Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

Ezért tesz beteggé a száraz levegő, így tehetsz ellene!

AquaCenter
AquaCenter
2020.04.26 22:14

Nem vagy beteg, mégis, állandóan kényelmetlenül érzed magad. Kiszárad a szád, töredezett, érzékeny a bőröd. Sokszor rosszul alszol. Amikor éjjel fel-felébredsz, állandóan köhögsz, kiszárad a torkod.

Jó, ha tudod: valóban nem vagy beteg, de a lakásod levegője egészségtelenül száraz.

Ezen kell változtatnod, még mielőtt valóban megbetegednél.

Ugye tudod, hogy a szervezetünk folyadékvesztését folyamatosan pótolni kell?

Bőrünkön át folyamatosan folyadékot vesztünk, izzadunk akkor is, ha ezt a száraz levegőben nem veszed észre. Az izzadság azonnal elpárolog a bőröd felszínéről, legtöbbször nyomtalanul.

Folyadékot vesztesz minden egyes levegővétellel is. Még ha sivatagi száraz levegőt is szívsz be, a tüdődből kiáramló levegő mindig párás. Ha nem pótolod a nedvességet, nagyon gyorsan kiszáradnál.


Az 50 százalék alatti páratartalom már száraz levegő

Egy lakás levegőjét akkor mondjuk ideálisnak, ha a páratartalma 50-60 százalék közötti.

Ha ennél kevesebb a vízpára a levegőben, akkor száraznak érzed a levegőt. Sok lakás télen ennél sokkal jobban kiszárad: a fűtési szezonban nem ritka a 10-20 százalékos, vagy az alatti nedvességtartalom sem. Ez nem jó sem a bőrödnek, sem a szervezetednek.

A nedvességre a testednek nem csak a megivott víz formájában van szüksége.

Még ha nem is figyelsz rá, nem is foglalkozol vele, a tested pontosan érzi, hogy páradús, vagy száraz környezet veszi-e körül.

Párával telített környezetben szinte kivirul a tested: kitágulnak a pórusaid, kisimul a bőröd, könnyebben veszed a levegőt, az éltető pára átjárja légutaidat.


A száraz levegő úgy hat rád, mint forró aszaló a friss gyümölcsre

Az aszalóba tett gyümölccsel pontosan az történik, mint a bőröddel a túl száraz levegőben.

Összehúzódik, ahogy távozik belőle a nedvesség. Kiszárad, töredezetté válik.

Bármi ér hozzád, kellemetlen lesz az érintése, szinte bántja a bőrödet.

Repedezni kezd az ujjaid vége, reszelős, kellemetlen tapintású lesz minden érintés. Ez a folyadékvesztés következménye.
 

A száraz levegő tönkreteszi a légutakat

Tested minden porcikája kívánja a páradús levegőt, mert ez a nedvesség élteti.

A túl száraz levegő nem azt jelenti, hogy kicsit kényelmetlenebb lesz az élet, hanem azt, hogy szép lassan megszűnik az élet. A száraz levegő elszáradó életet jelent, túlzások nélkül.

A légutaidnak is szükségük van az állandó nedvesítésre. Próbáld csak ki, hogy néhány percig kizárólag nyitott szájjal veszel levegőt és nem is nedvesíted meg az ajkaidat. Cserepessé válik a szád, kiszárad a torkod néhány perc alatt is.

A víz minden felületről folyamatosan párolog.

A levegő annyi nedvességet vesz fel, amennyit csak tud. Mit gondolsz, ha száraz levegőt szívsz a tüdődbe, a légutaidon beáramló levegő honnan veszi fel a nedvességet?

A légcsöved belső faláról, a tüdődből, mindenhonnan, ahonnan el tud párologtatni valamennyit. A beszívott száraz levegő szárítja az orrod, a szád, a légcsövedet, minden felületet, ahol csak áthalad.


Az elvékonyodó, száraz nyálkahártya fogékonyabb lesz a betegségekre

Tested kiszáradásának az egyik veszélye az is, hogy sokkal fogékonyabb leszel a betegségekre. A kiszáradó nyálkahártyán jobban meg tud tapadni minden kórokozó. Érzékenyebb leszel a fertőzésekre, könnyebben alakulnak ki gyulladások.

Száraz levegőben hamarabb fájdul meg a torkod, begyullad a mandulád. Az elhúzódó gyulladás gyakran súlyosabbá válik, s nehezen gyógyuló, tartós betegséget okoz. Megjelennek az állandó allergiás tünetek, rosszabb esetben kialakul egy asztma. Ettől már soha többé nem tudsz megszabadulni, csak a tüneteit tudod enyhíteni.


A túl száraz levegő nem csak egy kellemetlenségű

Ha a szobában túl száraz a levegő, azt a saját testeden veszed elsőként észre. A száraz bőr, az éjszakai köhögés, a szem szárazsága, a gyakori szomjúság, a cserepes száj az intő jelek. Ezek mind a kezdődő kiszáradás jelei, de nem szűnnek meg pusztán attól, hogy sok folyadékot iszol. A folyadékvesztés a bőröd egész felületén tovább folytatódik akkor is, ha 2-3 liter vizet megiszol egy nap.


Jó hír: a levegő páratartalma szabályozható

Mindez nagyon kellemetlen lenne, ha semmit nem tudnál tenni a levegő szárazságának a megfordítására.

De tehetsz, nagyon is hatásos eszközeid vannak erre a célra. Párásítani kell.

Otthoni használatra alkalmas párásítót egyre több típus közül tudsz választani. Ha hosszú távra szóló, megbízható megoldást keresel, akkor válassz ultrahangos hidegpárásítót. Ez ma a legjobb típusú eszköz erre a célra.


Miért az ultrahangos hidegpárásító a legjobb?

Az ultrahangos hidegpárásító előnye, hogy nem forralja fel a vizet.

Az ultrahangos párásító ugyanis úgy működik, hogy a vizet mikroszkopikus méretű cseppekké porlasztja, majd kifújja a levegőbe. A levegőben ezek az apró cseppek nagyon hamar el tudnak párologni. Nem csapódnak ki egy hidegebb felületen, nem keletkezik tócsa a párásító környékén a szoba padlóján.

Számodra is ez a módszer a legjobb. Nem a forró vízpárát lélegzed be, hanem apró, szemmel nem is látható méretű vízcseppeket. Az apró vízcseppek egyenesen a szádról, a légcsövedről párolognak el.

Egy jól kiválasztott ultrahangos párásítóval biztos lehetsz benne, hogy a szoba levegője újra felveszi azt a vízmennyiséget, amire a szervezetednek is szüksége van.

A működése nagyon csendes, éjjel sem zavar, ha bekapcsolva hagyod. Nyugodt, és főleg egészséges alvást, egészséges levegővételt adnak neked az ultrahangos hidegpárásítók.

Aqua Center tipp: ha teheted, mindig tiszta vizet önts a párásító készülékedbe!

Megnézem a párásítókat

Ezek a blogcikkek is érdekelhetnek még:

A párásító elengedhetetlenül fontos karbantartása

Éjszakai orrdugulásod van – a száraz levegőben keresd az okát

Szebb lesz a bőröd párásító készülék használata mellett