Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

A koszos medence vizének fenyegető következményei

AquaCenter
AquaCenter
2020.08.21 15:31

Az elhanyagolt, koszos, piszkos medencevíz támad az egészséged ellen.
De nyilván ilyen sehol sincs!
Mivel számolj, ha mégis?

A szennyezett úszómedencék tisztítása összetett feladat és egyben komoly kihívást is tartalmaz. A baktériumok és egyéb szennyeződések báránybőrbe bújt farkasokként nem válogatva támadnak még akár legtisztábbnak tűnő vízben is. Védd az egészséged, óvd a családod egészségét!
 

A szennyezett úszómedencék tisztítása nemcsak összetett feladat, de egyben komoly kihívást is tartalmaz.

A baktériumok és egyéb szennyeződések báránybőrbe bújt farkasokként támadnak még a legtisztábbnak tűnő vízben is.

A közhiedelemmel ellentétben a klórozott medencék sem adnak 100% -os biztosítékot vagy garanciát arra, hogy az említett medence tiszta és biztonságos a fürdéshez.


Betegségek egyenesen a medencéből

A medencevízben tanyázó baktériumok, vírusok, gombák, paraziták, és protozoák képesek egy halom betegséget okozni.

Mivel számtalan módon juthatnak be egy úszó, egy fürdőző testébe, sokszor nem is gyanakodunk rájuk.

A piszkos medencevíz okozta betegségek lefedik a gyomor-bélrendszer, a bőr, a fül, a légzőszervek, és a szem fertőzéseit, valamint akár egyes neurológiai problémákat is.

A leggyakrabban jelentkező betegség a hasmenés, amelyet leginkább a Cryptosporidium, a Giardia, a Shigella, a Norovirus és az E. coli.baktérium okoznak.

Ha megbetegszel tőlük, az nem feltétlenül a gyenge immunrendszered miatt van, de az biztos, hogy a medence fertőtlenítési rendszere nincs épp topon.

A megbetegedés első számú oka általában a lenyelt víz, amely óhatatlanul bekövetkezik úszás, lubiskolás, pancsolás közben.

Bármennyire is szomorú ezt leírni, minden egyes úszótól kb. 0,14 gramm székletmaradvány kerül a medencébe.

Ha pedig az illető hasmenéssel küzd, máris több millió baktériumot hint el.

Ijesztő, igaz? Sajnos ez elég gyakran előfordul a nyilvános medencékben.

Már akkor is elkaphatod a hasmenés vírusát, ha van egy nem túl mély sebed, vagy sérülésed a kezeden, ha pedig vizet nyelsz, szinte biztosan.

Ahhoz azonban, hogy a medencék ne legyenek vírus és baktériumtanyák, összehangolt erőfeszítésekre van szükség. Még akkor is, ha csak egy családi medencéről beszélünk.


A legveszélyeztetettebbek csoportok:

A gyengébb immunrendszerrel rendelkezők ülnek a képzeletbeli úszókő vagy dobogó csúcsán.

A gyenge immunrendszer ugyanis nem képes hatékonyan megküzdeni a kórokozókkal, és mivel a szervezet a szokásosnál sokkal súlyosabban reagál, ez akár életveszélyes állapotot is okozhat.

Különösen figyelni kell a HIV/AIDS vírussal érintett személyeket, azokat, akik szervátültetést kaptak, valamint azokat is, akik kemoterápiát kapnak.

A terhes nők nagyon sebezhetőek, mivel betegségeket okozó kórokozók könnyen átjuthatnak a placentán, és veszélyeztetik a védtelen, fejlődő magzat egészségét. Ezeknek a kórokozóknak egy része fejlődési rendellenességet okozhat.

Jól ismert, hogy a születési rendellenességek egyik fő oka a régi időkben a piszkos vízben való fürdés volt. Ha tehát gyermeket vársz, legyél elővigyázatos!

Végül, de nem utolsó sorban pedig meg kell említenünk a gyermekeket, akiknek még nincs kifejlődve teljesen az immunrendszerük, és éppen ezért nagyon veszélyeztetettek lehetnek.

Nézzük, milyen kórokozóktól kell tartanunk a leginkább egy medencényi vízben:

Cryptosporidium: ez egy mikroszkopikus parazita, amely egy súlyos emésztőrendszeri betegséget, a cryptosporidiosit okozza. Hasmenéssel, étvágytalansággal, hasi fájdalmakkal jár. Rendkívül toleráns a klóros fertőtlenítésre, egy igazi nagy túlélő, és bizony az arra érzékenyeknél betegséget okozhat.

Giardia: egy olyan parazita, amelyet a Giardiasis nevű betegséget okozza. Általában olyan felületeken, talajban, élelmiszerekben vagy vízben található, amely fertőzött emberek és állatok ürülékével szennyezett.

A "Crypto"-hoz hasonlóan ellenáll a klórnak, és erős héja miatt hosszú ideig képes fennmaradni a szervezeten kívül.

Shigella: egy olyan baktériumcsoportba tartozik, amely a Shigellosis hasmenéssel, lázzal és gyomorfájással járó fertőző betegséget terjesztik. Akár egy tünetmentes hordozó egyéntől is el lehet kapni.

Szerencsére az elerjedése gondos és megfelelő kézmosással megakadályozható.

Norovírus: egy brutál erős vírus, gyakorlatilag bárkit utolérhet, azaz megfertőzhet. Egy akut gyomor-bélrendszeri megbetegedést okoz, amely heves hányással és erős hasmenéssel jár.

Kisgyermekekre és idősekre különösen veszélyes. Védekezni ellene csak a megfelelő higiéniával és kézmosással lehet.

E. Coli baktériumok nevét már tutira hallottad te is. Megtalálható a környezetben, az élelmiszerekben, valamint emberek és állatok beleiben.

Nem csak hasmenést okozhat, hanem húgyúti fertőzéseket, légzőszervi megbetegedéseket, pneumoniát, és más betegségeket is.

No de ne rémüljünk meg, hiszen megfelelő odafigyeléssel, karbantartással, vegyszerezéssel a medencék tisztán tarthatóak, s a fertőzések lehetősége minimálisra csökkenthető. 

Tudtad, hogy a medencetisztító robotok is segítenek felvenni a harcot a fent említett betegségek elleni küzdelemben?

Ha szeretnéd beszerezni a legújabb segítőtársadat, akkor irány a webáruház!

A medencetisztító robotporszívóink között megtalálhatod a megfelelő, medencédbe illő robotot, ami megkönnyíti majd számodra a medence takarításának a feladatát.

Még ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Mostantól te lehetsz a kerti partik központja medencetisztító robottal
12 szabály - ha gyerek van a medence körül, avagy biztonság mindenek felett
Védd a medencében is a gyerekeid egészségét!

Tetszett a cikk, ha hasonlóan jókat küldtök, feliratkozom hírlevélre!

Csak görgess tovább, olvass és tudd meg, amire kíváncsi vagy! Kattints ide és nézz rá a friss blogcikkeinkre!

A szakértőnk válaszol bejegyzéseit itt találod. Nézd meg mire voltak kíváncsiak mások, vagy tedd fel a kérdésedet!

AquaCenter csapata a vidrákkal, Lottival és Ottóval úszik rendelkezésedre! Tovább az AquaCenter főoldalára!