Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

A száraz levegő lehet az éjszakai köhögés fő oka

AquaCenter
AquaCenter
2020.06.13 23:28

Amikor ősszel beköszönt a fűtési szezon, a száraz levegőjű lakásokban szinte azonnal megjelenik a kínzó, éjszakai köhögés is.
Van néhány használható tippünk, hogyan szabadulhatnál meg tőle!

Száraz száj. Kaparó torok. Éjszakai köhögés. Száraz levegő a lakásban. Száraz légutak. Megfelelő relatív páratartalom. az emberi szervezet számára. Alacsony páratartalom miatti köhögés. A vízpára megköti a porszemcséket. Száraz levegő miatt köhög a gyerek. Ultrahangos hideg párásító készülék.

Száraz száj, kaparó torok, égő szem és szinte állandó, csillapíthatatlan köhögés nehezíti az éjszakai pihenést.

Ismerős érzés, igaz?

A gyerekek nem tudnak elaludni, s hiába adod a köptetőket, akkor is egész éjszaka a köhécselésüket hallgatod. És ez így megy évről-évre. Amikor véget ér a nyár és elkezdődik a fűtési idény, azonnal megjelennek ezek a problémák is. Pedig a lakásod tiszta, egészséges, és nyáron a levegő szárazsága sem szokott gondot okozni. Akkor most mi a baj?

A túl száraz levegőjű lakás sem egészséges

Nem csak a penészes, túl vizes lakás okoz egészségügyi gondokat, hanem a túl száraz levegőjű otthon is megbetegítheti a benne lakókat. A légutakat kiszárítja a lakás túl száraz levegője.

Nyáron a lakás levegője mindig több párát tartalmaz, mint télen. Többet szellőztetünk, s a légcsere során mindig friss, ideális páratartalmú levegő érkezik a szobába. Télen viszont sokkal ritkábbak és rövidebbek is a légcserék. Kevesebb friss levegő jut be a lakás légterébe.

Nagyobb baj, hogy a bekerülő friss levegőt is sokkal szárazabbnak érezzük télen. A meleg levegő sokkal több nedveséget tud felvenni, mint a hűvösebb. A problémát a fűtőtestekkel felmelegített levegő okozza. A folyamatosan érkező meleg miatt a levegő páratartalma lecsökken.


Amikor egy lakás levegőjének a szárazságáról beszélünk, akkor a relatív páratartalmat szoktuk kiemelni. Ebben a „relatív” azt jelenti, hogy a páratartalmat mindig ahhoz kell mérni, hogy a helyiség levegője mennyit lenne képes összesen befogadni.

A 100 százalékos páratartalom sokkal több felvett nedvességet jelent egy meleg szobában, mint egy hűvösben. A szobát már attól szárazabbnak érezzük, ha felmelegítjük.

Az emberi szervezet 40-60 százalékos relatív páratartalom mellett érzi jól magát. Ha kisgyerek, főleg csecsemő is él a lakásban, akkor inkább a magasabb, 60 százalék körüli páratartalom lesz ideális 22 fok körüli hőmérséklet mellett.

Hidd el, ha ennél alacsonyabb lesz a szoba páratartalma, akkor a testünk erre azonnal vészjelzésekkel reagál!

Szárazzá válik a bőrünk, kipirosodik az arcunk, kiszárad a szájunk.

A gyerekek reagálnak a leggyorsabban: az éjszakai köhögés, az állandó „inni kérek” lefekvés után az első vészjelzés a túl alacsony páratartalommal kapcsolatban!

Miért okoz köhögést az alacsony páratartalom?

Akkor köhögünk, ha a szervezetünk igyekszik megszabadulni a légutakba került idegen anyagoktól, például a portól. Ha túl száraz a lakás levegője, akkor sokkal több port lélegzünk be, mint párásabb levegőben.

A vízpára megköti a porszemcséket, azok nehezebbé válnak és könnyebben leülepednek. Párás levegőben kisebb a szabadon szálló por mennyisége.

De nem csak ez okozza a köhögést: a száraz levegőben egyre jobban kiszáradó nyálkahártya is ingerli a légutakat, s a kellemetlen érzéstől önkéntelenül is a köhögéssel igyekszünk megszabadulni.

Honnan tudhatod, hogy csak a száraz levegő miatt köhög a gyermeked?

Ha a köhögés főleg éjszaka jelentkezik, s más tünet nem kíséri, akkor orvoshoz fordulás előtt érdemes a párásítással is megpróbálkozni. A tünetek elmúlhatnak, ha párásabb lesz a szoba levegője, vagy alacsonyabb a hőmérséklete. Ezért is érdemes hűvösebb, ilyenkor ősszel még akár fűtetlen szobában aludni!

Ha olyan erősek a köhögési rohamok, hogy már aludni sem tudtok tőle, akkor egyszerűen takarózz be alaposan és nyisd ki az ablakot! A beáramló hideg levegő sok esetben azonnal megszünteti az erős köhögési ingert.


Ultrahangos hidegpárásító az ideális

A páratartalom megfelelő szinten tartása egyáltalán nem nehéz! Már egy egyszerű párásítóval is remek eredményeket lehet elérni. Mindenképpen hideg párásítást alkalmazz. A radiátorra helyezett párologtató nem jó módszer, mert az meleg párát ad. Nem megoldja, hanem inkább súlyosbítja a helyzetet.

Választhatsz egyszerű hideg párásító berendezést is. Ezt csak fel kell tölteni vízzel, s addig működik, míg ki nem ürül a tartálya, vagy ki nem kapcsolod.

Hatékonyabb megoldást jelentenek az ultrahangos hidegpárásítók, melyek a páratartalomtól függően szabályozhatók, beállítható rajtuk a párásítás erőssége és annak ideje is programozható. Egy ultrahangos hidegpárásító készülék szinte automatikusan, a helyiség tulajdonságaihoz igazodva teszi kellemesebbé a szoba levegőjét és szünteti meg a száraz levegőnek köszönhető állandó éjszakai köhögést.

Párásítókat itt találsz.