Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

A páramentesítő, ami megment allergia tüneteitől

AquaCenter
AquaCenter
2020.02.01 20:29
A páramentesítő, ami megment allergia tüneteitől

Ahogy egyre forróbb, száraz nyarakra kell számítanunk, úgy lesz egyre több az allergiás emberek száma Magyarországon is. Porallergiában már ma is milliók szenvednek: egyes becslések szerint már több mint kétmillió a levegőben szálló pollenekre érzékenyek száma.

Ahogy egyre forróbb, száraz nyarakra kell számítanunk, úgy lesz egyre több az allergiás emberek száma Magyarországon is. Porallergiában már ma is milliók szenvednek: egyes becslések szerint már több mint kétmillió a levegőben szálló pollenekre érzékenyek száma. A gyakran ennek folytatásaként kifejlődő, lényegesen súlyosabb asztma pedig legalább 90 ezer beteg és hozzátartozói életét keseríti meg. Szinte nincs már olyan család, melynek legalább egy tagja nem lenne érintett az allergiás megbetegedések terjedésében.
Az allergia nem más, mint a szervezet védekező rendszerének a hibás működése, vagy inkább túlzó működése. Ennek az a lényege, hogy az immunrendszer a teljesen hétköznapi, betegségeket nem okozó anyagokkal szemben is támadást indít. Ilyen anyag a virágpor is. A virágpor nem egy ártalmas anyag, csak akkor, ha a szervezetünk valamiért egyszer csak elkezdi ellenségnek tekinteni.


Allergiás reakciók

Az allergiát legtöbbször az el nem múló náthával, égővörös szemekkel azonosítjuk, pedig ezen kívül még sok más formája is van a tüneteknek. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak a bőrön kialakuló különböző csalánkiütések. Allergiás reakció lehet a kötőhártya-gyulladás is, ha a szem kötőhártyája érzékeny az egyes pollenekre. A legismertebb tüsszögés, orrfolyás és viszketés pedig az orr nyálkahártyájának az érzékenységét mutatja. Az allergia legsúlyosabb formája, ha a légutakat támadja meg: megduzzadnak a hörgők, így ez a fajta túlérzékenység akár a komoly légzési nehézséggel járó asztmát is okozhatja.

Az allergia kezelése

Az allergiát, sajnos, meggyógyítani nem lehet. A kezelések a tünetek csökkentését igyekeznek elérni, s javítani a beteg életminőségét. Ehhez két eszköt választhatunk:

  • Gyógyszereket, kezeléseket, melyek elnyomják a szervezet immunreakcióit, gyakorlatilag annyira legyengítik az immunrendszert, hogy ne adjon erőteljes választ az allergén anyagok jelenlétére, vagy
  • Életmódváltással, az allergén anyagok környezetből való eltávolításával igyekszünk megelőzni a reakciók kialakulását.

Egy példával élve: egy koszos lakásba lépve be is foghatjuk a szemünket azt mondogatva, hogy itt nincs is semmi piszok, vagy elkezdhetünk takarítani is magunk körül.

Penészgomba eltávolítása páramentesítő készülékkel

A légutakra ható allergén anyagok mindenütt ott vannak a környezetünkben: a por, a pollenek, a korom jön be az ablakon, amikor szellőztetünk. A penészgombáktól is nehéz megszabadulni, s ugyancsak szinte minden lakásban megtalálhatóak. Szerepüket lekicsinyeljük, nem is gondolnánk, hogy szertehulló spóráiknak mekkora szerepük van az allergiás panaszok jelentkezésében.

A penészgomba a vizesedő, nyirkos lakásokban, nehezen szellőző, magas páratartalmú helyiségekben alakul ki. Egy átvizesedő fal, egy nehezen szellőző fürdőszoba ideális táptalajt jelent a penészgombáknak.

A penészgombától való megszabadulás nem könnyű dolog. Három fázisból áll: előbb teljesen meg kell szüntetni a penészesedést kiváltó okot – a fal átnedvesedését, a beázást, vagy éppen meg kell oldani a fürdőszoba rendes szellőzését. Másodszor: teljesen ki kell szárítani a penészessé vált környezetet és harmadszor: maradéktalanul ki kell takarítani mindent, ami penészes lett. Az üveg, a kő, a fém mosható, de a fa, kárpit mélységében is tartalmazza a gombákat. A penészes padlószőnyeg, lambéria menthetetlen, nem lehet kitakarítani.

A penészes helyiség kiszárításához legtöbbször nélkülözhetetlen egy páramentesítő készülék. Egy jó páramentesítővel még nyáron is sokszorosára gyorsítható a kiszáradás folyamata. Ha a falakban, bútorokban felgyűlt nedvesség száradás során a helyiség levegőjébe távozik, akkor a levegő párás marad, s a bútor újra magába szívja azt a nedvességet. Ha viszont páramentesítő készüléket használunk, akkor a levegőből kinyert vizet egyszerűen kiöntjük, eltávolítjuk végleg a helyiségből. A fal, bútor így nem nedvesedik át újra, gyorsabb lesz a végleges kiszáradása.

 

Allergiás beteg miért szárítson páramentesítő készülékkel?

A páramentesítő készülék úgy működik, mint egy hűtőszekrény. A szoba meleg levegőjét magába szívja és lehűti. A hideg levegő kevesebb nedvességet tud magában tartani, ezért a felesleges víz kicsapódik és egy tartályba gyűlik. A páramentesítő tehát nem csak szárítja, de kis mértékben le is hűti a levegőt munka közben. A hűvösebb levegő nyugtatja a légutakat, könnyebbé teszi a légzést.

A párátlanító készülék használata az első lépés egy egészségesebb levegőjű otthon kialakítása felé azzal, hogy megszünteti a penészgomba számára ideális életkörülményeket. A csökkentett, 40-60 százalék közöttire beállított ideális relatív páratartalom könnyebbé teszi a légzést, csökkenti a légutakra jutó terhelést a hálószobában, lakószobákban, irodákban.

A jó minőségű páramentesítő készülékek levegőszűrővel is fel vannak szerelve, így a levegő szárítása közben közvetlenül is csökkentik az allergiakeltő anyagok mennyiségét. Kiszűrik a port, a polleneket, a veszélyes kémiai anyagokat. Ezért javasoljuk mindenképpen páramentesítő készülék használatát az év minden szakában allergiás betegek számára.