Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

A párásítás is segít csökkenteni az allergia tüneteit

AquaCenter
AquaCenter
2020.04.15 21:35

Az allergia okozta éjszakai orrdugulás nem csak téli probléma.
Tehát a megoldást sem csak télire keressük.

Az allergia okozta éjszakai orrdugulás nem csak téli probléma. A túlságosan is száraz nyári meleg levegő és a vele érkező por, pollenek és egyéb allergiakeltő anyagok okozzák, ha éjszaka el van dugulva az orrod és nem tudsz aludni már a légzési nehézségektől. Párásítás és sós orrcsepp nyáron is – ez lehet a gyors és egyszerű megoldás.

Az allergiában szenvedők számára a legrosszabb időszak a gyakori fűfélék virágzási ideje, márpedig ez a tavasz és a nyár eleje.

Májusban 20, júniusban 18 fűféle fő virágzási ideje van. Aki például a gyógyhatásáról is ismert lándzsás útifűre allergiás, az az utószezonnal együtt májustól szeptember végéig hordhatja magánál az extra adag zsebkendőket.

A fűfélék pollenjei mellett legtöbben úgy tudják, hogy a háziporra, pontosabban a háziporatka porszerű ürülékére allergiásak. Ezek az ismert károsítóanyagok, melyeket jócskán kiegészítenek még a városi környezet által termelt egyéb allergének: a kipufogógázokban található korom, a levegőben szálló por és a vele érkező vegyi anyagok milliónyi apró molekulája.

Egy háziorvos mesélte egyszer régen, hogy az allergia olyan, mint egy vízzel majdnem teljesen teli pohár. Ha még egy kiskanál vizet töltünk a tetejére, az már ki fog folyni. Mégsem mondhatjuk, hogy a kiskanál víz miatt ömlött ki a víz a pohárból: az csak a kiváltó ok volt a folyamat végén. A szervezetünk is így van tele allergiakeltő anyagokkal, s a parlagfű virágzása jelenti a folyamat végén az utolsó kiskanál vizet.

Ha a szervezetünk terhelését csökkenteni tudjuk, ha meg tudjuk akadályozni, hogy legalább az allergiakeltő anyagok egy része eljusson a légutainkhoz, akkor máris sokat tehetünk az allergiás tünetek csökkentéséért.

 

A párásítás tisztítja a levegőt

A levegő annál tisztább, minél nagyobb a páratartalma. A levegőben szabadon lebegő porszemek és más anyagszemcsék a vízpára hatására elnehezülnek és lefelé szállnak. Előbb-utóbb lerakódnak a padlóra és a bútorokra. A poros padlót hagyományos porszívóval, felmosással tisztíthatjuk, azonban egy robotporszívó emberi munkavégzés nélkül is automatikusan feltakarítja azt. A robotporszívó kíméletes takarítási módszere révén a padlóra lerakódott por nem fog visszajutni a levegőbe.

A poros levegő beáramlását a lakásba nyáron nem tudjuk megakadályozni. Arról viszont gondoskodhatunk, hogy a külső levegőnél a belső párásabb legyen, ezzel is elősegítve a portól való megtisztulását.


A párásítás nélkülözhetetlen a légutak számára is

Allergológus orvosok szerint száraz, meleg időben az allergiások két eszközt mindig használjanak: hasznos a gyakori párásítás és a sós orcsepp használata a nyári időszakban is.

Mai tudásunk szerint az allergiát meggyógyítani nem lehet, csak a betegség tüneteinek az enyhítésére van reális lehetőségünk. Aki érzékeny a porra, az a túl száraz időszakokban duplán szenved.

A száraz éjszakai levegő magával hozza az állandó orrdugulást és a nyugtalan, egészségtelen alvást. A forró, száraz levegő kellemetlen hatását egészséges emberek is megérzik, a száraz lakás levegője sokkal nagyobb kihívást jelent légzőszerveinknek, mint amekkorára szükségünk volna.

 

Mi okozza az éjszakai orrdugulást?

Egészséges embernek is gyakran eldugul éjszaka az orra. Ezt főleg a lakás száraz levegője és a levegőben szálló por okozhatja. Az orrunk egyik feladata, hogy melegítse, nedvesítse és meg is tisztítsa a tüdőnkbe érkező levegőt. Ennek a hármas funkciónak az egyik kulcsa az orrnyálkahártya megfelelő és állandó nedvessége. Egy egészséges orr számára mindez legtöbbször nem is okoz gondot.

A levegő tisztításáról és melegítéséről a vérbő, nedves orrnyálkahártya gondoskodik. Ha ez a száraz levegőtől kiszárad, akkor nem tudja ellátni a feladatát. Orrod eldugul, szájon át kezdesz lélegezni, így a tüdődbe a nedves és tiszta levegő helyett a száraz, forró, tisztítatlan poros levegő kerül. Az orr kiszáradása így okozhat egyre több és több problémát.


Sós orcsepp: nem gyógyszer, hanem nedvesítés

Nagyon jó megoldás a nyári időszakban is az egyszerű sós orrcsepp használata. Nem véletlenül ajánlják az allergiások számára a pollenveszélyes nyári időszakban a tengeri levegőt. A sós orrcsepp olcsóbb egy nyaralásnál: kapható egészen egyszerű, olcsó változata is. A sós orrcsepp nem gyógyszer, bármikor nyugodtan alkalmazható.


Párásítás az állandó megoldás allergia esetén

Ha a szoba levegője száraz és meleg, az orrod akkor is kiszárad reggelre, ha este orrcseppet használsz. A megoldás csak valami állandó eredményt elérő eszköz lehet. Erre a célra egy párásító a legalkalmasabb.

Egy jó párásító állandó szinten tartja a szobai levegő páratartalmát. Az ideális az 50 százalék körüli relatív páratartalom.
Ha ennél szárazabb a helyiség levegője, akkor érdemes minden éjjel párásítót használni. Ez nem csak akkor hasznos, ha a családban valaki allergiás megbetegedésben, vagy más, légúti betegségben szenved. Egészséges ember alvását is pihentetőbbé, nyugodtabbá teszi, ha szabályozott a helyiség levegőjének a páratartalma.