbben tudatában vagyunk annak, hogy a higiénia nem éppen alapos a háziállatok között, kivéve persze, ha merev rendszert követünk, s gyakorlatilag állandó fertőtlenítési kényszerünk van a kutyánk kapcsán.

Ráadásul egy kutya a medencéből egy-kettőre kiugrik, kimászik, ha észrevesz valami izgalmasat vagy érdekeset az udvaron, és pesze ugyanazzal a lendülettel vissza is ugrik bele.

Természetesen a zuhany ilyenkor elmarad, így jön vele együtt pár rovar, némi piszok, és ne adj isten egy kis székletdarab is. Mindez pedig rákerül az emberi bőrre és hajra, ne adj isten még bele is kortyolhatunk a vízbe.

Azt már csak félve mondjuk el, hogy a kutyusok bizony belepisilnek a vízbe, és hozzánk hasonlóan rengeteget ugrálnak is.

A gyerekek különösen veszélyeztetettek, hiszen ők sokszor le is nyelik a medence vizét. Ó, milyen szörnyű lehetőségek várnak ránk. 

Ebből a szemszögből nézve jól láthatjuk a kockázatokat, és bizony szinte lehetetlen kikerülni egy-két betegséget.


Az ítélet - avagy mi akkor a végkövetkeztetés?

Mielőtt valóban eldöntenénk, mi legyen a háziállatok sorsa, vegyük figyelembe, hogy nem az emberek az egyetlenek, akiket ez a téma érint. Van egy másik nézőpont is, a kisállaté.

Gondolj csak a vízben lévő vegyi anyagokra, amelyek irritálhatják, bánthatják az állatok bőrét, és nyálkahártyáját.

Ha tehát a kisállatoddal fürdesz, kiteszed őt is ezeknek a veszélyeknek.

A gyerkőcökhöz hasonlóan ők is nyelhetnek a vízből, és a klóros víz bizony káros hatással van a háziállataink egészségére.

Ha tehát igazán azt szeretnéd, hogy a háziállataid részt vegyenek a medencés tevékenységeidben, és jól szórakozzanak, akkor keress egy szakértőt, aki elmondja, hogyan kell a medencét tisztítani annak érdekében, hogy mind az úszók, mind az állatok biztonságban legyenek, és ne történhessenek balesetek sem.

Ne feledd: ez egy többoldalú szempontrendszer, mindkét fél számít.

És persze sose feledd el, hogy az állatokkal való együtt/közös fürdésnek szórakoztató mivolta ellenére megvannak a maga veszélyei.

Tervezz előre és dönts bölcsen a kérdésről!

Konzultálj szakemberekkel, például egy állatorvossal, aki ellát majd megfelelő higiéniai szabályokkal és tudnivalókkal.

Emellett használj modern önjáró medencetisztító robotporszívókat és jó úton fogsz haladni azon az úton, hogy úgy a családod, mind az állataid számára kellemessé tedd a pancsolásra, együttlétre, kikapcsolódásra szánt időt.

Megnézem a medencetisztító robotporszívókat

Engedhetem, hogy a kutyáim úszkáljanak az új medencében?

Sok új medencetulajdonos azon kíváncsi, hogy hagyják-e kutyák úszni a medencében velük.

Gyakran aggódnak a karbantartási szabályok miatt, és felteszik a kérdést, hogy a kutya tönkre teheti-e a vinylborítású medencék falát.

Röviden: ha akarod, akkor biztonságosan engedheti kutyáját a medencében, de érdemes szem előtt tartani ezeket a karbantartási és biztonsági szempontokat.
Kutyák és medence karbantartása

Sok kutya megörül a víznek és beleugrik, s ez csak fokozódik a nyár eljövetelével. Ha csak arra gondolunk, hogy a vízpartokon, folyópartokon vagy akár a Balaton parton mindig lehet találkozni olyan kutyákkal és gazdikkal, akik épp a vízből tartanak kifelé. Felelős gazdi persze betartja a szabályokat, s csak ott és akkor engedi kiskedvencét a vízbe, ahol ez nem tiltott. 

Elég csak arra gondolni, hogy egyre több helyen jelölnek ki kutyás strandokat, ahol a gazdik és a kutyusok együtt élvehzetik a nyár lehetőségeit, s nem kell eközben sem elválniuk egymástól, mint korábban.

A saját ,edence persze más. A saját kutya mindig tisztaább, mint a másé.

Persze ne feledjük, hogy a kórokozók, bármikor bejuthatnaknak a medencébe, és ezzel együtt a szőr, egyéb szennyeződések és egyéb hulladék is kerül a vízbe.

Idővel ez érzékelhető gonddá válhat, akár fájdalmassá is, hiszen a szűrő könnyebben eltömődhet, a víz piszkosabbnak tűnhet, ha egy koszos/piszkos kutya mindenféle előtisztítás, zuhanyzás nélkül ugrik bele a medencébe.

Annak érdekében tehát, hogy ezeket a problémákat a lehető legkisebbre redukáljuk, a kutyatulajdonosok érdemes begyakorolni és betartatni néhány alapvető medence melletti szabályt a kedvenceikkel.

Tanítsd meg a kutyád, hogy várjon a parancsodra, mielőtt beugrik/belép a medencébe.

Nem lesz ez olyan nehéz, hiszen az étkezéskor is csak akkor nyúlhat az ételhez is, ha engeded neki.

Néhány egyszerű medenceszabály és háziállatod, és segít megőrizni és fenntartani a medencéd tisztaságát.

Az olyan parancsok, mint az "ül" "marad", "mehet" és "jöhet", segíthetnek a medence körüli körültekintőbb együttlétben.

Miután kidolgoztál fejben néhány alapszabályt, változtasd meg az fürdés/úszás előtti zuhanyzás rutinját a kutyád számára.

Először öblítsd le a kutyáról a szennyeződéseket, hogy a medence kristálytiszta vízének mindenki számára tiszta is maradhasson.

Aztán jöhet az önfeledt lubickolás.

Persze az sem baj, ha kifelé menet hasonlóképpen kidolgozott szabályrendszer szerint hagyjátok el a medencét. Hidd el, megéri ez a gondoskodás, s mindannyian profitáltok belőle.


Kutyák és medence károk

Amennyiben üvegszálas vagy cementbéléssel ellátott medencével rendelkezik, kutyája nem okoz kárt.

Hagyd bátran, hogy a kutya a medencében úszkálhasson, ahogy kedve tartja.

Ezzel szemben, ha vinylbevonatú medencéd van, óvatosabban javasoljuk kezelni a kérdést.

Egy folyamatosan ápolt körömmel és a medencáhez hozzászokott, megszokásokkal rendelkező kutya valószínűleg nem okoz károkat a medencében, de egy pánikba esett kutya, netán ijedtebb kutyus akár többször is megkarcolhatja, felsértheti a falakat és a lépcsőket.

A vinylbéleléssel ellátott medencefal károsodása kockázatának csökkentése érdekében működj együtt a kutyáddal, figyeld a reakcióit, hogy mindannyian kényelmesen és örömmel érezzétek jól magatokat a medencében.

A megfelelő lépcsők (ki- és bejutás a medencébe) elősegíthetik a kutyád megfelelő nyugodt állapotát és egyúttal csökkenthetik az említett károk kialakulásának a kockázatát.


Kutyák és a medence biztonsága

A legtöbb kutya, amelyik szereti a vizet, természetesen imádja a közös fürdőzést a gazdival, vagy éppen a gyerekkkel, azonban ne feledd, hogy ebben az esetben is szükség van a biztonság megőrzésére, bizonyos ökölszabályok betratására.

Bizonyos szintű kockázat azonban mindig fennmarad, különösen akkor, ha könnyen megközelíthető, vagy éppen lépcsők nélküli medencékről beszélünk.

Egy kerítés a medence körül, amely távoltartja a kutyákat, kisállatokat és persze a kisgyerekeket is.

Ne feledkezz meg a korábban már említett - kutyákat és a kisgyermekeket is védő szabályokról, azokat tartsd is be, s így ne hagyd felügyelet nélkül sem a gyerekeid, sem pedig a kutyád a mdencében vagy annak a környékén.

Fontos a vízbiztonság minden esetben, hogy az medence tényleg öröm és a kikapcsolódás forrása lehessen mindannyiótok számára.

A forró nyári napok során ne feledkezz meg arról, hogy tarts sok friss vizet a medence körül, hogy kutyája inni tudjon belőle, ha megszomjazik.

A kutyák semmiképpen se igyanak klórozott, vagy vegyszerezett medence vizéből.

Mindenképpen arra tanítsd a kutyád, hogy igyon vizet a medencén kívül, és a medencét csak úszáshoz használja. Persze ez nem ilyen egyszerű, de egy jól együttműködő kutya-gazdi kapcsolatban - s kié nem ilyen? - ez megoldható.

Ne feledd, a fenti óvintézkedések betartása és betartatása elengedhetetlen ahhoz, hogy a medence a kikapcsolódást a felhőtlen szórakozást jelentse úgy a gazdik, mind családtagjaik és kiskedvenceik részére.

Élvezd a medencéd gondtalanul!