Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

Dohos szag megszüntetése páramentesítő géppel

AquaCenter
AquaCenter
2020.05.03 22:33

A dohos szag fő oka a helyiségben megjelenő penész; megszabadulni tőle csak a helyiség alapos kiszárításával, a páratartalom jelentős csökkentésével lehet. Ehhez legjobb eszköz egy páramentesítő készülék.

A dohos szag fő oka a helyiségben megjelenő penész. Penészesedés megszüntetése.
Penész eltávolítása. Páramentesítő készülék. Szellőztetés. Penészes fal nem mindig látható. Páramentesítő készülék előnyei.

A dohos szag fő oka a helyiségben megjelenő penész; megszabadulni tőle csak a helyiség alapos kiszárításával, a páratartalom jelentős csökkentésével lehet. Ehhez legjobb eszköz egy páramentesítő készülék.

Az első napsütéses hétvégén már alig várod, hogy végre újra birtokba vehesd a hétvégi házad, ahol annyi szép napot töltöttél az elmúlt nyáron. Szinte orrodban érzed a nyári virágok illatát, amikor kinyitod a hónapok óta nem látogatott házikó ajtaját, hogy aztán riadtan visszahőkölj az orrodba csapódó dohos szagtól. Hogy került ez ide?

Az első tavaszi látogatás alkalmával sokan szembesülnek azzal a kellemetlen meglepetéssel, hogy a télre bezárt nyaraló levegője bedohosodott, kellemetlen szag árasztotta el az összes helyiséget. Mit lehet ezzel tenni és mit tegyél, hogy többé ez ne fordulhasson elő?


A penészes fal nem mindig látható

A dohos szag leginkább ott fordul elő, ahol a helyiséget ritkán használják, ritka és nem elégséges a légcsere. Például a nyaralókban télen, vagy a keveset használt mosdókban, pincében. Feltétele a túl sok nedvesség is – egy száraz, forró padláson akkor sem lesz dohos szag, ha hónapokig nem járnak ott a ház lakói.

Dohos lehet egy fürdőszoba levegője is, ha ritkán használják a helyiséget és többnyire zárva tartják az ajtót, ablakot. Például sokszor dohos az emeleti vendégszoba mosdója, melyet ritkán használnak a ház lakói.

A dohos szagot a sűrű penész okozza a rosszul szellőző, nedves helyiségekben. Az állandó dohos érzés, a dohos szag eltüntetésének két fontos lépése van: az első a helyiség kiszárítása és szárazon tartása, a másik a penész végleges eltávolítása. Bármelyik lépés marad el, a penészes érzés, a dohos szag újra és újra megjelenik a helyiségben.

 

A penész eltávolítása

Lehet, hogy nem látszik, de ha dohos egy helyiség levegője, akkor biztos, hogy ott valahol a penész is megbújik a háttérben. Akkor is, ha nem látszik rögtön a falakon, ha nem borítja sötétszürke bevonat a csempéket.

A penész eltávolítása során éppen ezért különös alapossággal kell mindig eljárni. Meg kell keresni a legkisebb penészforrást is. Takarítani a mosható, kemény felületeket lehet: csempét, ablakot, mosható falfestéket. A tapétát, padlószőnyeget, bútorokat, fából készült eszközöket nem lehet véglegesen megtisztítani. A penész a mélyebb rétegekben is megtalálható, egy alapos tisztás, fertőtlenítés után is meg fog ismét jelenni a felszínen.

Ha a dohos helyiségben nem látszik a penész forrása, akkor a rejtettebb helyeken kell azt megkeresni. Lehet, hogy a padlószőnyeg alatt, a lambéria vagy tapéta mögött, szekrény hátsó fala mögött szaporodott el vastagon a penész. Régi házakban az is előfordul, hogy már maga a vakolat tartalmazza a penészgombákat, s a teljes vakolatcsere, a régi vakolat lekaparása nélkül nem is lehet megszabadulni tőle.A levegő szárítása páramentesítő géppel

A penész alapos eltávolítása után feltétlenül gondoskodni kell a helyiség klímájának a megváltoztatásáról. A penészmentesítő takarítás csak akkor lehet sikeres, ha a helyiség levegője a jövőben szárazabb lesz, s nem ad megfelelő táptalajt a penész szaporodásához.

A helyiség levegője akkor is lehet túlzottan nedves, ha nem is használunk vizet odabent. Az elégtelen vagy hibás szigetelés miatt nedvesedhetnek a falak, beázhat a tető, nedvesség kerülhet a padló alá a régi, szivárgó, vagy rossz minőségű vízvezetékből és szennyvízcsövekből. A legnagyobb kárt az átnedvesedő, vizes falak okozzák, melyek folyamatosan biztosítják a levegő nedvességének az utánpótlását.

A nedves helyiségek levegőjének gyors kiszárításához legtöbbször nem elegendő az átszellőztetés.  Főleg a kora tavaszi időben a kívülről érkező levegő még hűvösebb, s a magasabb relatív páratartalma miatt nem is képes már több pára felszívására. A megoldás a gépi páramentesítés, páramentesítő készülék használata.

 

A páramentesítő készülék előnyei

Páramentesítő készülék használatával a helyiség levegőjének a kiszárítása felgyorsítható, a levegő páratartalma az ideális szinten tartható.  Páramentesítő használatával a vizes falak száradása is felgyorsul.

Ha száraz a helyiség levegője, akkor a vizes falból a nedvesség el tud párologni. A páramentesítő jól használható akkor is, ha egy beázás után nedvesedtek át a falak, de jó használatot tesz egy festés, vakolás után is, amikor a festékkel vagy vakolóanyaggal felvitt nedvességet kell a falból kiszárítani.

A gyors szárítás után a páramentesítő jó szolgálatot tesz a helyiség állandó alacsony páratartalmának a megőrzésében. Napi rendszeres használat mellett a keletkező pára a készülékben csapódik le, így a helyiségből eltávolítható.

Páramentesítő használata erősen ajánlott olyan helyeken, ahol a helyiség levegőjének az állandó nedvesedését nem lehet megakadályozni. Ha egy családi ház alagsorában úszómedence üzemel, akkor a nagy vízfelület párolgása miatt az alagsor minden egyes helyiségének túl nagy lesz a páratartalma.

A medence mellett lehetetlen mosókonyhát vagy raktárt működtetni, mert mindent tönkre tenne a túl magas állandó páratartalom. Egy páramentesítő használata segít kiküszöbölni az elpárolgó rengeteg víz káros hatását.


Összefoglalva: egy megfelelő páramentesítő készülék használata segít kiszárítani a túl nyirkos levegőjű helyiségeket. Használatával megelőzhető a túl párás levegőnek és ritka szellőztetésnek köszönhető dohos szag kialakulása, csökkenthető a penész elterjedésének a veszélye. Egy páramentesítő használata minden olyan helyiségben ajánlott, ahol az átlagosnál párásabb levegőt nem lehet természetes módon kiszellőztetni és a helyiséget alaposan kiszárítani.

Megnézem a párátlanítókat!