Kérdésed van? Hívj minket! +36707996777

Blog

5 ijesztő jelenség, amelyek könnyen tönkrevághatják a szép gyepedet

AquaCenter
AquaCenter
2020.05.19 23:09

A kertedben rengeteg olyan tényező van, amely könnyedén a növényeid kárára mehet, ha nem figyelsz rájuk. Nézzünk most ebből ötöt!

A gombás ferőzés, a szárazság, az öregedő gyep, a lekles vakond és a kedvenc kutyád is tehet arról, h a gyeped nem a legszebb formáját hozza. Tégy érte, hogy szép zöld legyen, a s e medencédből kilépve a selymes fűszűlak simogassák a talpad.

Persze, utólag már nem sokat tudsz tenni, ilyenkor zsörtölődsz egy sort magadban, ha van lehetőséged, újratelepíted, aztán vagy visszatér a fenyegetés, vagy nem.

Ráadásul ezek a fenyegetések nem csak a virágaidra jelentenek veszélyt, hanem a gyepedre is.

A fű betegségeire és más problémáira sokan csak legyintenek. Majd visszanő – mondják, és valóban visszanő, ha visszaveted a fűmagot. A vetést viszont csak tavasszal érdemes megejteni, mert akkor még van ideje megnőni és megerősödni a fűszálaknak. Amint beköszöntenek a nyári hónapok, bele kell törődnöd, hogy már csak jövőre hozhatod helyre a károkat, ha beüt a baj.

Ezért nem is érdemes félvállról venni, ha a pázsittal valami probléma adódik. Ha szeretnéd elkerülni a problémákat, a legjobb út a megelőzés.

Lássuk, mik azok, amik a leggyakrabban veszélyeztetik a fűtakarót és hogy mit tehetsz ellenük!


1. Gombás fertőzés - túlzott öntőzés

Ha gombás fertőzésekről van szó, általában a lábgombától szeretünk félni. Pedig jobb, ha tudod, a füveddel is megeshet, hogy összeszed egy ilyet. Általában a túlzott öntözés az oka, amire a nyári forróságban rengeteg kerttulajdonos hajlamossá válik.

Fontos, hogy mindig csak annyi vizet adj a fűnek, amennyit képes felszívni. Így elkerülheted a betegséget.


2. Öregedő gyep - frissítés

Egy idő után egyszerűen nem tudsz mit tenni, bele kell nyugodnod, hogy a levelek megöregedtek. Telepítés után néhány évvel már észreveheted, hogy egyre nehezebb fenntartani az üde, zöld gyepedet. Ilyenkor csak egy újratelepítés segít, mivel a korral még te sem tudsz szembeszállni.


3. A vakond - túr, amerre jár


A vakond minden kertészkedő rémálma. Ha beveszi magát a házad környékére, akkor már tudod, hogy nincs menekvés. Mindent fel fog túrni és ahol munkához lát, ott már bizony nem lesznek növények.

Ultrahangos riasztóval és kellemetlen illatú növények ültetésével viszont könnyedén elriaszthatod a vakondot, aki más élelemforrás után fog nézni.


4. Szárazság - optimális öntözés

A szárazság nem minden esetben jelent veszélyt. Akkor veszélyes, ha nem foglalkozol vele. A legnagyobb kánikulában a gyepedet rendszeresen kell öntözni, hogy a kimaradó vizet pótold. A fűszálaknak éppen elég kihívás a perzselő napsütéssel megbirkózni, de ha még tápanyagot sem kapnak, akkor ez egy lehetetlen küldetés számukra.


5. Az imádott kutyád


Imádjuk a blökiket, de tény és való, komoly károkat képesek okozni a kertben. Az elásott elemózsiák, a rossz helyen elpottyantott ürülék és a zöld pázsit közepén eleresztett vizelet mind veszélyt jelent a gyepre. Persze, ezért még nem kell kidobnod otthonról a házőrzőt, de érdemes arra törekedned, hogy olyan helyekre szoktasd őt, ahol nem teheti tönkre a növényeket.

Természetesen nem kell keresztet vetned a kertedre, amikor a problémák felütik a fejüket. A legfontosabb az, hogy mindig törekedj a megelőzésükre, és ha még így is gond adódna, akkor azt tudd a helyén kezelni. Így hosszú távon magadnak is rengeteg munkát megspórolhatsz, a növényeid pedig meghálálják majd a gondoskodást.

Szeretnéd csökkenteni a rád váró kerti munkák mennyiségét?

Szerezz be akár egy praktikus robotfűnyírót, ami minden alkalommal körbejár és visszavágja helyetted a füvet. Neked elég a kert többi részével foglalkoznod, amíg a gép elvégzi ezt az időrabló és cseppet sem kedvelt feladatot.

Robotfűnyíró választásban sajnos nem tudunk segíteni, azonban a kerti medencéd tisztításában igen, hiszen jobbnál-jobb medencetisztító robotokat találsz a webshopunkban.

Tetszett a cikk, ha hasonlóan jókat küldtök, feliratkozom hírlevélre!

Csak görgess tovább, olvass és tudd meg, amire kíváncsi vagy! Kattints ide és nézz rá a friss blogcikkeinkre!

A szakértőnk válaszol bejegyzéseit itt találod. Nézd meg mire voltak kíváncsiak mások, vagy tedd fel a kérdésedet!

AquaCenter csapata a vidrákkal, Lottival és Ottóval úszik rendelkezésedre! Tovább megyek az AquaCenter főoldalára!

A szép zöld kerted, és a tiszta medencéd legyen Veled!