Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

Balatoni kép nádassal

AquaCenter
AquaCenter
2020.05.16 22:54

Ha nem vigyázunk rá, a nád is egyre kevesebb lesz a Balatonban is. S nem csak a nád tűnik el, ha nem ügyelünk rá.

A képen jól látható módon mutatja a fotó a Balaton vizét a nádassal együtt.

Pedig fontos, hogy a Balaton megmaradjon utódainknak és boldogan lubickolhassanak a tiszta vizében a jövő nemzedékek is.

Sajnos még nem találták ki azt a medenceporszívót, mely egy ekkor terület tisztítására képes, éppen ezért - akár az otthoni medence védelméről és tisztaságáról is - a Balaton tavának vizétől is gondoskodni, gondoskodnunk kell.

Mert az öntisztító folyamatok kevesek, ha a tó körül élők, a fürdőzők, az alkalmi vagy éppen a visszatérő kirándulók, látogatók, a vitorlázás vagy éppen a horgászat szerelmesei nem teszik meg, hogy vigyáznak e kiemelkedő érték tisztaságának megóvására.

Mert hiába a rengeteg fejlesztés, a szállodakomplexumok, a visszatérő turisták és pihenést keresők hada, ha a víz tisztasága kívánnivaló hagy maga után, minek következtében a pusztul az élővilága, legyen szó akár az állat akár a növényvilágról.

Mert Közép-Európa legnagyobb tava (hosszúsága 77 kilométer, átlagszélessége 7,8 kilométer), a "magyar tenger" vagyis a Balaton (Balcsi), Platensee (a németajkúaknak), Pelso (a latin műveltségűeknek),  nem tud megújulni, ha folyamatosan akadályokat gördítünk eléje.

Ha beleöntjük a szemetünket, belevezetjük a szennyvizünket, ha ipari melléktermékeket ürítünk bele, ha tönkre tesszük a nádasait, ha tonnaszám öntjük az ipari melléktermék horgászcsalikat a vizébe, ha a halfogást csupán az élelemszerzés egy módjának tekintjük, s válogatás nélkül fogjuk a tóból a halakat, ha elveszünk a tó területéből, mert éppen úgy kényelmesebb kijárni a saját strandunkra ...

Egyszóval, ha elfelejtjük, hogy őseinktől a tavat is használatra és megőrzésre kaptuk azzal a szentenciával, hogy óvjuk és adjuk tovább utódainknak, hogy ugyanezt ők is megtehessék majd a sajátjaikkal.

Óvd és védd a Balatont, óvd és védd a vizek tisztaságát!
Óvd és védd a környezeted tisztaságát!