Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

Asztma tüneteinek enyhítése párásítással vagy páramentesítéssel

AquaCenter
AquaCenter
2020.04.23 22:09

Ha meggyógyítani nem is lehet ezt a betegséget, az asztma tüneteinek enyhítése mellett is lehetséges. Mit tehetünk otthon, hogy az asztmás beteg jobban érezze magát, könnyebben átvészelje az asztma okozta rohamokat?

Jelen tudásunk szerint az asztma nem gyógyítható betegség, mely Magyarországon már majdnem minden tizedik embert érint. Ha meggyógyítani nem is lehet ezt a betegséget, az asztma tüneteinek enyhítése gyógyszerhasználatmellett is lehetséges.

Mit tehetünk otthon, hogy az asztmás beteg jobban érezze magát, könnyebben átvészelje az asztma okozta rohamokat?

Mi az asztma?

Az asztma valójában egy gyulladás a légutakon. Az asztmás roham során a hörgőket körbe vevő gyulladt izmok összehúzódnak, szűkítik a légutakat. A hörgők belső fala is megduzzad, ettől még nehezebb lesz a levegő áramlása. Végül a gyulladt hörgők egy sűrű váladékot is termelnek, ami letapad a nyálkahártya belső falán és még tovább nehezíti a levegői áramlását. Asztmás roham során valójában nem a levegő beszívása okoz gondot, hanem a kifújása: a beteg azért nem tud levegőt venni, mert az elhasznált, szén-dioxiddal telített levegőt a beszűkült légutakon nem tudja a tüdejéből eltávolítani.

Mi okozza az asztmát?

A betegség legismertebb tünete a múlni nem akaró, legtöbbször éjszakai köhögés, sípoló, hangos, nehéz légzés. Úgy tűnik, mintha a beteg nem tudna levegőt venni – valójában a levegő kifújása okoz számára komoly nehézséget.
Az asztma részben öröklődő betegség, de előfordulásának esélye életmódunktól, egészségi állapotunktól függően sokszorosára növekedhet. A nem megfelelően kezelt szénanáthások, allergiások különösen veszélyben vannak, számukra a megbetegedés esélye az átlagos többszöröse. Ilyen provokáló tényező, ami kiválthatja az asztmát, az allergia mellett a különböző fertőzések, influenza, a dohányzás, egyes gyógyszerek, kemikáliák, de akár az időjárás változása, vagy – különösen gyerekeknél – az erős fizikai aktivitás is kiválthatja a betegséget. Különösen nagy szerepe van az asztma kialakulásában az allergiakeltő anyagoknak: ilyen a házipor, a poratka, a pollenek, penészgomba-spórák, állati szőrök, egyes allergiakeltő ételek.
Az asztma tüneteit a levegőben szálló pollenek, egyéb allergiakeltő anyagok felerősítik. A hideg, tiszta levegő csökkenti a tünetek súlyosságát. Éjszakai asztmaroham esetén például télen jelentősen enyhíti a beteg légzési nehézségét, ha kinyitjuk az ablakot, s beengedjük a hideg levegőt, vagy kivisszük az erkélyre a rohamtól szenvedő beteget.

Az asztma tüneteinek enyhítése

A levegő minősége kulcsfontosságú a roham súlyosságával és a tünetek enyhítésével kapcsolatban is. Igazából azt mondhatjuk, hogy a szélsőségek kerülése a legjobb megelőzés az asztmarohamokkal szemben. Nem lehet a lakás levegője túl száraz, poros, túlfűtött, de kerüljük a túl párás, nyirkos, penészes helyiségeket is.

 

A levegő minősége kiemelten fontos

Asztmás betegek számára különösen fontos, hogy a levegőminőség kérdését kézben tudjuk tartani a lakásban. A hőmérséklet szabályozása mellett a mai technikával ez két dolgot takar:

  • ügyeljünk a levegő tisztaságára, használjunk légtisztító, légmosó berendezést és
  • kontrolláljuk a levegő páratartalmát, a relatív páratartalom maradjon az 50-60 százalékos tartományban.

Mindezekhez szükségünk van páratartalom-mérőre, lehetőség szerint valamilyen légtisztítóra és a relatív páratartalomtól függően párásítóra vagy páramentesítő készülékre.


Párásító készülék

Párásító készülékre akkor van szükség, ha túl száraz a lakás. A relatív páratartalom ilyenkor messze van az ideális 50-60 százalékos értéktől, legtöbbször 30 százalék alatti.

Mivel az asztmás betegek számára az alacsonyabb hőmérséklet a kedvező, ezért is válasszunk lehetőleg ultrahangos hidegpárásítót. Ebben nincs fűtőszál, nem forralja fel a tartályában lévő vizet. A vizet egy ultrahangos módszerrel milliméternél is kisebb apró cseppekké porlasztja, majd kifújja a levegőbe. A szoba száraz levegőjében ezek a mikroszkopikus méretű vízcseppek azonnal el tudnak párologni. A párologtatás hatásfoka nagyon jó, miközben nem emeli meg a szoba levegőjét – sőt, a vízcseppek párologtatása kis mértékben inkább hűti is a helyiséget.

Az ultrahangos párásítók előnye az is, hogy az el nem párolgó porlasztott vízcseppek megkötik a porszemeket. A vízcsepptől elnehezülő porszem nem lebeg tovább a levegőben, hanem lerakódik a padlóra, vagy bútorra. A lerakódott por már nem bántja tovább a légutakat. Bár a „poros” szobát sok háziasszony a polcok szélén látható porcsíkokkal azonosítja, valójában a bútorokra már lerakódott por teljesen ártalmatlan. Problémát az okoz, ami szabadon lebeg a levegőben.

Páramentesítő készülék

Páramentesítő készülékre akkor van szükség, ha a levegő relatív páratartalma jelentősen magasabb az ideális 60 százaléknál. Egy 80-90 százalékos páratartalmú helyiségben egészséges embernek is nehéz már a légzés. Az ilyen párában dús levegő asztmásokból szinte biztosan nehezen múló rohamot, fulladásérzést vált ki. Feladat a levegő hűtése és a páratartalom csökkentése.

A levegőben lévő vízpára mennyisége a hőmérséklet csökkentésével is változtatható. A hűvösebb levegő kevesebb vizet tud megkötni. Ha adott páratartalom mellett lehűtjük a levegőt, akkor a víz kicsapódik – megjelenik a falakon, üvegen, vagy más, hideg felületeken.

Kis mértékben a páramentesítő készülék is lehűti a levegőt. A páramentesítő úgy működik, hogy a készülék a beszívott levegőt előbb megszűri, majd egy hőcserélőn hirtelen lehűti. A hőmérséklet-csökkenés hatására a vízből kicsapódik a nedvesség. A hűvösebb és szárazabb levegőt a készülék egy ventilátorral kifújja a szobába, a vizet pedig tartályba gyűjti.

Minél jobb minőségű egy páramentesítő készülék, annál nagyobb a kapacitása és annál inkább számíthatunk páramentesítés közben a levegő megtisztítására is. A páramentesítőszűrőin csak a tiszta levegő halad át, a porszemek, pollenek, jobb készülékeknél az akár mikrométer méretű egyéb vegyi anyagok is kiszűrődnek.

Megnézem a páramentesítőket! Megnézem a párásítókat!