Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

Egészséges levegőt otthonra is!

AquaCenter
AquaCenter
2020.04.22 22:00

Egészséges levegőre vágysz, de fogalmad sincs, hogy városlakóként hol érhetnéd el? Megmutatjuk, mire van szükséged hozzá!

Az otthoni levegőtisztítás ma már nem luxus, néhány éven belül pedig egyenesen nélkülözhetetlen lesz ahhoz, hogy továbbra is nagyvárosban tudj élni.

A sáros cipődet leveszed, amikor belépsz a lakásba, de a kinti levegőt nem tudod megállítani. Ha akarod, ha nem, a szmogos, poros, egészségedre káros anyagokkal telített levegőt szívod be otthon is a nap 24 órájában.

Nézz csak körül, mennyi hurutos megbetegedés, köhögés, el nem múló nátha, allergia, asztma vesz körül a családodban és ismerőseid között!

Nem csak a fertőzések tehetnek róla, hogy olyan gyakran betegek a gyerekek is, hanem a csaknem mérgező, rossz levegő, amiben az életünket éljük.

Egészségesen akarsz élni? Az egészséges ételek, italok és sok mozgás mellett gondolj a levegőre is, ami élteti a tested. Annak tisztaságáról is gondoskodtál?


Ezekre ügyelj, ha egészséges levegőt szeretnél
 
Ha egészséges levegőt szeretnél beszívni a lakásban, akkor elsősorban két dologra ügyelj:

  • a levegő páratartalmára
  • a levegő tisztaságára.

A túl száraz levegőben sokkal több a por, a porszemek akadálytalanul terjednek, lebegnek a légtérben. A száraz levegőben kiszáradnak a légutaid, s a száraz, repedezett bőr és nyálkahártya egyenes utat nyit a kórokozóknak a tested felé.

Minél szárazabb a levegő, annál könnyebben ér el a köhögés vagy az el nem múló nátha. Ez utóbbit ilyenkor nem valami rejtélyes megfázás okozza, hanem a kiszáradt nyálkahártyán megtapadt kórokozók, melyek akadálytalanul jutnak be a szervezetedbe.

Számodra a levegő akkor jó, ha a páratartalma 50 százalék körüli. Ha ennél sokkal alacsonyabb, akkor párásítanod kell, míg csak el nem éri újra a normális szintet.

A levegő nedvesebbé tételéhez használj valódi párásító készüléket

Vizes ruhával, meg tálba tett vízzel ne kísérletezz. Ezek inkább csak az illúzióját adják a párásításnak, valós eredményt nagyon kicsit érhetsz csak el velük.

Párásításhoz két módszert javaslunk. Vagy vásárolj egy szabályozható, jobb minőségű párásítót, vagy vegyél egy olcsóbb, de jó minőségű készüléket és hozzá egy egyszerű páratartalom-mérőt. Erre szükséged van, hogy tudd, mennyi ideig érdemes párásítanod.

Az egyszerűbb párásítókat nem tudod szabályozni. Amíg a készülék be van kapcsolva, addig a párásítás is tart. A levegő annyi vízpárát vesz fel, amennyit csak tud, egészen addig, míg el nem éri a teljes telítettséget. Ezt látni fogod, hiszen ilyenkor a pára már kicsapódik és tócsát látsz a párásító körül a földön, vagy csorog le a víz az ablakokon. Ez a 100 százalék körüli relatív páratartalom, ami szintén nem egészséges. Maradjon csak a lakásban az 50-60 százalék körüli nedvességtartalom. Csakhogy valamivel mérned kell, hogy ezt már elérted-e vagy még működtetni kell a készüléket!

Ha egyszerűbb, olcsóbb készüléket választasz, akkor egy páratartalom-mérő jó szolgálatot tesz neked. Helyezd el a szoba egy távolabbi pontján (ne a párásító közvetlen közelében) és állítsd le a párásítást, amikor eléri a 60-70 százalékot.


A jobb minőségű párásító fertőtleníti is a levegőt

A legfejlettebb, ultrahangos hidegpárásítók már a pangó víz okozta fertőzések ellen is képesek védekezni. A ritkán használt, egyszerűbb párásítókban gyakran napokig benne marad a víz, ami kiváló táptalaj lehet a különböző mikroszkopikus kórokozók számára.

A legjobb párásítók ezt egy kis ezüstkockával akadályozzák meg: az ezüstionok csíraölő hatásúak, nem engedik, hogy a párásító tartályában bármilyen mikroorganizmus elszaporodjon.

A párásítók között ma ezek a legjobbak, az ultrahangos hidegpárásítók. Az ultrahangos hidegpárásító a vizet apró, szemmel nem is látható méretű cseppekké porlasztja, s ezeket a cseppeket fújja ki a levegőbe. Az apró vízcseppek a levegőbe jutva azonnal elpárolognak.


Lehet túl magas is a páratartalom?

Túl magas páratartalommal, nedves lakással legtöbbször télen találkozol, vagy őszi, esős időben.

Télen sok, túl jól szigetelt lakásnak szinte teljesen megszűnik a természetes szellőzése.

A lakásban felhalmozódó pára nem tud sehol sem távozni. Ott marad a nedvesség a falak között, kicsapódik a mennyezeten, az ablakokon. Ezt látod, amikor csorog le a pára az ablaküvegen, a tükrön, vagy megjelenik a penész a mennyezet sarkaiban.


A túl sok pára legnagyobb veszélye a penész megjelenése

A túl nedves lakások fő veszélyét a penész jelenti.

A penész nem csak csúnya, hanem kiemelten veszélyes is az egészségedre. A penészgombák légúti betegségeket, fertőzéseket terjesztenek. Minél penészesebb a lakás, annál nagyobb az esély a légúti betegségekre, asztmára, allergiára.

A penésztől nem lehet megszabadulni, amíg a kiváltó oka, a túl sok pára nem tűnik el a lakásból. A penész a nedves, meleg környezetet kedveli – a párás fürdőszoba számára az ideális élőhely.

A penészesedés megelőzéséhez páramentesítő készülék használatát ajánljuk. Vásárolj egy egyszerű páratartalom-mérőt és ellenőrizd többször a lakás levegőjét! Ha a páratartalom 70-80 százalék vagy magasabb, akkor rendszeresen szükséged van egy páramentesítőre.


A páramentesítő az otthonodat is védi

Túl párás levegő esetén nem csak az egészségügyi problémákkal kell szembe nézned. Egy vizes, nyirkos lakásban minden tönkremegy: a penész megjelenik a bútorokon is, vagy a szőnyeg alatt, a burkolatok mögött.

Akár egy rosszul felrakott szigetelés vagy egy csőrepedés is elég ahhoz, hogy a probléma megjelenjen.

Ősz végére készült el a lakásod és nem száradnak a falak? A megoldás ekkor is a páramentesítés.

Bármilyen okból is vizesedik a fal, nedvesedik a lakás, csak egy páramentesítő készülék tudja meggyorsítani a helyiségek kiszáradását.


De mi lesz a lakásban szálló porral?

A párásító és páramentesítő készülékeknek az a dolga, hogy a levegő nedvességtartalmát az ideális szintre tudd velük beállítani.

De mit kezdj a poros, szmogos levegőben szálló apró részecskékkel, a porral, korommal, pollenekkel? Szabadulj meg tőlük egy otthoni levegőtisztítóval!

Egy légszűrő annál jobb, minél kisebb részecskéket képes kiszűrni a levegőből. A szemmel is látható porszemek kiszűrése alapfeladat, ezt a legegyszerűbb légszűrőknek is tudniuk kell. A problémát nem is ezek jelentik, az egészségedre ártalmas anyagokat nem ebben a nagyságrendben kell keresni.

A légszűrőknek ma a por- korom- és pollenrészecskéket, a mikrométernél is sokkal kisebb méretű szemcséket kell teljes biztonsággal kiszűrniük a levegőből.

Egy jó légszűrő a levegőben lebegő szemcsék több mint 99 százalékát távolítja el. A jó és a legjobb között már csak ezredszázalékos különbségek lehetnek.

Megnézem a légtisztítókat!

Még ezek a blogbejegyzések is érdekelhetnek:

Miért szárazabb télen a levegő a lakásodban mint nyáron?

Asztma tüneteinek enyhítése párásítással vagy páramentesítéssel

A légtisztító készüléket valószínűleg receptre kellene felírni